TMR naleje desiatky miliónov eur do Sliezska a Česka. Vyrúbe 36 hektárov lesa

Finančníci z Tatry Mountain Resorts (TMR) plánujú investície v poľskom Szczyrku a českom Špindlerovom Mlýne. Miestni investície vítajú napriek zásahom do prírody

Szczyrk v Sliezsku aj Špindlerův Mlýn v Česku sa vďaka investíciám v desiatkach miliónov eur smú tešiť na nové kabínové lanovky a ďalšie kilometre lyžiarskych trás.

"Čakáme na procesy na dokončenie prípravy rozvojových plánov. Pripravený je projekt na výstavbu a modernizáciu zasnežovacích systémov. Akonáhle všetky formality budú splnené investícia bude schopná rozbehnúť sa," povedal predseda predstavenstva TMR Bohuš Hlavatý v komerčnom rozhovore pre agentúru PAP.

Starosta mesta  Szczyrk Antoni Byrdy je presvedčený, že vďaka novým investíciám do centra sa mesto vráti do poľskej "lyžiarskej ligy“.  "Máme zastarané systémy umelého zasnežovania a lyžiarskej infraštruktúry. Je čas to zmeniť a spolupráca so Slovákmi beží veľmi dobre," povedal Byrdy.

Starosta dúfa, že sa investícia v tomto roku spustí čo najrýchlejšie. Prvé peniaze by sa do nového vybavenia mohli pretaviť už v máji. Celý modernizačný projekt by mohol byť finalizovaný do troch rokov. "Sme v cieli, pokiaľ ide o územné plánovanie. Čakáme na rozhodnutie ministra životného prostredia o odlesňovaní 36 hektárov" vysvetľuje schvaľovací proces Antoni Byrdy.

Poľské mestečko aj príslušná samospráva investíciu napriek zásahom do prírody víta. Bojuje totiž s dlhmi a nezáujmom turistov.

Čítajte aj:

Podiel stávok cez internet láme rekordy. Pobočky strácajú význam

Ruské zákazy v preprave ohrozujú aj Slovensko

Slovensko v hre o ďalšiu automobilku. Krúži tu Mercedes

-- 

Súčasných 19 kilometrov zjazdoviek sa v Szczyrku predĺži na  22 kilometrov. Nový zasnežovací systém pokryje viac ako 80 percent trasy. Projekt ráta aj s rekonštrukciou a budovaním novej cestnej infraštruktúry.

Podobné investície chcú finančníci z TMR naliať aj do českého strediska Špindlerův Mlýn. "Máme v pláne spojiť dve časti lyžiarskeho areálu - Svatý Petr a Medvědín,“ približuje plán Bohuš Hlavatý.