Ako si poradiť s tlakom investora. A potrebujete ho vôbec?

Snom mnohých startuperov je zisk silného investora, ktorý kapitálom vloží do plachiet firmy potrebný vietor. Rozprávková idylka sa však môže ľahko zmeniť na nočnú moru.

Hlavným motívom zháňania investora je prirodzene nedostatok kapitálu. V našom regióne banky začínajúcim podnikateľom nepožičiavajú. Najmä vo výrobných, či vysoko konkurenčných sektoroch tak podnikateľ rojko naráža na krutú realitu, keď sa veľakrát len z diaľky prizerá, ako ho slabšia konkurencia avšak s dostatkom kapitálu obieha o nejaké to kolo.

Úlohu štátu a bánk suplujú takzvaní investiční anjeli. Ich úmysly však nemusia byť len vznešené. Okrem straty kontroly nad firmou hrozia startupu tiež nemalé stresové a tlakové ťažkosti. Každý by si preto mal dobre zvážiť, či je pre vstup investora vhodná doba.

Vklad investora do podnikania však nemusí byť len o peniazoch. Vstup do firmy môže byť vykonaný tiež poskytnutím licencie, práva užívať nehnuteľnej veci, alebo odovzdaním kontaktov a know how.

Pokiaľ sa jedná o investíciu v podobe vkladu hnuteľnej veci, vlastníkom sa stáva vznikom tichej spoločnosti podnikateľ. V prípade, že bude chcieť investor zostať naďalej vlastníkom hnuteľnej veci, možno podmienky zmluvne upraviť tak, že dôjde iba k prevodu práva vec užívať. U nehnuteľných vecí zostáva vlastníkom investor. Podnikateľ, ktorý získal investíciu, má iba užívacie právo.

Čítajte aj:

Brand nie je formalitou. Značka je kľúčom k úspechu

Startup: módna fráza či skutočný pojem?

Zrejme nejháklivějšou časťou spolupráce medzi investorom a podnikateľom je určenie výšky podielu na zisku. V tomto ohľade musia mať obe strany naozaj jasno a to už od samého začiatku spolupráce. Neverte preto priateľským rečiam a nenechajte sa zaslepiť relatívne ľahko nadobudnutými peniazmi, ktoré vám môže investor ponúknuť. Od začiatku premýšľajte koľko peňazí skutočné potrebujete, čoho sa môžete v rámci podniku vzdať a na to ako tieto dohody dostať do zmluvy s partnerom.

Ak budete dohodnutí len priateľsky, veľmi pravdepodobne sa stane to, že vám investor časom začne zasahovať do podnikania a držať všetko, čo ste vydal za jeho peniaze ako rukojemníka vnútri vašu vlastnú firmy. Často bohužiaľ dochádza k tomu, že investor začne firmu využívať nad rámec dohody a pre vlastné projekty. Preto si dajte pozor, zvažujte či investora skutočne potrebujete a ak áno, tak hľaďte veľmi starostlivo na to, aké dohody ste s investorom dosiahli.

Zmluvná stanovenie rozsahu práce vám tiež kryje chrbát pred eventuálnymi pokusmi investora využívať vás. Je to dôležité. Peniaze od partnera sú totiž v situácii, kedy sa vlastnému projektu kvôli práci pre partnera nestíhate venovať, k ničomu.

 

Biz

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb