Jozef Mihál pre biztweet: Ako minister som „zapchal“ mnoho dier

Ako minister práce podľa jeho slov odviedol dobrú prácu. Vie, čo by bolo pre lepšie Slovensko potrebné. Jozef Mihál v rozhovore pre biztweet

Je podľa Vás sociálna politika Ficovej sociálnej vlády správna?

Voliči na jar 2016 rozhodnú, či tu bude vláda, ktorá podporí ich snahu šetriť si na dôchodok. Súčasné sociálne balíčky sú len predvolebným úplatkom a systémovo nič neriešia. On podľa jeho mienky odviedol dobrú prácu, no istým skupinám to prekážalo. Exminister práce Jozef Mihál v rozhovore pre biztweet.eu.

Biztweet: Čo hovoríte na sociálne balíčky, ktoré zavádza rok pred voľbami vláda Roberta Fica?

Jozef Mihál: Je to čistý populizmus. Ak by to Ficova vláda myslela vážne, zásadnú časť týchto opatrení mohla zaviesť už v roku 2013 a nie tesne pred novými volbami. Naviac napríklad „vlaky zadarmo“ alebo „vratky za plyn“ považujem dokonca za protiústavné.

Biztweet: Sú podobné opatrenia dlhodobo udržateľné?

Jozef Mihál: Časť týchto opatrení sú jednorazové úplatky voličom, zvyšok by sa mal transformovať do zmien, ktoré by priniesli ľuďom vyšší a trvalý úžitok. Príkladom sú znova“ vratky za plyn“ – namiesto jednorázového vyplatenia určitej sumy by sa mala trvalo znížiť cena plynu. Namiesto „vlakov zadarmo“ nech sa radšej zvýšia dôchodky alebo sociálne štipendiá študentov.

Biztweet: Veľa ľudí hovorí na kritiku sociálnych balíčkov: „A čo má byť, že je to drahé. Veď inak by sa tie peniaze ajtak niekde stratili.“ Čo by ste im odkázal?

Jozef Mihál: Spýtal by som sa ich, či aj vo vlastnej rodine hospodária tak, že polovicu výplaty vyhodia na taľafatky a potom im nezostane na zaplatenie hypotéky.

Biztweet: Čo hovoríte na hry s druhým pilierom. Bude posledný zásah vlády Roberta Fica pre tento penzijný systém fatálny?

Jozef Mihál: Voliči na jar 2016 rozhodnú, či tu bude vláda, ktorá podporí ich snahu šetriť si na dôchodok. Alebo znova vláda, ktorá ich důchodkové úspory použije na vlastnú predvolebnú kampaň.

Biztweet: Myslíte, že sa nájde vláda, ktorá dokáže voličom vysvetliť nutnosť osamostatnenia penzijného systému a fakt, že už súčasné dochodky hradí štátny dlh?

Jozef Mihál: Za SaS hovorím, že dlhodobo ľuďom vysvetľujeme význam sporenia na dôchodok. Žiadna iná strana sa při jarnom otvorení druhého piliera tak nevenovala tejto téme ako SaS. Napríklad v máji sme po celom Slovensku organizovali mítingy, na ktorých sme ľuďom vysvetľovali pre koho má druhý pilier význam a aké důchodkové fondy by si mali zvoliť. 

--

Čítajte tiež:

Šéf Terichemu na Ukrajine: Putin cielene ekonomicky a politicky ničí svojho suseda

Šéf ČEB Bureš: Slovakia Steel Mills intenzívne riešime

Vlachynský pre biztweet: Vzniká daňový systém pre vyvolených

Jiří Pisařík pre biztweet: S Krúpom jednáme, máme spoločný problém

--

Biztweet: Aké máte v rámci strany SaS ambície?

Jozef Mihál: Robiť v SaS a vôbec v politike to, čo najlepšie viem – zavádzať pozitívne zmeny do daňového a odvodového systému, zlepšovať systém sociálnej pomoci a stabilizovať důchodkový systém.

Biztweet: Súčasné preferencie sú oproti minulosti sklamaním, kde si myslíte, že robíte chybu?

Jozef Mihál: Mnohé politické strany majú obrovské zdroje na kampaň, na billboardy, ovládajú médiá. My nie. Našou zbraňou je tradične internet. Pred niekoľkými mesiacmi naše rady posilnilo niekoľko šikovných ľudí, ktorí nám pomáhajú so zviditeľňovaním nášho programu. Preferencie by sa mali zlepšiť aj definitívnym ohlásením ako a s kým pôjdeme do volieb.

Biztweet: Vašou súkromnou aktivitou je aj organizovanie konferencií, či vydávanie publikáci s daňovými a odvodovými tipmi. Podľa kritikov nie je veľmi fér, že bývalí minister radí, ako obchádzať pravidlá, ktoré mohol sám zmeniť, či ovplyvniť. Čo by ste im odkázal?

Jozef Mihál: Pre moju prax a poznanie tém, ktorým sa venujem, je práca s mojimi klientami kľúčová. Na seminároch ľuďom odovzdávam svoje vedomosti a zároveň počúvam na čo sa sťažujú. Výsledkom je napríklad to, že keď hovorím v pléne parlamentu, spozornie aj čašník v bufete a pozorne sleduje čo hovorím. Štatisticky bolo vyhodnotené, že v tomto volebnom období som podal najviac pozměňovacích návrhov. Ak by ste si ich preštudovali, zistili by ste, že cieľom mnohých z nich je zalepiť ďalšie diery v našom daňovo-odvodovom systéme. Niektoré boli prijaté – a tak som štátnemu rozpočtu hoci z opozície ušetril niekoľko miliónov eur. Ešte pripomeniem, že ako minister som tých dier „zapchal“ mnoho – a to sa zrazu tým, čo ich využívali prestalo páčiť…

Biztweet: Čo boli podľa vás najvačšie úspechy a naopak neúspechy vášho pôsobenia ako ministra?

Jozef Mihál: Za najväčší úspěch považujem zavedenie indexových fondov v druhom pilieri. Tým sporiteľom, ktorí sa pre ne rozhodli, sa zhodnotil ich majetok za tri roky o 60 percent. To sú spolu desiatky miliónov eur, ktoré vďaka tomu majú a budú mať omnoho vyššie dôchodky. Tešil som sa aj z toho, že som za necelý rok a pol presadil zásadné zvýšenie a predĺženie materskej pre matky a presadil aj zavedenie „otcovskej“ materskej. Na druhej strane sklamaním boli rozpory a intriky, kvôli ktorým padla vláda, a tak sme už nedokázali dotiahnuť daňovo-odvodovú reformu a zavedenie odvodového bonusu.

Biztweet: Keby ste sa zase dostal do funkcie šéfa sociálnych vecí, čo by boli prvé tri veci, na ktoré by ste sa zameral?

Jozef Mihál: 1. Zlepšenie podnikateľského prostredia v rámci rezortu práce – napríklad zjednodušenie prihlasovania zamestnancov do Sociálnej poisťovne, zníženie pokút, zrušenie povinnej pracovnej zdravotnej služby pre zamestnancov v bezrizikových profesiách, „mini“ Zákonník práce pre malé firmy a živnostníkov. Dosiahol by sa tak rast zamestnanosti a platov.

2. Okamžitá príprava zavedenia Odvodového bonusu – nadviazal by som na to, čo sa rozpracovalo ale nedokončilo.  Jeden z prvých krokov by bolo znižovanie odvodov pre živnostníkov.

3. Nový zákon o sociálnych službách, pretože podobne ide o časovo náročný projekt. Ľudia vo vyššom veku a zdravotne postihnutí  si zaslúžia lepší zákon a lepšiu podporu.