AC/DC: Skutočne tuhá austrálska partia

Austrálska bratská dvojka Youngovcov založila kapelu, ktorá už desaťročia plní štadióny a nie je to náhoda

 

Austrálska bratská dvojka Youngovcov založila kapelu, ktorá už desaťročia plní štadióny a nie je to náhoda.

AC/DC sú hardrocková skupina, ktorú v roku 1973 v austrálskom Sydney založili bratia Malcolm a Angus Young. Títo dvaja súrodenci boli stálymi členmi kapely až do Malcolmovho ochorenia a odchodu v roku 2014. Žánrovo je kapela bežne označovaná za hardrockovú, či bluesrockovú formáciu, no sú uznávaní aj ako priekopníci heavy metalu. Bratia Youngovci tvrdia, že názov „AC/DC“ kapela dostala podľa nápisu na šijacom stroji ich sestry Margaret.

Kým AC/DC dňa 17. februára 1975 vydali svoj štúdiový debut High Voltage boli jedinými dvoma stabilnými členmi skupiny Malcolm a Angus Youngovci. Zostava sa postupne stabilizovala potom, ako basgitaristu Marka Evansa nahradil v roku 1977 počas nahrávania albumu Powerage Cliff Williams. Ich sólový spevák, Bon Scott, zomrel po ťažkej otrave alkoholom dňa 19. februára 1980, po nahraní projektu Highway to Hell. Skupina uvažovala o ukončení kariéry, no s podporou Scottových rodičov sa rozhodla pokračovať a začala hľadať nového vokalistu. Voľba padla na zakladateľa a lídra glam rockovej kapely Geordie, Briana Johnsona. Ešte v tom istom roku nahrali a vydali album Back in Black, ktorý bol poctou Bonovi Scottovi. Album vyzdvihol kapelu na novú vyššiu úroveň komerčného úspechu a stal sa najpredávanejším projektom, ktorý zrealizovali počas svojej hudobnej kariéry.

Ďalší ich hudobný nosič, album For Those About to Rock We Salute You, bol ich prvým, ktorý sa stal jednotkou v rebríčkoch Spojených štátov. Krátko potom, ako od kapely v roku 1983 odišiel bubeník Phil Rudd popularita AC/DC klesala. Na bicie s nimi hral budúci člen formácie Dio Simon Wright. Svoje oživenie kapela AC/DC zažila začiatkom 90. rokov potom, ako vydala album The Razor's Edge. Phil Rudd sa ku nej vrátil v roku 1994, kedy nahradil Chrisa Sladea, ktorý s nimi hral medzi rokmi 1989 – 94. Rudda oslovili na spoluprácu pri nahrávaní albumu Ballbreaker.

V roku 2000 kapela nahrala kritikou kladne hodnotený album Stiff Upper Lip. Ich štúdiový projekt Black Ice, ktorý vydali 20. októbra 2008 sa stal druhým najlepšie predávaným albumom roka. Tým, že v rebríčkoch celého sveta obsadil vrcholné pozície bol ich prvým hudobných úspechom od čias vydania For Those About to Rock.[8] Zostava skupiny sa počas rokov nemenila až do roku 2014, kedy začal mať Malcolm Young zdravotné ťažkosti a Rudd sa zaplietol do právnych sporov.

Skupina AC/DC má na celom svete predaných viac ako 200 miliónov hudobných nosičov. Len v USA ich predali 71,5 miliónov. V Spojených štátoch je kapela na jedenástom mieste medzi najpredávanejšími a sú na vrcholoch predaja hudobných nosičov sveta. Album Back in Black s odhadovaným predajom 50 miliónov nosičov je piatym najpredávanejším albumom sveta medzi všetkými umelcami a tretím medzi hudobnými skupinami.

Pozrite si aj:

Led Zeppelin: Najtvrdšia legenda histórie

Legendárny koncert na víkend: Dvojča Deep Purple White Snake

Legendárny koncert na víkend: Biblia každého južana Lynyrd Skynyrd

--

Len v USA sa z neho predalo 22 miliónov, čím sa stal v tejto krajine šiestym najpredávanejším. Televízny kanál VH1 dal skupinu AC/DC na štvrté miesto svojho zoznamu „stovky najlepších hardrockových umelcov“ a televízia MTV ich označila za siedmu najlepšiu heavy metalovú skupinu všetkých čias. V roku 2004 dal časopis Rolling Stone skupinu AC/DC na 72. miesto svojho zoznamu „stovky najlepších umelcov všetkých čias“. Producent Rick Rubin, ktorý napísal do zoznamu v Rolling Stone článok o AC/DC sa o nich vyjadril, že sú najlepšou rokenrolovou skupinou všetkých čias. V roku 2010 boli AC/DC v televízii VH1 na 23. mieste ich zoznamu „stovky najlepších umelcov všetkých čias“.

V súčasnosti vystupuje kapela so spevákom Axl Roseom z Guns N' Roses a ide jej to. (wikipedia)

 

 

 

 

Biz