Ivan Štefanec: Smer sa o malých podnikateľov zaujíma len keď ide o preferencie

Smer nemá schopnosť a chuť narábať s verejnými prostriedkami zodpovedne, mieni europoslanec Ivan Štefanec v rozhovore pre biztweet

Smer sa o malých podnikateľov a živnostníkov zaujíma len vtedy, keď ide o volebné preferencie. Po skúsenostiach so zbabraným čerpaním eurofondov a kauzami typu Váhostav, mám vážne obavy, či strana Smer-SD má vôbec schopnosti a chuť nakladať so zverenými peniazmi zodpovedne.  Europoslanec Ivan Štefanec v rozhovore pre biztweet.

 

Biztweet: Pri pohľade na vašu oficiálnu stránku ma prekvapilo, že ste si portfolio rozšíril o kvalitu potravín. Od kedy sa venujete aj potravinárstvu a európskemu potravinárskemu trhu?

Ivan Štefanec: V Európskom parlamente som členom Výboru pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa, ktorý má dohľad nad kvalitou výrobkov a služieb v popise svojej činnosti. Počas môjho ročného pôsobenia som zaznamenal viacero podnetov od slovenských občanov. Sťažovali na rozdielnu kvalitu jedného a toho istého výrobku doma a v iných štátoch EÚ. Preto som zriadil osobitnú mailovú adresu potraviny@ivanstefanec.sk, kde mi môžu občania svoje podozrenia nahlasovať. Nie je možné, aby v dobe existencie spoločného, trhu platili iné štandardy v Luxembursku a iné na Slovensku, alebo v Bulharsku. V európskom potravinárstve som pôsobil 10 rokov a rád tieto skúsenosti využijem vo svojej ďalšej práci.  Som v úzkom kontakte s českou kolegyňou Olgou Sehnalovou, ktorá sa téme dlhodobo venuje, ako aj s ďalšími europoslancami z takzvaných nových členských štátov Európskej únie.  Našim spoločným cieľom je, aby sa tomuto problému začala seriózne venovať Európska komisia.  

Biztweet: Predpokladám však, že grom vašej politickej agendy ostáva podnikateľské prostredie. Čo by ste nazval najvážnejším európskym problémom v tejto oblasti?

Ivan Štefanec: Plynule nadväzujem na prácu, ktorú som robil ako poslanec NR SR. Presadzujem znižovanie zbytočnej administratívy, odstraňovanie byrokratických prekážok a vytvorenie takého legislatívneho prostredia, aby sa podnikateľ mohol sústrediť na to, čo je zmyslom jeho činnosti, teda výrobu, či poskytovanie služieb, tvorbu pracovných miest, generovanie zisku a investovanie do vlastného rozvoja. Hlavnou brzdou podnikania na európskej úrovni sú bariéry, ktoré stále medzi jednotlivými krajinami existujú. Jednotný trh stále nie je úplne dobudovaný a kým sa tak nestane, podnikatelia nebudú môcť naplno rozvinúť svoj potenciál. Ďalej sú tu oblasti, v ktorých Európska únia môže zohrávať úlohu dozorcu, či regulátora, ktorý pozitívnym spôsobom ovplyvňuje prostredie. Potrebujeme zlepšiť spoluprácu členských štátov tam, kde je to prospešné, napríklad pri boji s daňovými únikmi, či s čiernou prácou.  

Biztweet: Na ktoré opatrenia, ktoré ste v europarlamente s kolegami presadili ste najviac hrdý?

Ivan Štefanec: Som tieňovým spravodajcom pre legislatívu o možnosti založiť jednoosobovú s.r.o. cez internet so základným kapitálom jedno euro a pôsobnosťou v celej Európskej únii. S týmto návrhom sme narazili na tvrdý odpor nemeckých a rakúskych poslancov, ktorí zastupovali záujmy svojich notárskych komôr. Tie sa obávali o to, že im klesnú zisky za vydávanie rôznych osvedčení a podobne. Stálo nás nemálo úsilia presvedčiť kolegov, že tento inštitút je v dnešnom meniacom sa svete potrebný. Nakoniec sme s našimi argumentami uspeli a vo Výbore pre vnútorný trh a ochranu spotrebiteľa návrh prešiel. Veľký boj však očakávam aj v pléne Európskeho parlamentu.  

Biztweet: A čo vlastné návrhy?

Ivan Štefanec: Európsky parlament nefunguje tak, ako iné zákonodarné zbory. Nemáme právo legislatívnej iniciatívy, teda nemôžeme predkladať vlastné návrhy európskych zákonov. Môžeme však pripomienkovať a meniť návrhy Komisie a tiež sa na ňu obracať s otázkami. Európska komisia sa napríklad začala zaoberať kauzou Váhostav práve na môj podnet. Osobitne som rád, že na môj návrh dostala Cenu európskeho občana pani Eva Siracká.

To, ako Tsipras podviedol vlastných občanov a potom zbabelo ušiel, asi nemá v moderných dejinách obdobu

Biztweet: Ako vnímate najmedializovanejšie problémy EU – utečeneckú krízu a jednania o reštrukturalizácii gréckeho dlhu? Boli opatrenia EÚ správne, dostatočné?

Ivan Štefanec: Dnes čelíme v Európe asi najvážnejším hrozbám od skončenia druhej svetovej vojny. To, ako ich vyriešime, bude determinovať našu budúcnosť. Utečenecká kríza je v prvom rade obrovskou ľudskou tragédiou. Nemôžeme zatvárať oči pred našou zodpovednosťou, no zároveň musíme chrániť našich ľudí pred potenciálnymi nebezpečenstvami. Riešenie musí byť spoločné a Európska únia musí ukázať svoju akcieschopnosť dovnútra aj navonok, ruka v ruke so solidaritou, ktorá je jednou z našich základných hodnôt.

Z gréckej krízy vyplýva jedno hlavné poučenie a to, že populizmus neponúka riešenia. To, ako Tsipras podviedol vlastných občanov a potom zbabelo ušiel, asi nemá v moderných dejinách obdobu. Verím, že po septembrových gréckych voľbách vznikne vláda, ktorá si bude vedomá zodpovednosti voči vlastnej krajine. Taká, s ktorou sa bude dať rozumne dohodnúť a dlhodobo spolupracovať.  

Biztweet: Zdá sa, že po rokoch kľudu Európa neprežíva najšťastnejšie obdobie. Vojna na východnej hranici, utečenecká kríza, krach Grécka. Čína napriek spomaleniu smeruje k ekonomickej pole position, USA stále rastie, ale čo Európa? Vráti sa do sedla?

Ivan Štefanec: Európa si musí vybojovať také miesto vo svete, aké jej patrí. Vždy sme boli lídrom v inováciách, vývoji technológií a kvalite služieb a výrobkov. Najsilnejšími zbraňami Európskej únie je spolupráca a potenciál, ktorý je v jej občanoch. Príležitosťami na oživenie hospodárskeho rastu a reindustrializáciu vidím najmä v zbližovaní sa s regiónmi, ktoré s nami zdieľajú podobné hodnoty. Dohody ako TTIP s USA a CETA s Kanadou, spolu s naštartovaním Európskeho fondu pre strategické investície, nám ponúkajú nové možnosti pre rast našej ekonomiky a znižovanie nezamestnanosti. Projekty ako Energetická únia a Jednotný digitálny trh nám tiež pomôžu držať krok s inými časťami sveta, pri zachovaní našich vysokých environmentálnych a bezpečnostných štandardov.     

--

Čítajte aj:

Jozef Mihál pre biztweet: Ako minister som „zapchal“ mnoho dier

Šéf Terichemu na Ukrajine: Putin cielene ekonomicky a politicky ničí svojho suseda

Šéf ČEB Bureš: Slovakia Steel Mills intenzívne riešime

Vlachynský pre biztweet: Vzniká daňový systém pre vyvolených

--

Biztweet: Lídri európskych krajín schválili a zaviedli aj takzvaný Junckerov investičný balíček. Ako ho hodnotíte? Končia peniaze z neho tam, kde majú? 

Ivan Štefanec: Na hodnotenie účinnosti Európskeho fondu pre strategické investície je ešte príliš skoro. Ako napovedá už jeho názov, ide o mechanizmus, ktorý priamo aj nepriamo podporí dlhodobé infraštruktúrne projekty a formálne bol zriadený len v júni tohto roku. Jeho 315 miliárd eur má zabezpečiť, že Európska únia sa stane opäť lídrom svetovej ekonomiky, bez toho, aby sa členské štáty museli znova zadlžovať. Tak, ako v mnohých iných odvetviach, aj tu tvorí Európska únia rámec a ponúka príležitosť. Je na národných vládach, ako ju dokážu využiť. Po skúsenostiach so zbabraným čerpaním eurofondov a kauzami typu Váhostav, mám vážne obavy, či strana Smer-SD má vôbec schopnosti a chuť nakladať so zverenými peniazmi zodpovedne.  

Biztweet: Ako vnímate šíriaci sa euroskepticimus. Francúzsko, Anglicko, Grécko. Ale aj malé krajiny ako Česko. Akoby im doposiaľ nikto nedokázal vysvetliť význam a prínos Európskej únie. V čom to je?

