Firemné akcie. Odmena, či trest?

Teambuilding patrí k najobľúbenejším, ale aj nejnáviděnějším udalostiam vo firme. Kde je hranica a potrebujete firemné akcie?

Pokiaľ na to vaša firma má, teambuilding je prirodzenou a rozumnou voľbou. Najmä v období, keď sa firme darí, potrebujú zamestnanci pocit, že na peniazoch nesedíte a ste ochotní deliť sa o úspechy. Firemná akcia je však na mieste aj keď nezažívate najžiarivejšie obdobie.

Najvýraznejším efektom firemných akcií je totiž vypustenie negatívnej pary a zlepšenie komunikácie v kolektíve.

Teambuilding je tiež vzdelávacou metódou, ktorá je zameraná na rozvoj soft skills. K tým radíme zručnosti ako schopnosť efektívnej komunikácie, riešenie problémov či rozdelenie tímových rolí.

Výhoda rozvoja týchto soft skills tkvie predovšetkým v zapojení samotných účastníkov a možnosti otestovať nové skúsenosti v praxi. Prenos týchto zručností do pracovného života je tak prirodzenejší ako u vzdelávania "prednáškového" typu.

Veľmi bežným účelom akcií je stmelenie kolektívu. Pokiaľ máte vo firme skupinu nových pracovníkov a chcete, aby preskočila týždňe až mesiace spoločenskej neistoty, zbavte ich ostychu v pohodovej atmosfére stretnutia zamestnancov pri nepracovnej príležitosti.

Ak kolektív trpí pokrivenými vzťahmi medzi niektorými zamestnancami, teambuilding je pre vás ešte dôležitejší. Konflikty odvádzajú zamestnanca od práce, vyvolávajú vzájomné rozpory ľudí, ktorí by mali spoločne ťahať za ten istý koniec reťaze a v konečnom dôsledku prenáša negatívne správanie aj na ostatných členov tímu.

Práve dobre pripravený teambuilding môže "zlý vzduch" vypustiť von oknom a situáciu dokáže s otvorenejším a osobnejším prístupom vyriešiť aj šéf tímu.

Čítajte aj:

Zamestnanec má byť partnerom. Korporátny prístup je zhubný

Podnikateľ a paragrafy. Sledujte zmeny legislatívy

Objednávka emailom. Ako na ňu hľadí zákon?

Teambuilding môže slúžiť tiež k motivácii. Správne nastolená atmosféra mimo kancelárskeho stretnutia dokáže zamestnancom zodpovedať otázky, ktoré sa ohľadne firmy báli spýtať, dokáže vyzdvihnúť pozitíva, potenciál a možnosti rastu firmy, s ktorou rastú prirodzene aj zamestnanci. Vzájomné stretnutie kľúčových hráčov však dokáže povzbudiť aj ich apetít po ďalších úspechoch a vyvolať aj príjemne zdravú súťaživosť.

Formy teambuildingu sú rôzne. Od spoločného wellness pobytu, cez adrenalínové športy, až po obyčajné posedenie pri pive. Záleží od témy, ktoré chcete riešiť, alebo od toho, či vôbec nejaké riešiť chcete.

Dávajte si však pozor aj sami na seba. Ľudia z firmy budú na stretnutí čakať, že sa o nich budete zaujímať aj ako o živé bytosti. Nesprávajte sa k nim ako k čísliciam v experimente.

Bežnou praxou niektorých nešikovných manažérov je napríklad opíjanie podriadených a potom ich natáčanie na kameru na účely psychoanalýzy. Zakázané musia byť tiež bodovacie notesy a ceruzky pri stole s jedlom. Väčšina z pracovníkov vaše zámery prekukne, nahnevá sa, prestane si vás vážiť a bude proti vám bojovať, alebo sa vás báť.

Buďte skrátka ľudmi a pokúste sa svojich zamestnancov chápať. Účelom teambuildingu nie je zvýšenie napätia vo firme, ale jej produktivity.

 

Biztweet

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb