Rada pre mediálne služby vyhlásila výberové konanie, voľných je jedenásť rozhlasových frekvencií

Rada pre mediálne služby na svojom dnešnom zasadnutí vyhlásila výberové konanie na obsadenie voľných rozhlasových frekvencií pre terestriálne vysielanie.

Uchádzači o jednotlivé frekvencie musia svoju žiadosť podať do 14. hodiny v piatok 10. mája 2024, a to osobne alebo písomne na adrese sídla Rady pre mediálne služby (Palisády 36, 811 06 Bratislava).

Súčasťou výberového konania bude ako zvyčajne verejné vypočutie žiadateľov o nové rozhlasové licencie či súčasných vysielateľov, ktorí chcú svoje pokrytie rozšíriť. Verejné vypočutie záujemcov o frekvencie je naplánované na 18. jún 2024 a rovnako ako následné rozhodovanie Rady o prideľovaní frekvencií bude verejnosti prístupné prostredníctvom YouTube kanála Rady pre mediálne služby.

Vo výberovom konaní je zaradených jedenásť rozhlasových frekvencií. Štyri z nich v minulosti využívala spoločnosť Dr. FM, s.r.o. pre programovú službou Dobré rádio, jednu vysielateľ programovej služby Rádio Vlna (Rádio Vlna, s.r.o.). Rada do výberového konania zaradila aj štyri frekvencie nepridelené
v predchádzajúcich výberových konaniach, ktoré naposledy využívali vysielatelia programových služieb Rádio Mária (Rádio Mária Slovensko s. r. o.) a Rádio Best FM (Best FM Media spol. s r.o.).

Licencie na vysielanie na jednotlivých frekvenciách môže Rada podľa zákona o mediálnych službách udeliť len držiteľom autorizácie vysielania. Pre potenciálnych nových rozhlasových vysielateľov to znamená, že musia ešte pred samotným prideľovaním frekvencií Radu včas požiadať o udelenie autorizácie vysielania. Formuláre žiadostí o udelenie autorizácie sú dostupné na webovej stránke Rady pre mediálne služby.

Prehľad frekvencií zaradených do aktuálneho výberového konania je uvedený v tabuľke. Podrobná špecifikácia zaradených frekvencií je dostupná na webovej stránke Rady pre mediálne služby vo vyhlásení výberového konania.

 

Lokalita

Frekvencia (MHz)

Výkon (W)

Levice

105,7

100

Trnava*

95,0

200

Banská Bystrica

88,6

1 000

Žarnovica

92,7

100

Brezno

93,0

1 000

Zvolen

98,1

100

Žiar nad Hronom

92,0

500

Žarnovica

88,1

200

Kotešová

90,4

200

Žiar nad Hronom

95,8

100

Brezno

98,5

200

 

* Administrácia Maďarska udelila k prevádzke vysielača Trnava 95,0 MHz podmienečný súhlas. V prípade vzniku škodlivého rušenia FM vysielača Mosonmagyarovar 95,0 MHz musí držiteľ frekvencie Trnava 95,0 MHz podniknúť potrebné kroky na odstránenie tohto škodlivého rušenia.