Ivan Štefanec: Nemôžeme sa tváriť, že Európska únia funguje v súčasnosti ideálne. Podpísala sa na nej hospodárska kríza, ale aj benevolencia spoločných inštitúcií voči krajinám, ktoré nedodržiavali dohodnuté pravidlá. Súčasná Junckerova Komisia má dostatok predpokladov na to, aby sa jej tento nepriaznivý stav podarilo zmeniť. Svoju vinu na vlne euroskepticizmu majú však aj národné vlády. Tie si zvykli zneužívať pojem „Brusel“ na zakrytie vlastných zlyhaní. Videli sme to napríklad v prípade Grécka. Zo znechutenia ľudí potom ťažia rôzni populisti, extrémisti, ale aj štáty, ktoré by neradi susedili so silnou a sebavedomou Európou. Na obnovenie dôvery ľudí v európsky projekt neexistuje iný recept ako dodržiavanie pravidiel a stavanie sa k riešeniu problémov čelom.      

Biztweet: Poďme nachvíľu na Slovensko. Ako by ste stručne zhodnotil podnikateľské prostredie pod Tatrami?

Ivan Štefanec: Malí a strední podnikatelia a živnostníci sú chrbtovou kosťou každej ekonomiky. Okrem zamestnávania ľudí a tvorby hodnôt majú malé firmy, najmä tie rodinné, nezastupiteľnú úlohu v rozvoji a kultivácii spoločnosti ako takej. Príchod veľkej automobilky je pre Slovensko dobrou správou, no len malé zníženie byrokracie, daňovo-odvodového zaťaženia, či Zákonníku práce by prinieslo pracovných miest oveľa viac. Vládnucej strane by na schválenie takýchto opatrení stačili aj vlastní poslanci. Žiaľ, Smer sa o malých podnikateľov a živnostníkov zaujíma len vtedy, keď ide o volebné preferencie. Skôr dáva prednosť vlastným oligarchom, investíciám s okamžitým efektom, či sociálnym balíčkom, ktoré sociálne v skutočnosti vôbec nie sú. Toto je pre budúcnosť Slovenska zlá politika a verím, že po najbližších voľbách vznikne vláda, ktorá sa bude správať inak.    

Uvedomme si, že na Slovensku je v súčasnosti okolo 550 000 živnostníkov a asi 150 000 podnikov, ktoré zamestnávajú do 10 ľudí. Ak si to vynásobíme rodinnými príslušníkmi, dostaneme obrovské číslo voličov

Biztweet: Myslíte, že frustrácia podnikateľov bude stačiť na zmenu statu quo, ktoré zrejme vyhovuje majoritnému obyvateľstvu?

Ivan Štefanec: Podnikatelia, ktorým denno-denne vláda šliape po krku sa musia v prvom rade spojiť a vyvinúť spoločenský tlak. Dôležité je aj to, aby informovali svoju rodinu a okolie, kto je za ich stav zodpovedný. Uvedomme si, že na Slovensku je v súčasnosti okolo 550 000 živnostníkov a asi 150 000 podnikov, ktoré zamestnávajú do 10 ľudí. Ak si to vynásobíme rodinnými príslušníkmi, dostaneme obrovské číslo voličov, ktorých súčasná vláda doslova pustila k vode. Som veľmi rád, že na pôde tímu KDHplus môžem spolupracovať s Vladimírom Sirotkom, prezidentom Slovenskej asociácie malých a stredných podnikov a živnostníkov. Spoločne sa budeme snažiť podnikateľov presvedčiť o tom, že štát sa voči nim môže správať lepšie a slušnejšie. 

Biztweet: A čo vy? Budete mať po skončení mandátu v Bruseli záujem o zisk ďalšieho, alebo sa vrátite do lavíc NRSR?

Ivan Štefanec: V súčasnosti je mojou prioritou práca v Európskom parlamente. S tým, prirodzene súvisí aj úzky kontakt so slovenskými občanmi, organizáciami a politikmi. Od júla tohto roka pôsobím v tíme KDHplus a v rámci neho sa zapájam do aktivít na Slovensku. Za najdôležitejšie dnes považujem zásadné zlepšenie postavenia živnostníkov a malých podnikateľov. Teší ma tiež práca s mladými ľuďmi, s ktorými sa pravidelne stretávam po celom Slovensku. Rozvoj vzdelanosti, zakladanie nových firiem a adaptácie nových technológií budú určovať európsky rozvoj a Slovensko má na to, aby sa rozvíjalo lepšie. Práve preto sa dnes sústreďujem na tieto výzvy a budem tak robiť vždy z pozícií, do ktorých dostanem dôveru ľudí.

 

 

Fotozdroj: ivanstefanec.sk, europskenoviny.sk