Ako na prokrastináciu? Lepšie si trieďte čas

Prokrastináciu, alebo zabíjanie času neprioritnými úlohami pozná každý. Je to naozajstná choroba, ale možno ju ľahko poraziť.

V dnešnej dobe, keď veľká časť populácie pracuje v časovom strese, sa prokrastinácii darí. Jej spúšťačom je práve časový tlak v kombinácii s náročnosťou úlohy, do ktorého sa potom vykonávateľovi nechce.

Miesto pokojnej, ale cieľavedomej práce a pomalého odbúravania nesympatických úloh sa do práce radšej ženieme, potom ju však odkladáme a miesto dokončenia neobľúbených činností volíme iné neprioritné úlohy, alebo zákazky.

Ak nechcete dopadnúť tak, že namiesto finalizácii objednávok budete na sporáku variť "čínu" a zalievať kvetiny, musíte sa liečiť. Áno liečiť, prokrastinácia je totiž skutočná choroba.

"Lenivý človek nič robiť nechce a je s tým stavom spokojný. Kdežto chudák prokrastinátor by rád niečo robil, ale nemôže sám seba prehovoriť," vystihol hlavný problém prokrastinátorov Petr Ludwig.

Zrejme najbežnejšou výhovorkou je tvrdenie, že pri horiacom deadline človek pracuje najlepšie. Samozrejme, že to tak nie je. Aj keď sa vám to môže zdať, s pokojom, chladnou hlavou a predstihom odovzdáte kvalitnejšiu prácu, ktorá vám zaberie menej času.

Pokiaľ si podobné výhovorky hovoríte sami sebe, nezúfajte. Znamená to, že ste kreatívny a inteligentný. Práve vy ste však k prokrastinácii najnáchylnejší. Dajte si na ňu pozor. Prečo?

Zrazené prémie a problémy v práci, či neúspech v štúdiu sú len hmatateľnými dôsledkami. Najhoršia je psychologická špirála nepríjemných pocitov márnosti a neschopnosti. Čím viac úloh odložíte, nezvládnete, alebo urobíte s vypotenou krvou a nechuťou do ďalšej práce, tým menej si dôverujete.

Problémom už nebude len neprespaná noc, či hádka s partnerom, ktorému ste sa kvôli nervozite nevenovali, ale aj to, že stratíte schopnosť prijať nasledujúcu úlohu za potrebnú.

Na konci dňa, teda neznášate to, čo robíte, toho, kto vám prácu nariaďuje aj seba samého, že ste sa v takejto situácii ocitol. Ako s tým bojovať?

V prvom rade si prečítajte aspoň základnú príručku o chorobe, ktorou trpíte. Keď ju dobre nadefinujete, ľahko prídete na to, kde robíte vo svojom dennom režime chyby. Niekedy ide naozaj o maličkosť. Stačí, že úlohy dňa urobíte v inom poradí, ako vašej náture sedí a už je oheň na streche.

Čítajte aj:

Paypal, Transferwise, či karta. Ako si nechať zaplatiť?

Ako si poradiť s tlakom investora. A potrebujete ho vôbec?

Brand nie je formalitou. Značka je kľúčom k úspechu

Základom je teda zvládnuť svoje správanie. Pozrieť sa na to, akú postupnosť má vaša denná rutina a zamyslieť sa nad tým, či je v poriadku.

Mnoho ľudí robí chybu aj v inej maličkosti - pracovnom prostredí. Stačí, že úlohu robíte pri zapnutom rádiu a už to môže znamenať niekedy aj hodiny práce naviac. U iného človeka to však môže byť presne naopak. Preto je dobré zamyslieť sa nad prokrastinačným problémom vo vašom živote komplexne, nesledovať len čiastočné možné príčiny.

Keby ste si v základných pravidlách nenašli riešenie, ktoré by bolo možné na vás aplikovať, pomôže psychológ, alebo napríklad bezplatná poradňa na internete.

Vo väčšine prípadov však stačí dodržiavať pár tipov. Nekomplikujte si prácu. Keď budete detailista a večne nespokojný so svoju prácu, nakoniec nestihnete ani základné úlohy.

Keď je pre vás pracovná úloha ťažká, predstavte si, aké to bude, keď ju dokončíte. Keď si napríklad predstavíte, že vás cez víkend čaká len oddych, verte, neverte, v piatok urobíte prácu nielen z víkendu, ale aj začiatku budúceho týždňa.

Úloha, do ktorej ste sa ešte nepustil, vyzerá horšie, než v skutočnosti je. Naša hlava bohužiaľ funguje tak, že si vopred predstavuje len katastrofické scenáre. Keď sa pustíte do práce, ani nebudete vedieť ako ste sa dostali za jej polovicu.

A na záver snáď najvýznamnejšia a široko aplikovateľná rada - vymyslieť prečo to nejde, vám odoberie viac energie ako keď prácu jednoducho urobíte.

 

 

Biztweet

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb