Legendárny koncert na víkend: Ian Brown a Stone Roses

Hudobný hrdina Ian Brown sa s jeho kapelou Stone Roses zapísal do hudobnej histórie aj napriek jej krátkej existencii

Hudobný hrdina Ian Brown sa s jeho kapelou Stone Roses zapísal do hudobnej histórie aj napriek jej krátkej existencii.

Odkaz kapely ostal žiť v desiatkach ďalších skupín, ktoré vzišli na základoch Stone Roses. Samotní členovia legendárnej skupiny sa dnes venujú hlavne sólovým karierám.

Čas od času sa však zídu pohromade. Ako napríklad v roku 2012 v Barcelone a Lyone:

O kapele:

The Stone Roses je britská indie-rocková skupina, ktorá sa sformovala v roku 1984 v Manchesteri. Je považovaná za jednu z priekopníckych skupín alternatívneho hudobného hnutia "Madchester". Pôvodnú zostavu tvorili Ian Brown (spev), John Squire (gitara), Andy Couzens (gitara), Pete Garner (basa) a Alan "Reni" Wren (bicie). Couzens a Garner skupinu opustili v roku 1987. Couzenova pozícia zostala následne neobsadená a Garnera nahradil Gary "Many" Mounfield. V tomto zložení skupina fungovala do roku 1995 kedy bol Reni vystriedaný Robbiem Madixxom. O rok neskôr sa John Squire od The Stone Roses oddelil a vystriedal ho Aziz Ibrahim. V roku 1995 sa ku skupine pridal Nigel Ipinson.

Ich debutový album The Stone Roses (1989) rýchlo dosiahol vo Veľkej Británii výrazný úspech a zaradil sa medzi klasické diela hudobnej histórie (magazín NME ho v roku 2007 vyhlásil za najlepší britský album všetkých čias ). V snahe "vytĺcť" zo svojho úspechu čo najvyšší kapitál sa skupina pokúsila zmeniť vydavateľstvo, ale Silvertone Records odmietli odstúpiť od kontraktu, čo viedlo k dlhým súdnym sporom. V roku 1991 The Stone Roses podpísali zmluvu s Geffen Records, ale ich druhý album Second Coming vyšiel až v roku 1994. "Tvrdší zvuk" sa nestretol s pozitívnym ohlasom a po niekoľkonásobných zmenách v zostave počas následného turné sa skupina rozhodla spolu s koncertovaním ukončiť aj svoje pôsobenie.

Ian Brown aj John Squire sa po rozchode skupiny vydali na sólové dráhy. Squire založil svoj vlastný hudobný projekt - The Seahorses (skupine vyšiel jeden album) a ako sólový interpret vydal ďalšie dva albumy. V roku 2007 oznámil v rozhovore pre Manchester Evening News, že končí s hudobnou kariérou, aby sa mohol naplno venovať maľovaniu. Brown vydal 5 sólových albumov - každý z nich sa dostal na Britských ostrovoch do prvej desiatky v rebríčku. Gitaru pre väčšinu skladieb na nich nahral Aziz Ibrahim.

Mani ani Reni sa sólovou dráhou nevydali. Mani sa ako basgitarista v roku 1996 pridal k Indie/Dance projektu Primal Scream, kde pôsobí dodnes. Reni v roku 1999 založil skupinu The Rub, no konalo sa len zopár vystúpení. V roku 2005 oznámil, že sa chystá napísať niekoľko piesní a odohrať ich spolu s Manim.

