Slovensko v hre o ďalšiu automobilku. Krúži tu Mercedes

Dcérska spoločnosť Mercedes–Benz Cars Daimler sa rozhoduje, kde postaviť novú továreň. Jednou z možností je Slovensko

Dcérska spoločnosť Mercedes–Benz Cars Daimler sa rozhoduje, kde postaviť novú továreň. Jednou z možností je Slovensko.

Spoločnosť Mercedes-Benz Cars, ktorá vlani vyprodukovala dva milióny automobilov hľadá nové miesta pre diverzifikáciu výroby. V praxi to znamená, že firma plánuje otvoriť novú továreň. Hovorí sa o jednej na výrobu nových modelov Mercedesu a druhej na výrobu motorov pre automobily značky Dailmer.

A práve v hre o investíciu za viac ako miliardu eur spojenú s dcérskou firmou Mercedesu má byť aj Slovensko. „Je pravdou, že neustále skúmame parametre miestnej výroby v súvislosti s rastom trhu a predajným potenciálom. To platí pre všetky trhy a regióny. Pochopte prosím, že v tejto chvíli túto tému nemôžeme komentovať,“ nevyvrátil možnosť expanzie na Slovensko v reakcii na otázky biztweetu korporátny hovorca Mercedes-Benz Cars Matthias Krust.

Ako biztweet informoval partnerský portál wnp.pl, odkazujúci sa na zistenia Puls biznesu, by mohlo rozhodnutie o predbežnom pláne expanzie padnúť už do konca marca. Firma v minulosti hovorila o rozšírení produkcie do konca roka 2016.  

„Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky sa nevyjadruje k potenciálnemu záujmu ktoréhokoľvek investora až do jeho definitívneho rozhodnutia umiestniť investíciu na Slovensku,“ konštatuje hovorca ministerstva Michal Dzurjanin.

Podobne na otázky biztweetu odpovedá aj agentúra Sario. Tá zverejňuje zoznam uzavretých projektov. „Za "uzavreté" považuje agentúra SARIO projekty, pri ktorých je pevné rozhodnutie zahraničného investora umiestniť svoju investíciu na Slovensku. Realizačné práce však môžu byť v tej dobe len v prípravnej fáze, alebo sa práve rozbiehajú. Z tohto dôvodu agentúra SARIO nezverejňuje podrobnosti o zahraničných investíciách, uzavretých projektoch, až do času, kým zahraničný investor nezačne podnikať kroky k úspešnému etablovaniu sa na Slovensku,“ približuje aktuálny stav a činnosť Saria jej hovorca Richard Dírer.

Čítajte aj: 

ČEB predáva niekoľkomiliardové pohľadávky voči Slovakia Steel Mills

Nový investor prehovoril: Jarabiny kompletne prepracujeme

Provident: Na Slovensku štát o zákonoch nediskutuje

--

Podľa informácií biztweetu je veľmi vážnym konkurentom Slovenska Poľsko. To by si tak rado revanšovalo minuloročnú prehru v boji o investíciu Jaguar Land Rover. Britská automobilka podpísala so slovenskou vládou memorandum o zámere postaviť svoj nový závod v Nitre. České ministerstvo priemyslu sa k otázkam biztweetu nevyjadrilo.

Biztweet pred niečo viac ako rokom informoval aj o snahe pritiahnuť pod Tatry automobilku Tesla Motors.

„Agentúra SARIO nadviazala kontakt so zástupcami spoločnosti Tesla Motors, ktorá v dlhodobom horizonte uvažuje o zriadení závodu v Európe,“ potvrdil vtedy Ladislav Bányai z Kancelárie ministra hospodárstva.

 

 

Fotozdroj: CC/flickr