Ťažké časy v košických železiarňach. Čakajú ďalšie prepúšťanie

Odborárom U.S.Steel Košice sa nepodarilo s vedením dohodnúť na moratóriu. Znamená to podľa nich predzvesť ďalšieho prepúšťania

Po marcovom oznámení prepustenia 29 zamestnancov U.S.Steel Košice sa vo východoslovenských železiarňach schyľuje k ďalšej redukcii počtu zamestnancov. Svedčí o tom podľa odborárov správanie vedenia firmy. To neakceptuje návrhy odborov. 

„V súčasnosti prebieha kolektívne vyjednávanie, počas ktorého sme navrhovali podpísať moratórium, aby žiadna strana neuplatňovala opatrenia poškodzujúce dobré meno firmy.Vedenie tento návrh odmietlo s tým že v reštrukturalizácii bude pokračovať, čo znamená, že očakávame zoznam ďalších zamestnancov, ktorí sa rozhodnutím vedenia dostanú mimo organizačnú štruktúru,“ hovorí pre biztweet šéf košických odborov Mikuláš Hintoš.

Prepúšťanie v košickej fabrike vzbudzuje kontroverzie. Je totiž na hrane porušenia memoranda s vládou. Štát sa nechal ľudsky povedané napáliť. V roku 2013 poskytol U.S.Steel Košice podporu. Na oplátku sa mala firma zaviazať, že do roku 2018 nebude znižovať počty zamestnancov. Znenie podpísanej dohody však bolo tak všeobecné, že pokiaľ firma nevyhlási hromadné prepúšťanie, memorandum de facto neporuší.

Hromadné prepúšťanie by nastalo pri prepustení viac ako 30 zamestnancov za mesiac. Firma však v marci oznámila prepustenie 29 zamestnancov. Práve takýto počet výpovedí sa podľa niektorých názorov očakáva každý mesiac po dobu jedného roka. Firma sa vraj plánuje prepúšťaním zbaviť zhruba 400 pracovníkov. Ďalším zamestnancom ponúka dobrovoľný odchod so štedrým odstupným.

Napriek zlej dohode o neprepúšťaní si odborári svoj podiel viny na súčasnom stave odmietajú priznať. „Pri tvorbe Memoranda ani pri jeho podpise neboli odborári, preto nemôžu niesť žiadnu zodpovednosť, a ‎tak nemohli zlyhať. Naopak, na jednom stretnutí za účasti premiéra som osobne upozornil na riziká, ktoré Memorandum obsahuje a každá zo strán si smie jeho obsah vysvetlovať po svojom. To sa aj stalo,“ hovorí Mikuláš Hintoš.

Šikovným ťahom tak košická oceliareň prepúšťa aj čerpá štátnu podporu zároveň. V rámci posledne podpísaného memoranda o porozumení medzi vládou Slovenskej republiky a korporáciou U.S.Steel z roku 2013 sa vláda zaviazala novelizovať zákon o podpore obnoviteľných zdrojov energie tak, aby mohla byť výroba elektriny z hutníckych plynov oprávnená na podporu doplatkom, ktorého úroveň bude minimálne 80 eur po dobu 15 rokov. Firma tak chcela získať štátne peniaze za energiu, ktorú vyrába ako vedľajší produkt pri oceliarskej činnosti.

Štát ďalej spolufinancoval nákup nových kotlov košických oceliarní, tak, aby spĺňali parametre, ktoré od nich požaduje Európska únia.

Čítajte aj:

TMR naleje desiatky miliónov eur do Sliezska a Česka. Vyrúbe 36 hektárov lesa

Podiel stávok cez internet láme rekordy. Pobočky strácajú význam

Ruské zákazy v preprave ohrozujú aj Slovensko

--

Vláda Roberta Fica prisľúbila aj ďalšie zlacnenie elektriny pre priemyselné podniky, úpravu poplatkov za skladovanie firemného odpadu, či spolufinancovanie nákupu nových technológií znižujúcich produkciu emisií v U.S.Steel Košice.

V roku 2014 začalo aj šesťročné obdobie, kedy košické železiarne dostanú každý rok milión eur ako kompenzáciu za nízke ceny emisných povoleniek ETS. Peniaze dostáva aj napriek výraznému nárastu cien.

Zlú situáciu na trhu s oceľou v súčasnosti zapríčinila nízka cena oceľových výrobkov a čínsky dumping spolu s rastúcim importom čínskej ocele na európsky trh. Európska únia proti Číne koná sériu opatrení, ale oceliari v Európe citliví na vonkajšie prostredie strácajú trpezlivosť.

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb