Zadržaní v prípade podvodov okolo Slovakia Steel Mills sú na slobode

Po obrej policajnej akcii voči podozrivým z organizovaného krátenia DPH v prípade okolo skrachovanej oceliarne Slovakia Steel Mills sú všetci zadržaní na slobode. Len siedmi sú stíhaní.

V súvislosti s údajným organizovaným krátením dane pri obchode s betonárskou oceľou bolo v novembri 2016 zadržaných behom obrej policajnej akcie 32 osôb zo Slovenska a Českej republiky.

„Na sedem z nich bol spracovaný podnet na vzatie obvinených do väzby s ktorým sa prokurátor úradu špeciálnej prokuratúry stotožnil a podal návrh na ich vzatie do väzby,“ hovorí pre Biztweet hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Akcia s názvom Roxor, v rámci ktorej bolo vykonaných 58 daňových kontrol napokon neprináša pre údajnú daňovú mafiu tvrdé dopady. Zadržanie, ktorého sa zúčastnilo 86 policajtov napokon vedie iba k 7 trestným stíhaniam na slobode.

„Špecializovaný trestný súd ich však do väzby nevzal. Z uvedeného dôvodu sú stíhaní na slobode. V súčasnosti prebiehajú procesné úkony a znalecké dokazovanie,“ uvádza Michal Slivka. Obvineným hrozí trest odňatia slobody od siedmich do 12 rokov.

Polícia rozbehla prípad v januári 2013, krátko potom bola nadviazaná spolupráca s českou políciou a daňovým úradom, ktoré vytvorili spoločný medzinárodný vyšetrovací tím. Fiktívny, alebo nadhodnotený tovar - stavebná oceľ - totiž putoval najmä do Česka. Celkovo sa uskutočnilo niekoľko zaisťovacích konaní na území oboch krajín. V pondelok 7. novembra 2016 polícia zadržala 30 osôb, dve sa jej zaistiť nepodarilo. 23 osôb bolo občanmi Slovenskej republiky a deväť občanmi Česka.

Čítajte aj:

Arca a Slovakia Steel Mills? Deratizáciou sa vraj nezaoberá

Rozsiahly karusel. Za podvody okolo Slovakia Steel Mills bolo zadržaných 30 ľudí

KVV zrejme vycúvala zo Strážskeho. Spolumajiteľ sedí v ukrajinskej base

Slovakia Steel Mills podľa podozrení schválne nakupovala nadhodnotený kovový šrot a falšovala rozdiel medzi vstupnými nákladmi, predajnými cenami vyrábaných tovarov a podielom fixných nákladov na ich produkciu.

Dodávateľmi tovaru hradeného z veľkej miery dotačnými zdrojmi boli firmy prepojené s majiteľmi Slovakia Steel Mills. Okrem ukrajinských dodávateľov materiálu sú podozrivými tiež českí a madarskí partneri.

 

 

Biztweet

 

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb