Konšpirátor Babiš. Premiér blbec, či Orbánov učeň?

O premiérovi by sa to hovoriť nemalo. Ale. Andrej Babiš opakovane cituje vymyslenú neziskovú organizáciu. Šíri jej meno vo vlastných médiách a ako premiér krajiny nemá problém s tým, že preukázateľne klame. Buď je blbec, alebo prvotriedny konšpirátor.

Vyrovnal by sa tak úrovni jeho nového kamaráta Viktora Orbána. Ten začal pred voľbami šalieť z utečencov. To, že je jeho krajina nejskorumpovanějšia medzi všetkými, ktoré ešte modrú vlajku s hviezdičkami na priedomí majú, úplne zatienil atakmi na Brusel. Ten podľa neho krajinu trestá za to, že nechce prijímať utečencov. Zvláštne, že práve v tejto dobe. Po rokoch diskusií a vyšetrovaní.

Že to myslí vážne, odkazuje aj cez médiá. Tie nepriamo zoštátnil, alebo ich vlastnia jeho spolupracovníci a sponzori jeho strany. A že je to vidieť aj na tlačovkách .. Maďarského novinára pokrikujúceho vulgárne výrazy po europoslancoch a eurokomisároch nájdete na nejednej bruselskej akcii. Bohužiaľ mi to pripomína dianie v Českej republike.

Na Andreja Babiša, ako podnikateľa, sa valí jeden škandál za druhým. Nemyslím tie, ktoré sa riešia v Prahe, ale tie ktoré zaznievajú z väčšiny európskych metropol. Všetci tak nejako vedia, že nie je normálne, keď premiér ovláda dotačné programy venujúce miliardy firmám, ktoré patria jeho rodine. Všetci vedia, že nie je normálne, keď začne sám, alebo s bývalými zamestnancami rozhodovať o hospodárskych stratégiách. A vedia, že nie je normálne, keď začne na miesta rozhodujúce o jeho kriminálnom vyšetrovaní násilne dosadzovať jemu poplatných manažérov.

O tom všetkom Babiš po vstupe do politiky tvrdil, že robiť nebude a ide len o kampaň protivníkov, ktorí sa ho ako protikorupčného bojovníka obávajú. To isté tvrdil aj u obvinenia z toho, že bude ovplyvňovať mediálne domy, ktoré nakúpil. A znovu bohužiaľ, aj tu nezostáva ani posledná kvapka nádeje, že ho súdime príliš tvrdo.

O tom, že jeho manažéri z rôznych firiem Agrofertu, ktoré dosadil do čela médií filtrujú obsah tak, aby sedel Babišovi i jeho impériu, som písal už v publikácii Z Bureša Babišom. Teraz však maska odletela príliš ďaleko a hladko. Premiér Českej republiky objednáva texty vo vlastných médiách priamo z kancelárie a šíri v nich dokonca plnokrvné fake news.

Dôkaz priniesla nechutná hra, kedy Andrej Babiš dva týždne pred komunálnymi a senátnym voľbami odmietol prijatie čo len jediného dieťaťa z utečeneckých táborov. Reagoval tak na návrh europoslankyne za KDU-ČSL Michaely Šojdrovej, ktorá chcela vybrať 50 maloletých bez sprievodu z utečeneckých táborov a dočasne im vytvoriť bezpečné prostredie v pohodlných českých podmienkach.

Babiš sa chytil toho, že použila slovo sirota. Mal pravdu, mýlila sa, keď si nepripravila niektoré údaje. Šojdrová nebola pripravená vysvetliť to, že deti v táboroch nevedia dokázať, že sú siroty. Rovnako ako predstava, že by sa plavili morom s úmrtnými listami rodičov, je však trochu divná aj debata o ich veku, či pohlaví. Ide o nedospelých osamelých jedincov, ktorí žijú na pokraji zrútenia a prospelo by im aj niekoľko mesiacov pokoja počas azylového konania.

To však Babiša nezaujíma. Ten cestou z módnej prehliadky spodnej bielizne domov do luxusnej rezidencie postrehol len prieskumy, ktoré ukazujú, že Česi na utečencov počujú. Prečo to teda nevyužiť?

Čítajte ďalšie komentáre autora:

Syková zrkadlom Babišovho morálneho prerodu

Hodnota života podľa kapitána Danka

Homosexuáli a moslimovia. Čo skutočne trápi Slovensko?

Lidové noviny, ktoré vlastní, vydali článok Taťjany Horákovej, ktorá vystupuje ako prezidentka "Medzinárodného detského kríža". Horáková v texte schvaľuje premiérove postoje a atakujú názory europoslankyne Michaely Šojdrovej.

Nejde len o nečakaný objav zvláštnej organizácie. Babiš sa jej slovami bráni aj v rozhovore pre seznam.cz. "Ja tu mám vyjadrenie ľudí, ktorí žili v Sýrii, mám tu vyjadrenia zástupkyne Medzinárodného červeného kríža, takže pani Šojdrová tu urobila hyperemočnú vypätú záležitosť, ktorá nemá žiadny racionálny základ," povedal Babiš.

"Medzinárodný detský kríž" pritom premiér zamenil za celosvetovo uznávaný Medzinárodný červený kríž. Ako sa ukázalo Medzinárodný detský kríž reálne neexistuje. Falošnou neziskovou organizáciu sa zastrešuje iba Babiš. Na oplátku za názory falošnej šéfky falošnej organizácie pristálo na účte vymyslenej neziskovky (ktorým chce Babiš škrtať dotácie) niekoľko príspevkov verejných inštitúcií. Aj keď o Medzinárodnom detskom kríži nikto nikdy nepočul.

Babiš v tom problém nevidí ani po tom, čo sa ukázalo, že do Lidových novín poslala fake news falošnej organizácie priamo jeho kancelária. Zostávajú teda dve možnosti. Buď je Babiš naozaj naivný a naletel ako premiér krajiny lacnému podvodu, alebo zámerne vytvára a šíri falošné správy. Z oboch verzií dostatočne mrazí.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope