Unikol smrti: Boj proti korupcii ma skoro stál život

Odhalil skupinu, v ktorej Slováci prali desiatky miliónov eur. Skoro ho za to zabili, ale pod policajnou ochranou poskytol rozhovor Biztweetu. Chce, aby páchatelia za zločiny pykali. Antonio Papaleo v exkluzívnom rozhovore.

Biztweet: Ako sa darí? Ste práve pod policajnou ochranou, je vám po zdravotnej stránke lepšie?

Antonio Papaleo: Je to lepšie, Ďakujem. Som veľmi šťastný, že môžem odpovedať na vašu otázku. Bol som pod ochranou polície v Hongkongu a v Thajsku. Nikdy som nebol chránený slovenskou alebo českou políciou. Paradoxne ide o dve krajiny, ktoré z mojich zistení benefitujú najviac.

Biztweet: Môžete opísať útok, ktorý bol na vás vykonaný?

Antonio Papaleo: Bol som napadnutý a skoro zabitý na diaľnici z Karon Kamala v thajskom Phukete ôsmimi násilníkmi na štyroch motocykloch. Na ceste späť do hotela som bol spoločne s priateľkou vytlačený mimo cestu. Po páde na zem mi vzali pas a po konfrontácii ma päťkrát bodli dvoma nožmi. Jedno bodnutie ma minulo, dve rany ma poškriabali a dve boli smrteľne vážne. Môj život mohol skončiť nebyť trinásť hodín chirurgie skúsených a vynikajúcich odborníkov kráľovskej nemocnice Vaichira. Odobrali mi slezinu.

Biztweet: Prečo si myslíte, že šlo o útok na objednávku?

Antonio Papaleo: Po ukončení môjho prvého krížového výsluchu v Hongkongu prerušili moju policajnú ochranu. To znepokojilo ázijského šéfa Reportérov bez hraníc Benjamina Ismaila, ktorý o moju ochranu požiadal štyri rôzne vlády. Nasledujúci deň mi slovenská polícia napísala odmietavý e-mail. Preto som nemal žiadne ďalšie šance, než sa presunúť do Thajska, kde som sa chcel u známych dočasne ukrývať. Tri dni potom sa ma osem mladistvých s predchádzajúcimi záznamami za násilné trestné činy pokúsilo zabiť. A taký násilný útok rozhodne nie je v Thajsku bežný.

Biztweet: Myslíte, že objednávateľom bol Juraj Jariabka?

Antonio Papaleo: Nemôžem nič potvrdiť, talianske orgány mi doteraz neposkytli kópiu mojej dokumentácie obdržanej od thajskej strany. Avšak mám podozrenie, že thajská polícia, ktorá bola veľmi starostlivá a rázna vo vypátraní a zatknutí ôsmich útočníkov a vodcu gangu, nezistila veľa o tom, prečo sa štyria z útočníkov priznalo na súde k zámeru zabiť ma. Napriek tomu Jariabka a niektorí z jeho priateľov, mohli byť za moje skoršie usmrtenie veľmi radi. Ale to je môj názor, nie súdny verdikt.

Biztweet: Kto a prečo si mohol vašu vraždu objednať?

Antonio Papaleo: Juraj "Armani" Jariabka nie je jedinou postavou tohto príbehu. S mojím novinárskym vyšetrovaním som zničil špinavú finančnú operáciu v celkovej výške 23 miliárd českých korún z úspor českých domácností. Moja správa pre políciu v Hong Kongu a Česku priniesla mnoho trestných podozrení a odhalila prepojenie vnútri jednej z najväčších finančných káuz v posledných rokoch. Jakub Andres - jeden z podozrivých bielych koní v prípade sprenevery MSD - bol odsúdený pre uškrtenie, zabitie a rozpustenie mŕtvoly slovenského drogového dílera a teraz tvrdí, že sa bojí o svoj život. Mnoho iných nebezpečných chlapov je alebo bude stíhaných pred súdom. Musím priznať, že majú dobrý dôvod k pomste voči mne.

Zvyšok rozhovoru, kde Papaleo hovorí o prepojeniach mafie s politikmi čítajte tu

Biztweet: Smiete popísať ako vám napadlo infiltrovať do skupiny Juraja Jariabku?

Antonio Papaleo: Bol som frustrovaný nemožnosťou získať priame informácie o finančných trestných činoch a chcel som nájsť nejaký účinnejší spôsob, ako sa dostať k jadru tohto systému. To je dôvod, prečo som pôvodne začal vyšetrovať neslávne známych právnikov a poradcov, ako je advokát Musil. Obrázok mňa nakupujúceho akcie na doručiteľa, v maskovani pri podpisovaní pod menom Tony Corleone bol v Hospodářských novinách používaný na účel poukázať na existujúce predpisy.

Biztweet: Čo bolo prvým krokom? Ako možno nájsť niekoho kto vyhľadáva služby bielych koní?

Antonio Papaleo: Začal som medzi známymi šíriť svoju historku: skorumpovaného novinára, ktorý potrebuje rýchle peniaze. V kombinácii s bojazlivým vystupovaním a prezentáciu strachu z násilia som mal dokonalú kvalifikáciu bieleho koňa. To je dôvod, prečo ma Jozef "Dodo" Drlička predstavil Jariabkovi. Mal som chrániť ostatných pešiakov tejto hry, ľudí ako Jakub "Playboy" Planka, teda pomôcť ukryť konečného príjemcu obrovského množstva peňazí ukradnutých bežným občanom i štátu. Získať toto "zamestnanie" nebolo tak ťažké.

Biztweet: Koľkokrát ste sa stretli a kedy ste sa rozhodli zastaviť vyšetrovanie?

Antonio Papaleo: Stretávali sme sa desiatky krát v Bratislave a v Hongkongu. Iba traja kolegovia vedeli, čo som robil. Nebol som dostatočne istený. Musel som to zastaviť, keď som nebol schopný vymyslieť nové zdôvodnenie pre oneskorenie otvorenia bankových účtov, čo by znamenalo spáchanie trestného činu. Potom, čo som nahral viac ako 59 skrytých nahrávok kamery a neporušil zákon, musel som zastaviť vyšetrovanie.

 

 

Biztweet

Podporte nás platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, alebo kúpou predplatného