Zmena maximálnych cien za dodávku plynu v roku 2016

Situácia s vývojom cien plynu v uplynulých mesiacoch mnohé naznačila o reálnom stave súčasného trhového prostredia s energiami na Slovensku a o potrebe jeho ďalšej regulácie

Situácia s vývojom cien plynu v uplynulých mesiacoch mnohé naznačila o reálnom stave súčasného trhového prostredia s energiami na Slovensku a o potrebe jeho ďalšej regulácie. Dodávatelia plynu pre domácnosti totiž nedokázali na vývoj na európskych trhoch s plynom adekvátne reagovať a neponúkli slovenským domácnostiam nižšie ceny plynu. Regulačný úrad totiž nestanovuje  pevnú cenu, ale maximálnu cenu, ktorá sa nemôže prekročiť, nižšiu cenu však môžu ponúknuť odberateľom všetci dodávatelia. 

Jednou z kľúčových úloh úradu je hľadať na trhu rovnováhu medzi dodávateľmi a odberateľmi. Súčasná situácia na Slovensku však ukazuje, kto v tomto prípade ťahá za kratší koniec. Úrad preto musel zasiahnuť  a z tohto dôvodu  5. mája 2016 rozhodol o otvorení  cenového konania o znížení cien plynu pre domácnosti.  Úrad dnes cenové konanie ukončil.  Výsledkom je nasledovná zmena maximálnych cien za dodávku plynu v roku 2016:  

Priemerná ročná cena za dodávku plynu pre domácnosti klesne od 04.07.2016 o 4,87%.

Nové sadzby maximálnych cien za dodávku plynu pre domácnosti od 04. 07. 2016 bez DPH.

Tarifná skupina

Fixná mesačná sadzba v €/mesiac

Sadzba za odobratý plyn v €/kWh

D1

1,76

0,0481

D2

4,15

0,0344

D3

6,46

0,0328

 

 

 

Sadzby maximálnych cien za dodávku plynu pre domácnosti od 01.01.2016 do 03.07.2016 bez DPH.

Tarifná skupina

Fixná mesačná sadzba v €/mesiac

Sadzba za odobratý plyn v €/kWh

D1

1,76

0,0501

D2

4,15

0,0364

D3

6,46

0,0348

 

 

 

 

Zmena ročných platieb za dodávku plynu pre domácnosti.

 

Okrem zmeny koncových cien za dodávku plynu pre domácnosti prichádza aj k zmene variabilnej sadzby maximálnych cien za dodávku plynu malým podnikom pre dodávateľa SPP, a.s. Priemerná ročná cena za dodávku plynu malým podnikom od 04. júla 2016 pri ročnom prepočte klesne o 6,59%.

Bonus

Úrad zároveň upozorňuje, že v snahe  informovať  odberateľov o aktuálnych cenách komodít na svetových trhoch, zverejňuje na svojej webovej stránke vývoj cien elektriny  a plynu na burzách. Ak výrazne klesnú ceny komodít na svetovom trhu, mal by sa takto vytvoriť väčší tlak na dodávateľov, aby svojim odberateľom ponúkali výhodnejšiu ponuku. Tieto dáta slúžia domácnostiam, aj firmám. Aktuálne ceny na trhoch sú uverejňované v mesačných intervaloch a nájdete ich na webovej stránke úradu v sekcii  „Pre spotrebiteľa.“ V tej iste sekcii nájdete aj tzv. Cenovú kalkulačku. Ak máte záujem nájsť si najvýhodnejšieho dodávateľa elektriny alebo plynu, úrad Vám takto ponúka možnosť veľmi jednoduchým spôsobom porovnať ponuky dodávok od rôznych dodávateľov. Na základe údajov o Vašej spotrebe rýchlo zistíte najlepšiu ponuku a možnú úsporu.