Legendárny koncert na víkend: Joy Division ako defínicia krízy človeka

Medzi skutočné legendy musíme zaradiť aj britskú Joy Division. Napriek, alebo aj vďaka tragickému osudu.

Žiadna póza, ale číra nenávisť a dezilúzia z usporiadania sveta. To viedlo k založeniu skupiny Joy Division. Britská kapela dodnes symbolizuje úprimnosť hudobnej produkcie, v ktorej energia, myšlienka a presvedčenie znamenajú viac ako dobrá škola a silné vydavateľstvo za chrbtom.

Kapela znamená hudobnú inšpiráciu pre stovky umelcov dodnes. Za zmienku stojí aj ich vplyv na vnímanie dnešnej filizofie, spoločnosi a politiky. Pop hviezdy dnešnýh dní by od Iana Curtisa, ktorý spáchal samovraždu dostali tvrdý knock out priamo do tváre

Skladby Joy Division si pripomíname koncertom, ktorý nahral Peter Hook, basák Joy Division a zakladateľ New Order pre hudobnú univerzitu GLYNDWR v roku 2014

Pozrite si aj:

Legendárny koncert na víkend: Ian Brown a Stone Roses

Legendárny koncert na víkend: Rolling Stones ako protipól fádnych Beatles

Legendárny koncert na víkend: Fenomenálny Dave Grohl a Foo Fighters

Legendárny koncert na víkend: Giganti, ktorí nenaplnili vlastné sny

 Keď chcete vidieť Joy Division na koncertoch v pôvodnej záznamovej kvalite:

Ako vznikla legenda: Joy Division bola anglická post punková hudobná skupina založená v anglickom meste Manchester v roku 1976. Počas svojej existencie vydala dva štúdiové albumy Unknown Pleasures a Closer. V roku 1980 spáchal epilepsiou a depresiami trpiaci spevák Ian Curtis samovraždu. Zvyšní členovia založili dodnes existujúcu skupinu New Order.

1976-1977

Skupina, ktorej zakladajúcimi členmi boli gitarista Bernard Sumner (alias Bernard Dickin alias Bernard Albrecht), basgitarista Peter Hook a bubeník Terry Mason, vznikla pod vplyvom punkovej vlny medzi rokmi 1976 a 1977. Pôvodný názov kapely znel Warsaw. Existuje niekoľko verzií o tom, ako sa k začínajúcej skupine pridal spevák Ian Curtis, tá najznámejšia hovorí, že prostredníctvom inzerátu, vyveseného v obchode s doskami, kde pracoval ako predavač. Začiatky skupiny boli veľmi zložité o ich demo nahrávky nejavil nikto záujem, koncerty sa nedarili, navyše v roku 1977 vyšlo v Londýne album skupiny Warsaw Pakt. Výmenou na poste bubeníka - Masona nahradil Stephen Morris - a premenovaním na Joy Division sa však problémy nevyriešili. Skupina stála pred rozpadom, ku ktorému však našťastie nedošlo. Namiesto neho poctivo skúšala, s odstupom a izolovane od okolitého hudobného diania.

Táto sebaizolácia a nevnímanie vonkajších vplyvov nakoniec skupinu doviedla až k jej originálnemu soundu, ktorý neskôr definoval tzv. Novú vlnu. Názov Joy Division je odvodený z románu House of Dolls, ktorého hlavnou postavou je mladá židovská dievčina, ktorá je v koncentračnom tábore pridelená do "oddielu pre radosť" - bordelu pre nemeckých dôstojníkov. Vďaka tomuto názvu aj kvôli svojmu pódiovmu image (čierne obleky) boli neskôr už slávni Joy Division obviňovaní z koketérie s nacizmom, čo bol pochopiteľne nezmysel.

1978

V roku 1978 sa skupina objavila na niekoľkých kompiláciách, z ktorých najdôležitejšie pochádzali od novej nezávislej firmy Factory a volala sa vcelku prozaicky A Factory Sample. Práve od vydania tohto samplera sa datuje spolupráca Joy Division s výtvarníkom Petrom Saville a predovšetkým producentom Martinom Hanny.

1979

V roku 1979 vychádza prvý album Joy Division Unknown Pleasures, ktoré je dodnes mnohými hudobnými kritikmi považované nielen za jeden z najlepších debutov, ale dokonca za jednu z najlepších dosiek v histórii rockovej hudby vôbec. Vďaka Hannetovej štúdiovej práci a už spomínanej sebaizolácii skupiny, prichádzajú Joy Division s (do tej doby) úplne originálnym zvukom, ktorému dominujú bicie a basgitara. Gitara je zabudnutá, často tvorí len akúsi hlukovú kulisu, zároveň sa ale nevzdáva svojich prirodzených melodických partov (najmä v skladbách New Dawn fades či Transmission). Všetko korunuje Curtisov spev, ktorý svojím neopakovateľným hlbokým, temným hlasom deklamuje texty plné depresie a rezignovanosti.

1980

Cez obrovský úspech prvého albumu sa psychický stav Iana Curtisa rapídne zhoršuje. Jeho epilepsia sa začína prejavovať množiacimi sa záchvatmi, a to aj priamo na pódiu, navyše sa stupňujú jeho depresie. Pokúša sa o samovraždu - najprv pobodaním, neskôr predávkovaním liekmi. Tretí samovražedný pokus bol úspešný. Nedlho pred vydaním druhého albumu a americkým koncertným turné sa Curtis 18. mája 1980, po zhliadnutí filmu Stroszek režiséra Wernera Herzoga a počúvaní albumu Idiot od Iggyho Popa, obesil

V júni toho istého roka vychádza singel s piesňou Love Will Tear Us Apart, zrejme najznámejšia a najslávnejšia skladba skupiny. V júli potom vychádza druhý album Closer, ktorého obal zdobí romantická maľba Mária Magdaléna plačúce nad mŕtvym Kristom. Po hudobnej stránke je poznať veľký posun. Mnohých skladbám dominujú syntetizátory, ktoré často úplne nahrádzajú gitaru (napr. Isolation). Tieto postupy následne prevezme mnoho novoromantických skupín. Definitívnu posmrtnú bodku za aktívnou činnosťou kapely bolo dvojalbum album Still, ktoré obsahuje záznamy z koncertov a mnoho nevydaných skladieb. V priebehu rokov potom vzniklo niekoľko ďalších kompilácií, z ktorých zrejme najlepšia a najúplnejšia je Substance z roku 1988. Piesne Joy Division boli tiež častokrát spracované ako cover verzie mnohých hudobníkov. (wikimedia)