Prečo podnikať? Máte jasno v tom, čo chcete?

V spleti motivačných článkov dnes nájdete veľa odporúčaní ako sa stať naozaj úspešným. Ide o zaručené recepty a znamenajú naozaj cestu ku šťastiu?

Niečo pravdy bude iste na väčšine z motivačných definícií úspechov, ale ak chcete nájsť niečo čo je univerzálne, nesmiete sa nechať uniesť mamonom, ani emóciami. Ako to už býva, pravda sa skrýva niekde uprostred. A motivačné texty sú často zmesou toho čo chcú ľudia najčastejšie počuť.

Podnikatelia, zamestnanci, ľudia na voľnej nohe, všetkých spája jedno. Naozaj šťastní sú len ak pociťujú slobodu. Či už finančnú, časovú, alebo tvorivú. Najmä ľudia, ktorí sa ešte len púšťajú do podnikania a freelanceri, ktorí sa odhodlali skúsiť prácu na voľnej nohe preto majú neobyčajnú iskru.

Pre niekoho sa za predstavou voľnosti skrýva pohodové zamestnanie bez starostí a s istým príjmom. Ťažšia avšak istejšia cesta k slobode však vedie cez finančné osamostatnenie. Ak si viete zarobiť sami bez toho, aby ste bol členom akéhokoľvek tímu, je samozrejmé, že cestu ku šťastiu v podobe vnútornej rovnováhy nájdete rýchlejšie.

Podnikať sa dá rôzne. Nemusíte byť hneď Stevom Jobsom tráviacim prácu celé dni a noci. Aj preto sa v poslednej dobe rozmohla nielen klasická rola podnikateľa, ale aj takzvané freelancovanie, teda práce na kolene z akéhokoľvek miesta či rentierstvo, teda žitie z prenájmu.

Čítajte aj:

Biznis v cudzine. Ako na úrad bez znalosti jazyka?

Vnútorná motivácia. Blábol, či naozaj funkčná technika?

Mnoho ľudí nepotrebuje byť naozaj nechutne bohatými, ku šťastiu často stačí, že zvládnete zaplatiť účty a zarobiť dostatok na malý výlet, alebo zábavu s priateľmi v bare. To je možné aj s nízkym príjmom a rozumným rozpočtom.

U definície podnikateľského úspechu veľmi frekventovane narazíte na jeden z nevydarených výkladov úspechu - zisk naozaj veľa peňazí. Áno, keď zarobíte prvé peniaze, alebo zoženiete kapitál od investora, úspech to je, ale krátkodobý.

Samozrejme. Nájdu sa aj ľudia, pre ktorých nie je podnikanie poslaním a pre ktorých znamená veľa aj prvoplánový rýchly zárobok. Samozrejme, proti gustu žiaden dišputát. Niekoho to môže naplniť, ale ide skôr o človeka, ktorý hľadá onú slobodu v najjednoduchšej forme.

Úspech by mal byť v našom živote samozrejmosťou. Ako sa hovorí, žijeme len raz. Je preto škodou márniť život prácou, ktorá nás nebaví, trápi a nič nevytvára. Radšej sa zamyslime ako náš čas využiť tak, aby sme vytvárali hodnoty a nepretrápili ho hlúposťami, na ktoré sa hneď na druhý deň zabudne.

 

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb