Zonky Petra Kellnera chce od občanov EÚ povolenie na pobyt

Kellnerova Zonky zbrojí proti cudzincom. Na rozdiel od konkurencie žiada od cudzích občanov povolenie na pobyt. To nepotrebujú ani banky

Pôžičky od ľudí ľuďom. Tak sa rada prezentuje nová P2P požičovňa Zonky, ktorú prevádzkuje firma Different Money, vlastnená spoločnosťou HC Lab so sídlom v Holandsku. HC Lab je inovačný lab, cez ktorý PPF Petra Kellnera investuje do inovatívnych projektov.

Služba funguje na princípe, že poskytuje pôžičky na veci, na ktoré by banky úver neposkytli. Keď má niekto zámer, s ktorým v bankách nepochodil, vytvorí na Zonky projekt, na ktorý sa mu môžu ďalší ľudia - investori poskladať a banky takto z kola vynechať. Služba poskytuje tiež výhodnejšie úrokové sadzby ako v banke. Preto je populárna aj u malých začínajúcich podnikateľov, ktorí si cez Zonky požičiavajú napríklad na 3D tlačiarne, alebo iné zariadenie, ktoré je pre banky stále tabu. Podmienkou však je, že pôžičku musia žiadať ako fyzická osoba.

Čo však Kellnerova služba nedoriešila je trhové zameranie. Hoci to nepripúšťa, zameriava sa iba na Česko. Na rozdiel od konkurenčných P2P systémov kladie Zonky cudzincom pod nohy prekážky.

Záujemca pritom nemusí pochádzať z nejakej exotickej krajiny. Tiež od európskych záujemcov o vstup do Zonky chcú zamestnanci P2P požičovne záznamy osobného účtu za posledné tri mesiace a hlavne povolenie na pobyt. Len pripomeňme, že žiadny občan Európskej únie v Českej republike nepotrebuje povolenie na pobyt. Požiadavka Zonky teda pôsobí skôr ako urážka, alebo pokus o vtip.

Čítajte aj:

Strnad naberie v Trenčíne desiatky ľudí. Na Slovensku sa mu darí

Akcionári Best Hotel Properties si rozdelia cez 313 miliónov

Slovakia Steel Mills má hodnotu 42 miliónov. Čaká na predaj

--

Generálna riaditeľka Zonky Lucie Tvarůžková sa k otázke na nezmyselné bariéry pre cudzincov ani po opakovaných výzvach Biztweetu nevyjadrila.

Pripomeňme, že spoločnosti Benefi, Bankerat a Loanis, ktoré na českom trhu tiež poskytujú P2P pôžičky nerobia rozdiel medzi podmienkami pre občanov Českej republiky a iných krajín Európskej únie. Kto nie je Čech si požičia jednoduchšie aj u ďalších zahraničných prevádzkovateľov.