Miroslav Pejko je nezvestný tri roky

Ján Kuciak nie je jediným žurnalistom koho posledné hodiny práce vzbudzujú otázky. Sú to tri roky od záhadného zmiznutia editora Hospodárskych novín Miroslava Pejka.

Novinár sa so známymi skontaktoval naposledy 17. marca 2015. Dva dni na to po ňom polícia vyhlásila pátranie.

„Po osobe bolo po nahlásení jej nezvestnosti vyhlásené celoštátne pátranie v informačnom systéme polície „PATROS“ dňa 19.3.2015 Okresným riaditeľstvom Policajného zboru Bratislava I., ktoré je aktuálne do dnešného dňa. Pátranie po nezvestnej osobe vyhlásené v IS Patros automaticky prechádza do systému pátrania celého Schengenského priestoru. Okrem uvedených skutočností je pátranie zverejnené aj na voľne dostupných stránkach Ministerstva vnútra Slovenskej republiky v sekcii polícia, pátranie po osobách,“ uvádza Prezídium Policajného zboru Slovenskej republiky.

Miro Pejko z bytu na Železničiarskej ulici v Bratislave odišiel 17.3. približne o jednej hodine poobede. Pri poslednom opustení bytu mal na sebe oblečený tenký sveter, modré nohavice a tenisky zelenej farby.

Miroslav Pejko je nízky, štíhlej postavy a má výrazné ryšavé vlasy. V čase zmiznutia mal 27 rokov. Bol videný najprv v bratislavskom Starom meste, objavila sa aj stopa, že sa k večerným hodinám nachádzal v okolí mesta Senica.

O zmiznutí Miroslava Pejka koluje množstvo teórií od tragickej nehody, cez samovraždu až po to, že mu niekto zmiznúť pomohol.

Biztweet má informáciu, že novinár bol tesne pred zmiznutím v kontakte s talianskym investigatívnym novinárom Antoniom Papaleom. Ten sa zaoberal napríklad rozkľúčovaním organizovanej zločineckej siete, ktorá legalizovala príjmy s nelegálnych obchodov okolo káuz Interblue a Metropolitní spořitelní družstvo.

Čítajte aj:

Nášho priateľa Jána Kuciaka s priateľkou zastrelili

Unikol smrti: Boj proti korupcii ma skoro stál život

Antonio Papaleo: Pranie peňazí ukázalo na SNS aj Ficovho spoločníka

Polícia údajne skúmala aj internetovú komunikáciu Mira Pejka a preto možno predpokladať, že narazila aj na vyššie uvedenú komunikáciu. Papaleo už v minulosti na prepojenia zločineckej siete so slovenskými občanmi upozorňoval nielen v článkoch, ale aj oznámení Národnej kriminálnej agentúre Slovenska. Tá sa však jeho informáciami nezaoberala.

„Vami uvedená osoba nefiguruje v predmetnej trestnej veci v žiadnom procesnom postavení,“ uviedlo ešte v októbri policajné prezídium v súvislosti s vyšetrovaním slovenskej vetvy kauzy Interblue.

„Neviem, čo sa s ním stalo, ale verím, že na začiatku tretieho tisícročia, v srdci Európy a Európskej únie, takýto mladý a talentovaný človek nemôže zmiznúť týmto spôsobom bez toho, aby zanechal stopy,“ myslí si ďalší taliansky novinár, ktorý sa s Miroslavom Pejkom poznal Ottaviano Nenti. Napriek tomu, že boli v pomerne častom kontakte ho polícia neoslovila. 

V prípade akýchkoľvek informácií o Miroslavovi Pejkovi kontaktujte políciu na bezplatnom telefónnom čísle 158, alebo osobne na ktorejkoľvek policajnej stanici.

Pred rokmi zmizol aj investigatívny novinár Paľo Rýpal. Ten skúmal hlavne slovenskú mafiu. Tesne pred svojim zmiznutím sa zameriaval na vyšetrovanie organizovaného zločinu na juhu Slovenska.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope