Nepáči sa vám postup obchodného partnera? Reklamujte jeho prácu

Nielen zákazník môže v prípade nespokojnosti reklamovať nakúpený tovar. Na reklamáciu má právo tiež podnikateľ, ktorý nie je spokojný s postupom obchodného partnera.

Pokiaľ si ktokoľvek kúpi tovar alebo službu na faktúru s iniciálmi firmy, potom sa na neho nevzťahujú ustanovenia o spotrebiteľských zmluvách a Zákon o ochrane spotrebiteľa a priori. Ovplyvňuje to aj reklamačné pravidlá.

Spotrebiteľ môže reklamáciu uplatniť ihneď a reklamácia musí byť vybavená do 30 dní od jej prijatia a spotrebiteľ musí byť o vybavení informovaný. Nemal by byť nútený sa u predajcu informovať sám. Je stanovená jednotná záručná doba v dĺžke 24 mesiacov.

Podnikateľ nemá stanovenú záručnú dobu zo zákona a je odkázaný na údaje v záručnom liste alebo obale výrobku, či prípadný údaj v dodacom liste a faktúre. Ak takéto dokumenty u tovaru nenájdete, pokúste sa nájsť vyhlásenie predajcu, napríklad v reklamačnom poriadku. V eshopoch majú predajcovia tieto údaje zverejnené na internetových stránkach v obchodných podmienkach.

Podnikateľ môže reklamovať výhradne u predajcu / dodávateľa a to hneď, bez odkladu, akonáhle vadu zistil, nesmie otáľať. Niektorí predajcovia majú tiež možnosť reklamovať tovar za neskôr zistenú závadu, ale ide skôr o výnimku. Ak takúto možnosť má, mal by o nej už pri predaji informovať.

Čítajte aj:

Ochranná známka. Ako si chrániť majetok?

Ako na prokrastináciu? Lepšie si trieďte čas

Paypal, Transferwise, či karta. Ako si nechať zaplatiť?

Podnikateľ pri uplatnení reklamácie môže pri jej podaní požadovať náhradu za chybný tovar, opravu, primeranú zľavu, alebo odstúpenie od zmluvy.

Svoju voľbu musí oznámiť vopred a môže ju meniť jedine po dohovore so súhlasom predávajúceho. Súčasne musí predávajúcemu určiť primeranú lehotu na vybavenie reklamácie.

Dôležité je snažiť sa pred reklamáciou vybaviť problém dohováraním. Ak je však predávajúci neseriózny a nechce s vami na túto tému komunikovať postup je jednoduchý. Po neúspešnej reklamácii si uchovajte dôkazy o vašich pokusoch o vybavenie.

Potom pošlite predajcovi předžalobnú upomienku. Pokiaľ ho do laty nepostaví ani tá, peniaze aj s úrokmi danými zákonom môžete žiadať súdnou cestou.

 

Biz

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb