Česká duma. Babiš nenachádza hranice

Komunisti a konšpirační xenofóbovia si mädlia ruky. Vďaka Babišovi získavajú politické pozície, o ktorých mohli doteraz len snívať.

Slušný volebný výsledok pripomínajúci hegemónné víťazstvo ďalšieho ľavičiara Roberta Fica na Slovensku, urobil z Andreja Babiša korunného princa českej politiky. Oligarcha de facto potvrdil, že jeho novou cieľovou skupinou sú voliči s extrémne ľavicovým zmýšľaním, ktorým demokratické princípy veľa nehovoria.

Dôchodok je viac než spravodlivosť a bonusová päťstovka pri páse viac ako reformná politika, ktorú by po rokoch potreboval minimálne dôchodkový systém a štátna správa.

Ľavicových voličov je veľa. Či už za to môžu, alebo nie, ich lanárenie je stále najjednoduchšou úlohou politických kampaní. A uvedomil si to tiež Andrej Babiš, ktorý na vlne populistickej eufórie obrátil kedysi pravicové smerovanie jeho hnutia ÁNO na ruby.

Budiš. Každý politik má právo na voľbu medzi presvedčením a politickým obchodom. U hnutia, ktoré vďaka spojenectvu s autoritárskym a minimálne rovnako pokryteckým prezidentom Milošom Zemanom, dostalo bianco šek na české vládnutie pre rok 2018, však politické kľučkovanie a snaha zapáčiť sa ohrozujú demokratické princípy krajiny.

Zeman, ktorý pred štyrmi rokmi označoval Babiša za kriváka, dnes o oligarchovi výmenou za toleranciu prezidentskej kandidatúry skladá básne a nevie si vynachváliť jeho kvality či schopnosť držať slovo.

Andrej Babiš, ktorý si robil zo xenofóbneho populistu Tomio Okamuru žarty, dnes výmenou za hlasovaciu podporu klubu ANO presadzuje personálne nominácie SPD aj komunistov.

Hoci Babiš dohodu s nedemokratickými stranami popiera, hlasovania v Snemovni ukazujú opak. Klamstvo, či úskoky miliardára už prekvapujú snáď len ľudí, ktorí stále veria, že do politiky šiel so štátotvorným úmyslom a bez snahy zlepšiť si mocenské pozície v podnikaní. Nebezpečnejšie je skôr personálny dôsledok novej hlasovacej koalície.

Komunisti sa smiešnym sedempercentným výsledkom vďaka dohode s Babišom získali post podpredsedu Snemovne a vedenie dvoch parlamentných výborov. Jeden - imunitný - povedie Stanislav Grospič, stalinista, ktorý v rozhovoroch hrdo hlása, že sníva o návrate socializmu. Komisiu pre kontrolu Generálnej inšpekcie bezpečnostných zborov zase povedie Zdeněk Ondráček, bývalý komunistický policajt, ktorý sa zúčastnil násilia počas demonštrácií na Národnej triede a potom sa preslávil, keď ju v televízii obhajoval. Po páde bývalého režimu podľa vlastných slov dlho plakal.

Zaplakať sa mi chce tiež. Pri pohľade na to, koho ANO do vedenia dozorných orgánov, ktoré budú mať vplyv napríklad na disciplinárne procesy s policajtmi a prístup k tajným informáciám najcitlivejších vyšetrovaní, podporuje.

Podporu Babiša a jeho podriadených za ANO si výmenou za rolu hlasovacieho stroja patrične užívajú tiež v SPD. Pravá ruka Tomio Okamuru Radim Fiala bude riadiť hospodársky výbor. Pozdvihnutie však oprávnene vzbudila najmä zarážajúca podpora kandidáta do čela výboru pre bezpečnosť.

K utajovaným informáciám o výmenách väzňov, vyšetrovaniach či k tajným bezpečnostným analýzam bude mať prístup a nepriamo na ich obsah vplývať Radek Koten. Ten je naozaj nositeľom vlastností typických pre politika z Okamurovej SPD. Neznáša Západ, Islam, Brusel, ako spojenca Česka vidí Rusko a verí konšpiračným teóriám. Muž, ktorý má dohliadať napríklad na postupy v boji proti terorizmu napríklad verí, že migračnú krízu zámerne a zákerne naplánovali Spojené štáty.

Pri trolovaní podobných vyfabrikovaných teórií na sociálnych sieťach sa zasmejete, ak ich zdieľa váš známy, trochu sa nahneváme, ale ak má človek s týmito hlúpymi detskými, ale nebezpečnými názory držať dohľad nad naozaj vážnymi úkonmi v štáte, na mieste je malé zamyslenie.

Čítajte ďalšie komentáre autora:

Hnedá bledne rýchlo. Kotleba v krajoch totálne prepadol

Zeman s Babišom v tichosti ignorujú ústavu

Slováci proti extrémizmu a všetkému ostatnému

Andrej Babiš po voľbách upokojoval. Napriek mnohonásobným varovaniam, že bude inklinovať k nastoleniu nedemokratického autoritárskeho režimu vlády, túto kritiku s posmeškami odmietal a komunistami s okamurovcami opovrhoval. Opäť však ukazuje, že jeho slovo už žiadnu váhu nemá.

Voliča ANO to nezaujíma. Z dlhodobého hľadiska tak zostáva len dúfať, že si vážnosť obchodu s komunistami a extrémnou pravicou uvedomí tiež samotný politický a biznisový despota. Napriek dlhoročnej kariére sa nedokázal naučiť, že isté obchody naozaj nestoja za porušenie morálnych hodnôt.

Z Bureše Babišem viete objednať v eshope, alebo jednoduchým mailom na adrese marketing@biztweet.eu

Aktuálne dianie, keď napríklad na post ministra vnútra nominuje Lubomíra Metnara, bývalého člena hnutia BOS bojujúceho proti NATO a Európskej únii, však ukazuje, že Babiš svoje hranice stále nenachádza.

 

Tomáš Lemešani

Biztweet, podporte nás nákupom v našom eshope