Nesrovnala zložil bozk smrti. Aké ďalšie poznáme?

Podpora zo strany Smeru bola pre Ivo Nesrovnala nočnou morou. Prečo sa v politike robia takzvané bozky smrti?

„Spoločne so súčasným primátorom sa nám veľa vecí podarilo, veľa vecí je rozpracovaných. Nemá žiadny význam, ak táto spolupráca takto funguje, aby došlo k prepriahaniu koní v Bratislave,“ vyjadril tesne pred komunálnymi voľbami 2018 podporu Ivo Nesrovnalovi expremiér a predseda Smeru-SD Róbert Fico.

Hoci to pre nezávislého pozorovateľa mohlo vyzerať ako úprimné vyjadrenie podpory a vyžadovanú podporu stále najsilnejšej politickej strany na Slovensku, v prípade Nesrovnala v Bratislave šlo o tvrdú ranu pre jeho kampaň.

Potvrdzovala to aj jeho reakcia, keď nechcenú podporu kŕčovito a urputne odmietal. Ani opakované vymedzovanie sa voči kroku Smeru už nedokázal bozk smrti od Fica zmazať a čakal ho brutálny a okamžitý preferenčný prepad.

Špekuluje sa o tom, že podpásovkou Nesrovnalovi cielil Smer snahu dostať na jeho miesto Václava Miku. Nech to bolo akokoľvek, nevyšlo to. Zvíťazil Matúš Vallo, ktorý je pre Smer rovnakou nočnou morou ako jeho podpora pre Nesrovnala.

Čítajte ďalšie komentáre autora:

Konšpirátor Babiš. Premiér blbec, či Orbánov učeň?

Nová smerácka TV? Pravda vzbudzuje obavy

Voľby, ktoré ukážu mnoho

História politických bozkov smrti je v kampaniach zakorenená už niekoľko dekád. Výnimkou nie je ani Slovensko. Z krátkej histórie možno spomenúť niekoľko nechcených vyslovených podpôr v župných voľbách 2017. Aj tam sa prejavoval mechanizmus, kedy klesajúca popularita sociálnych demokratov, ale aj iných zavedených, hlavne vládnych strán, potopila niekoľko favoritov.

Nechcená solidarita protikandidátov býva pravidelnou súčasťou taktiež prezidentských kampaní a smrtiace bozkávanie sa používa aj v prípade opozičných súperení.

Miroslav Beblavý, líder hnutia Spolu obvinil z bozku smrti Richarda Sulíka z SaS. Sulík v rozhovore pre Biztweet označil novú stranu a spojenca Spolu – Progresívne Slovensko – za ľavicovú stranu s pozitívnym vzťahom k migrantom. Sám sa tak snažil hovoriť za konkurenčnú stranu a prisudzovať jej blízkosť k vládnemu Smeru, či Mostu. Podľa Beblavého sa to Sulík učí práve od Róberta Fica. Do značnej miery sa to potvrdzuje. Medzi voličmi SaS odvtedy pretrváva odpor voči Progresívnemu Slovensku práve pre jeho údajnú nezdravo sociálnu agendu.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope