Šéf Terichemu na Ukrajine: Putin cielene ekonomicky a politicky ničí svojho suseda

Obdobie plné paradoxov. Rekordné výsledky slovenského Terichemu na Ukrajine kazí neustály strach. Napríklad z odvodu zamestnancov. Hovorí šéf továrne

Myslíte, že je politika vlády Slovenska voči Ruskej federácii správna?

Slovensko – fínska spoločnosť Terichem – Luck zaznamenala rekordné hospodárske výsledky. Žije však v strachu. Napríklad z toho, že jej odvedú zamestnancov. Riaditeľ firmy Rudolf Krajňák pre biztweet

Terichem Luck, ktorá je dcérskou firmou Terichemu – spoločnej firmy Chemosvitu a fínskeho AB RANI PLAST OY, zažíva obdobie plné paradoxov. Vojnové hrozby z východu Ukrajiny sa v nej miesia s hospodárskymi pozitívnymi rekordami firmy.

“V oblasti kondenzátorových fólií zaznamenávame finančne najlepší rok, v oblasti PP fólií sme posilnili pozíciu na ukrajinskom trhu a dosahujeme lepšie ako priemerné marže. Očakávame EBIDTA v tomto roku 5 mil.EUR, čo je pri počte 160 pracovníkov vysoko nadpriemerný vysledok. Na mzdách v porovnaní so Slovenskom šetríme cca 2 mil.EUR , pričom máme najvyššie priemerné mzdy v regióne,” hovorí pre biztweet.eu riaditeľ spoločnosti Terichem – Luck Rudolf Krajňák.

Firma vyrábajúca fólie sa nachádza v Lucku v severnej časti Ukrajiny v Rovnenskej oblasti, 70 kilometrov východne od poľských hraníc. Kríza medzi Ruskom a Západom Terichem – Luck nezasiahla priamo, ale sprostredkovane. Problémom je veľká devalvácia, zhoršenie likvidity odberateľov a kvality dodávok elektrického prúdu.

Hoci sa streľba a ľudské tragédie odohrávajú stovky kilometrov východne od továrne, tragédia rusko – ukrajinskej vojny je silne prítomná aj v Lucku. “Na kolektív vplýva situácia morálne, ľudia sú pod psychickým tlakom. Prebehlo niekoľko vĺn mobilizácie a je vždy nebezpečenstvo, že môžeme prísť o pracovníkov, ktorých príprava v našej náročnej a špecifickej výrobe trvá rok aj viac. Mali sme našich ľudí priamo v bojoch na východe. V meste sa konajú pohreby zahynutých vojakov, mladých ľudí. Vojna je sice vyše 1000 km od miesta firmy ale v týchto prípadoch ju ľudia cítia bezprostredne,” opisuje atmosféru Rudolf Krajňák.

Podľa slovenského šéfa ukrajinského závodu však ani vojna a tragédie nemenia nič na odhodlaní Ukrajincov, ktorí robia možno kľúčové rozhodnutie ich histórie.

--

Čítajte aj:

Šéf ČEB Bureš: Slovakia Steel Mills intenzívne riešime

Vlachynský pre biztweet: Vzniká daňový systém pre vyvolených

Jiří Pisařík pre biztweet: S Krúpom jednáme, máme spoločný problém

Poľský minister: Babiš je našim nejvážnějším konkurentom

Marián Goga: Závislosť od štátnych zákaziek bol skutočne jeden z najväčších problémov

--

“Ukrajinský ľud si väčšinovo urobil výber – Európu a demokraciu. Ekonomické zaostávanie až kolaps, ktorý sovietsky model vyprodukoval u nás a v ďalších Rusmi okupovaných krajinách po 2.svetovej vojne je odstrašujúcim príkladom. Kto vie so zdravím úsudkom porovnať našu nie celkom dokonalú európsku demokraciu s ruským modelom oligarchistickej diktatúry, obludnej korupcie a nedemokracie, očakáva samozrejme rýchle politicke zmeny v reformovanej krajine. Nejestvuje vo svete rovnaká análogia, aby bolo možne posúdiť, ako efektívne alebo neefektívne prebiehajú zmeny na Ukrajine. Ruský model oligarchistického riadenia a korupcie je potrebné demontovať. Na východe Ukrajiny Putin riadi zmrazený vojenský konflikt a cielene ekonomicky a politicky ničí svojho suseda,” hodnotí dianie na východe Rudolf Krajňák.

Podľa riaditeľa slovensko – fínskej spoločnosti je ukrajinský system v dezolátnom stave. Pre našinca až nepredstaviteľne zrútené zriadenie má podľa Krajňáka jediné možné riešenie – vytrvalosť a investičnú podporu Západu. 

“Exportne orientované firmy alebo prípadne firmy s dominanciou na domácom trhu, tak ako naša firma, potrebujú predovšetkým stabilný daňový systém, zníženie korupcie, likvidných odberateľov, vymožiteľnosť práva, pravidelne vracanie nadmerného odpočtu DPH, stabilné dodávky energií a elimináciu hrozby mobilizácie pracovníkov. Naši odberatelia vo svete nesmú mať obavy z prípadnej eskalácie vojny a ohrozenia výroby. Bežné veľke či malé firmy, živnostníci a všetci obyvatelia Ukrajiny však od politických zmien čakajú omnoho viac - hlboké reformy prakticky vo všetkých oblastiach života. Ich trpezlivosť sa kráti,” menuje časť problémov Krajňák.

Terichem – Luck o odchode z Ukrajiny neuvažuje. Ako však šéf firmy dodáva, v momentálnej neistej situácii neráta ani s novými investíciami.

 

 

 

Fotozdroj: terichem.eu, CC/flickr.com