Legendárny koncert na víkend: Fenomenálny Dave Grohl a Foo Fighters

Strata Kurta Cobaina priniesla aspoň jedno pozitívum. Vznik kapely, ktorá sa zakrátko stala legendou

Máte radi Foo Fighters?

Strata Kurta Cobaina priniesla aspoň jedno pozitívum. Vznik kapely, ktorá sa zakrátko stala legendou.

Práve na základoch rozpadnutej Nirvany totiž postavil Dave Grohl novú skupinu Foo Fighters. Hoci sa očakávalo, že bude pokračovať v štýle a duchu Nirvany, skupina prešla veľkými zmenami a vytvorila vlastnú históriu.

Bývalý bubeník Nirvany Dave Grohl sa napokon rozhodol do kapely obsadiť hudobníkov bez minulosti spojenej s Nirvanou a čoraz viac sa z toho stával projekt točiaci sa okolo neho.

Skupina priniesla od 90ych rokov desiatky hitov a osem albumov. Stále relatívne mladá kapela má naviac hromadu koncertnej energie. Možno sa teda tešiť na ďalšie roky skvelej tvorby a koncertov.

Za legendárny koncert na víkend vyberáme Foo Fighters a ich vystúpenie v šou Davida Lettermana:

O kapele:

Foo Fighters je americká rocková skupina, ktorú v roku 1995 vytvorili Dave Grohl, Nate Mendel, William Goldsmith a Pat Smear. Skupina sa stala populárna koncom 90. tych rokov, keď vyšli viaceré hity ako napr. „Learn To Fly“ (1999), „Everlong“ (1997), či „This Is A Call“ (1995). Skupina vydala zatiaľ 8 štúdiových albumov a nahrala viaceré skladby pre hudbu k filmom.

Dave Grohl, ktorý bol bývalým bubeníkom Nirvany sa rozhodol nahrať viaceré vlastné skladby, ktoré neskôr vyšli pod názvom "Late!". V roku 1995 vyšiel ich prvý debutový album s rovnomenným názvom. Grohl nechcel aby boli Foo Fighters iba skupinou jedného hudobníka a tak prišli do skupiny ďalší traja členovia. Pôvodne mal v skupine pôsobiť aj Krist Novoselic, ale novým basgitaristom sa stal nakoniec Nate Mendel, predtým basgitarista skupiny Sunny Day Real Estate. V roku 1997 odišiel pre nezhody s Daveom Grohlom bubeník William Goldsmith a nahradil ho Taylor Hawkins, ktorý je v skupine doteraz. V tom istom roku odišiel aj gitarista Pat Smear a nahradil ho Franz Stahl. Stahl opustil skupinu v roku 1999 a nahradil ho terajší gitarista Chris Shiflett.

--

Pozrite si aj:

Legendárny koncert na víkend: Giganti, ktorí nenaplnili vlastné sny

Legendárny koncert na víkend: Nestárnucí štýl Depeche Mode

Legendárny koncert na víkend: Placebo a hity generácie X

Legendárny koncert na víkend: Ďalšia lekcia od Pearl Jam

--

Počas svojej existencie skupina dosiahla viaceré úspechy, tri z ich albumov získali ocenenie Grammy pre najlepší rockový album roka, pričom šesť bolo nominovaným na toto ocenenie (wikimedia)