Ruské zákazy v preprave ohrozujú aj Slovensko

Prepravná prestrelka medzi Poľskom a Ukrajinou na strane jednej a Ruskou Federáciou na strane druhej ohrozuje aj slovenské spoločnosti

Prepravná prestrelka medzi Poľskom a Ukrajinou na strane jednej a Ruskou Federáciou na strane druhej ohrozuje aj slovenské spoločnosti.

Rusko v posledných mesiacoch zaviedlo sériu obmedzení pre prepravcov, prevážajúcich do krajiny tovar z Poľska, alebo Ukrajiny. Opatrenia neblaho zasahujú aj slovenské cesty a slovenské prepravné spoločnosti.

„Problém medzi týmito krajinami sa môže dotknúť priamo aj slovenských dopravcov, ktorí do Ruska prepravujú poľský alebo ukrajinský tovar. Hlavným problémom je nariadenie ruského ministerstva dopravy, ktoré požaduje takzvané treťozemné povolenia pre dopravu všetkého tovaru, ktorý nebol vyrobený v danej krajine. Nakoľko je počet týchto obmedzení limitovaný, môže dôjsť k obmedzeniu prístupu slovenských dopravcov na ruský trh,“ vysvetľuje hovorca Česmad Andrej Fekete.

Problémy majú aj slovenské spoločnosti, ktoré zamestnávajú ukrajinských šoférov. Tých do Ruska policajti nepúšťajú. Colná situácia na ruskej hranici je všeobecne neprehľadná a podľa hovorcu Česmad na nej nemožno nič očakávať, keďže sa neriadi jasnými pravidlami.

Čítajte aj:

Slovensko v hre o ďalšiu automobilku. Krúži tu Mercedes

ČEB predáva niekoľkomiliardové pohľadávky voči Slovakia Steel Mills

Nový investor prehovoril: Jarabiny kompletne prepracujeme

--

Veľkým rizikom je pre slovenskú prepravu aj nútená poľská konkurencia. Firmy z krajiny, ktoré prídu o ruský odbyt, budú o prežitie bojovať konkurovaním slovenským prepravcom na južných trasách.  „Ak bude zákaz pokračovať, tak zástupcova poľského trhu sa budú logicky musieť preorientovať na iné smery, a to by mohlo výrazne zvýšiť konkurenciu aj na slovenskom trhu,“ potvrdzuje Fekete.

 

 

Fotozdroj: CC/flickr