O čom sa hovorí: MOL chce Unipetrol

Nedávno súperili o ovládnutie Českej rafinérskej. Teraz chce skupina MOL ovládnuť väčšinu Unipetrolu

Nedávno súperili o ovládnutie Českej rafinérskej. Teraz chce skupina MOL ovládnuť väčšinu Unipetrolu.

Potvrdzuje to zdroj blízky manažmentu maďarskej skupiny MOL. MOL vraj jedná s poľskou PKN Orlen. Tá vlastní 63 percent českej monopolné rafinérie.

Poľská skupina PKN Orlen správu o rokovaní s Maďarmi nepotvrdila ani nevyvrátila. "V súčasnosti PKN Orlen nekoná žiadne kroky k predaju Unipetrolu," stroho komentuje pre biztweet tlačové oddelenie PKN Orlen.

To, že svoj podiel v Česku predá sa však skloňuje už niekoľko mesiacov. Jedným z dôvodov, prečo PKN Orlen radšej mlčí je to, že ide o pološtátnu firmu. V Poľsku sa o pár týždňov budú konať parlamentné voľby a tie určia aj to, akým smerom sa bude uberať najväčšia štátna rafinérska spoločnosť PKN Orlen.

--

Čítajte aj:

Nový reaktor v Jaslovských Bohuniciach bude fungovať v roku 2029

EPH má údajne záujem o prevzatie poľskej bane Brzeszcze

Slováci chystajú plynovod do Poľska. Bude mať cez sto kilometrov

Slovensko ostane čoskoro bez vlastnej ropy

Bridlicový plyn aj na Slovensku? Pri Svidníku sa skúma

--

Poľská skupina prejavila záujem predať svoj podiel v českej rafinérii z viacerých dôvodov. Hoci ich nikdy presne nedefinovala, svoju úlohu bude zohrávať náročnosť výskumných projektov (napríklad na náleziská bridlicového plynu) v Poľsku, alebo záujem o expanziu do iných krajín v Európe. Unipetrol navyše nespĺňal hospodárske očakávania Poliakov, čomu nepomohol ani rozsiahly požiar, ktorý sa v litvínovskej rafinérii Unipetrol odohral v auguste.

 

Celý článok čítajte na biztweet.cz