Napriek mnohým zvestiam o tom, že by sa The Stone Roses mohli dať znovu dokopy, Brown i Squire tieto informácie rázne popreli. Minulé spory a napätie medzi oboma hudobníkmi ani po rokoch neustúpili a akákoľvek kolaborácia je takmer vylúčená (pár spolu nehovoril od Squireovho odchodu zo skupiny. V máji 2007 v rozhovore pre XFM Manchaster Radio John Squire uviedol, že aj keby mu Ian Brown osobne zavolal a požiadal ho o opätovnú spoluprácu, Squire by mu zložil telefón. Jediná čiastočná spolupráca medzi členmi The Stone Roses sa uskutočnila 30. mája 2007 na charitatívnom koncerte basgitaristu The Smiths Andy Rourkea - Manchester Versus Cancer. K Ianovi Brownovi sa na pódiu pridal Mani spolu s neoficiálnym piatym členom Cressom (tiež Andy Rourke, Maka Simato a Steve White) pri skladbe "I Am the Resurrection". Pôvodne mal aj Reni zahrať na bicie, ale z neznámych dôvodov sa nakoniec neukázal. The Sun neskôr uviedli, že nasledujúci rok sa má na pódiu ku skupine Freebass (projekt Maniho, Andyho Rourke a Petera Hooka) pridať aj Ian Brown a Liam Gallagher z Oasis. Brown na svojej myspace stránke tieto informácie okamžite poprel.

--

Pozrite si aj: 

Legendárny koncert na víkend: Rolling Stones ako protipól fádnych Beatles

Legendárny koncert na víkend: Fenomenálny Dave Grohl a Foo Fighters

Legendárny koncert na víkend: Giganti, ktorí nenaplnili vlastné sny

Legendárny koncert na víkend: Nestárnucí štýl Depeche Mode

--

V Októbri 2011 sa The Stone Roses oficiálne dali dokopy a zmierili. Ian Brown povedal, že budú vládnuť svetu znovu, ako to bolo okolo roku 1989. Bubeník Reni napísal "Not before 9 on Tuesday. I will wear the hat. The roses are 4 again.". Budú hrať dva živé koncerty v Heathon Parku v Manchesteri. Majú to byť koncerty pred šnúrou rozsiahlych koncertov po celom svete. Ku návratu nebude chýbať ani nový album, ktorý sa momentálne ide nahrávať. 21. Októbra sa predávali lístky na prvé tri koncerty The Stone Roses po návrate. A zažili hneď neuveriteľný úspech. Za 68 minút predali 220,000 vstupeniek na 3 koncerty z toho na dva v Heaton Parku sa predali za štvrťhodinu. Stali sa tak kapelou s najrýchlejšie vypredanými koncertami v histórii rocku v Británii.

Ian Brown bol prirodzený showman a počas koncertov dokázal doslova ovládať publikum. Silno ovplyvnil frontmana The Charlatans Tima Burgessa (až natoľko, že ho Brown v jednom interview pre NME vysmial pre kopírovanie). Obe skupiny boli známe svojou "nechuťou" k tradičným vystúpeniam a radšej uprednostňovali svoj vlastný štýl pripomínajúci skorú acid house scénu.

Hoci niektoré novšie britpopové nahrávky obsahujú silné "sociálne komentáre", často až cynické alebo ironické (Blur - „Country House“ a „Boys and Girls“, Pulp - „Common People“), skladby The Stone Roses sa nesú skôr v politickom, mierne idealistickom štýle. Napríklad do skladby „Elizabeth My Dear“ je vložená jasná kritika britskej monarchie. Jedným z inšpiratívnych zdrojov pre ich debutový album boli aj študentské nepokoje v Paríži v roku 1968 (pieseň „Bye Bye Badman“, fracúzska trikolóra na obale albumu - citróny uložené cez maľbu - citróny sa využívali na zmiernenie následkov použitia slzného plynu proti študentom). K téme sa Ian Brown vrátil aj v titulnej skladbe svojho sólového debutového albumu.

Ich vystúpenie pre BBC 2 v The Late Show 2. novembra 1989 neslávne vošlo do histórie po tom, čo muselo byť prerušené kvôli extrémne silnému hluku. Ian Brown pritom v živom vysielaní vykrikoval: "Amatéri!" i keď bol dlhšiu dobu márne ubezpečovaný, že problém sa o chvíľu vyrieši.

Medzi skupiny ovplyvnené The Stone Roses sa radia aj Oasis, Pulp, Suede, Coldplay, Manic Street Preachers, Stereophonics, The Bluetones, The Charlatans a The Verve. Arctic Monkeys a The Last Shadow Puppets frontman Alex Turner vyhlásil, že Ian Brown je jeho "hudobný hrdina". (wikipedia)