Dlhodobá spolupráca. Ako požiadať o viac peňazí?

Roky spolupracujete s tými istými zákazníkmi a hanbíte sa požiadať o viac peňazí? Zmeňte to. Klient, či partner vás začal zneužívať.

Dlhoročné spolupráce s obchodnými partnermi znamenajú ich spokojnosť. Ak sa k väčšej odmene nemá sám klient, povedzte mu niečo. Dobre vie, že si zaslúžite viac, len sa pokúša vyžmýkať z vás najlepší pomer cena:výkon.

O niečo ťažšie to môže byť z dôvodu konkurenčného prostredia s bežným zákazníkom. Čo robí, keď práve nenakupuje u vás? Je to možno kruté, no znamená to jedine to, že nakupuje inde.
 
Ak ste čakali, že nákupný cyklus vášho zákazníka končí stále konverziou, zmýlili ste sa.

Klient, ktorý už má s vaším obchodom nejakú skúsenosť, je zlatá baňa. Pravdepodobnosť opakovaného nákupu je u neho o 60 - 70 percent vyššia, než u človeka, ktorého ešte len lanaríte.
 
Aby sa pravdepodobnosť premenila v nákup však musíte dosiahnuť sami. Vhodným podnetom, ktorý zákazníka pritiahne k novému nákupu je napríklad e-mail marketing. Ten by mal byť súčasťou celého nákupného cyklu. Aby ste zákazníka svojimi ponukami zasahovali v správny čas, musíte mať aspoň hrubú predstavu o tom čo a kedy robí. Samozrejme nie v zmysle zásahu do súkromia. Potrebujete v zásade vedieť o čo sa zaujíma, kedy nakupuje a kedy má chuť a čas skúmať ponuky, alebo zisťovať si čo je v jeho obľúbenom sortimente nové.
 
Dávajte však pozor, príliš pozornosti môže niekedy zákazníka vystrašiť. Trebárs keď nákupný cyklus produktu je príliš dlhý na to aby ste čakali, než sa zákazník rozhodne znova nakúpiť. Čím viac budete tlačiť na pílu a klienta zasypávať informačnými mailami, tým viac ho znechutíte a pôjde radšej k pre neho anonymnej konkurenciu.
 
Najideálnejšie je zamerať sa na prirodzené ponúkanie. Trebárs príslušenstva k produktom, ktoré už zákazníci nakúpili. Oproti novému zákazníkovi má ten súčasný výhodu tiež v tom, že zvykne nakupovať drahšie, značkový tovar. Ten čo nakupuje prvýkrát sa obvykle pozerá len po cene a akciách. Existujúci zákazník vám už cenovo dôveruje a vyberá si skôr na základe technických parametrov a kvality.
 
Sledujte si preto správanie zákazníkov. Neviete ako? Nie nemusíte klientov otravovať dotazníkmi a telefonickými prieskumami. V dnešnej dobe je najdostupnejšou a najkvalitnejšou formou zákazníckej analýzy skúmanie prostredníctvom Google Analytics. Tento bezplatný nástroj vám jednoducho a rýchlo poskytne odpovede na základné otázky. Viete vďaka nemu koľko zákazníkov nakúpilo viackrát v jednom období, koľko zákazníkov z minulého roka u vás nakúpilo aj tento rok, alebo napríklad koľko vám vracajúci sa zákazníci prinášajú tržieb.

Čítajte aj:

Firemné akcie. Odmena, či trest?

Zamestnanec má byť partnerom. Korporátny prístup je zhubný

Podnikateľ a paragrafy. Sledujte zmeny legislatívy

Meranie analytických nástrojov môžete jednoducho a priamo prepojiť aj so samotnými emailingovými nástrojmi ako napríklad Mailchimp.
 
A čo vlastne zákazníkovi napísať? Nebojte sa priamo ponúkať, ale zachovajte si pri tom slušnosť. Ideálne je prenechať písanie šablón pre email profesionálom. E-maily rozosielané na základe správania zákazníka môžu reagovať na základné tipy zákazníckeho správania.
 
Prvým je nedotiahnutie objednávky. Ide o situáciu, keď zákazník navštívil váš web, prezeral si tovar, alebo dokonca naplnil nákupný košík, no objednávku nedokončil. V tú chvíľu reagujte hneď, skôr než nakúpi inde. Email môže klientovi zosumarizovať objednávku a vysvetliť ako ju dotiahnuť. Pokojne môže zdôrazniť výhody nákupu u vás.
 
Ďalšie maily môžu zacieliť na už spomínané ponúkanie príslušenstva a doplnkov k už nakúpenému tovaru. Dobré je ponúkať tiež podobný tovar. Ideálne je priamo v správe ponúkať preklik na potvrdenie objednávky a platbu. Pokiaľ ani po dlhom čase zákazník na také maily nereaguje, z databázy pre retenciu ho odoberte. V tom prípade totiž o opakovaný nákup záujem nemá a emailové ponuky ho len otravujú, čo vám vytvára zlý imidž.

 

Biztweet, podpořte nás nákupem v našem eshopu

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb