Profit, zisk, peniaze a .. Prečo vlastne podnikať?

Podnikanie nie je len práca, ale aj životný štýl. Nie je však pre každého a ak vám niekto sľubuje po krátkej dobe ľahký život a hladký rozjazd, klame. Musíte hlavne vedieť prečo to vôbec robíte.

Väčšina ľudí začne podnikať jednoducho kvôli chuti zbohatnúť. Na tom nie je nič zlé. U každého podnikateľa musí byť taký ten malý priateľský druh mamonu každodennou praxou. Ale pozor! Nie jediným dôvodom prečo do toho idete.

Podnikanie je činnosť motivovaná ziskom čiže vytváraním nadhodnoty. Moderné poňatie podnikania však kladie oveľa väčší dôraz na vedľajšej motivačné faktory. Človek, ktorý ide len po peniazoch a neberie pritom žiadne ohľady na svoje zdravie či okolie, končí zle. Platí to však aj opačne. Robiť všetko s ohľadom na čokoľvek a kohokoľvek v okolí a nezarobiť pritom k podnikaniu patriť nesmie. Ako teda nájsť balans?

Pre úspech je nutné zohľadniť mnohé priority a na nich potom postaviť svoj podnikateľský zámer. Aj keď si ujasníte svoje vedľajšie motivácie, stále ako keby ste sedeli na dvoch stoličkách a dosť často musíte pri svojom rozhodovaní robiť kompromisy. Samozrejme na kompromisoch nie je nič zlé. Ale podnikáte, nie ste v politike. Dajte si teda pozor na ich frekvenciu.

Delenie na primárne a sekundárne motívy je umelé. Iste, na základ sebapoznania je to fajn, ale mimoriadne úspešní profesionáli pracujú s vyššou formou motivácie a tou je celkový prospech. Motiváciou týchto jedincov je prospievať nielen sebe ale aj svojmu okoliu.

Podnikatelia teda nepovažujú svojich zákazníkov a obchodných partnerov za dojné kravy, ale kladú ich prospech na rovnakú úroveň ako svoj zisk. Teda aspoň by mali. Pritom berú ohľady na seba, svoju rodinu, spoločnosť i životné prostredie - to všetko je súčasťou ich pozitívnej motivácie. Znie to prehnane? Potom by ste mali prehodnotiť, či robíte všetko správne. Ak totiž chcete pri podnikaní zostať roky, nebude vám stačiť iba zisk. Najmä pre vašu psychiku.

Pozitívne podnikanie sebou prináša pozitívne lavínové efekty. Dobré meno je dnes jednou z najdôležitejších zložiek podnikania a práve váš pozitívny prístup spoločnosť ešte viac posilní.

Čítajte aj:

Online faktúry. Papier je pre dinosaurov

Ako hasiť požiare. Alebo čo robiť, keď sa nedarí

Ako na reklamu. Zvládnete to sami?

Nestačí však poznať len seba. Musíte si uvedomovať pozíciu každej zložky vášho podnikateľského reťazca. Pýtajte sa partnerov, spoločníkov aj klientov na dôvody, prečo robia to alebo ono. Odpovede vás posunú pred konkurenciu. Vďaka nim sa dá ľahko predísť zásadným rozporom zapríčineným rozdielnou motiváciou oboch strán obchodu.

Samozrejme, nie sme stroje. Každého z nás ovplyvňujú tiež základné charakterové predpoklady. So spontánnymi prejavmi, intuíciou, iracionálnym správaním, inštinktmi, alebo pudmi nenarobíte nič. Je však dobre si ich uvedomiť a vďaka tomu s nimi počítať.

Láska k peniazom a hmotnému zisku je v nás podmienená čiastočne pudovo, ale tiež je podporovaná spoločnosťou, ktorá na tomto základe vyrastá a peniaze posúva pred mnoho iných faktorov, ktoré nás robia šťastnými. Vôľa po vyššom zisku motivuje ďalší predaj a ten zase navyšuje spotrebu. Výsledkom však môže byť spotrebná špirála, ktorá nielenže neúmerne zaťažuje prostredie, v ktorom žijeme, ale zároveň škodí aj nám samotným.

Preto je dobre stavať postupne, rozumne, myslieť na peniaze, ale aj na to, že s prostredím, ľuďmi, zdrojmi aj procesmi, ktorými peniaze vytvárame budeme pracovať roky.

Nezabúdajte ani na to, že ste ľudskou bytosťou. Vaše pracovné výkony budú kvalitné len ak budete žiť vyrovnaný a šťastný život. Všetko je navzájom prepojené. Iba pochopenie tejto skutočnosti vám dá šancu nasadiť vysoké tempo a vydržať ho tak dlho ako budete chcieť.

 

Biztweet

 

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb