Mýty o migrantoch: prídu a zneužijú náš sociálny systém

Jedným z častých argumentov používaných proti migrantom z tretích krajín je ich snaha zneužiť európsky sociálny systém. Tvrdé dáta ukazujú, že toto tvrdenie patrí v našom regióne medzi mýty.

Podľa posledných oficiálnych štatistík ministerstva vnútra sa na území Českej republiky nachádza celkom 266 855 štátnych príslušníkov tretích krajín (občanov krajín mimo Európskej únie)) a ich podiel na celkovom obyvateľstve dosiahol 2,5 percenta.

Ak neprajníci očakávajú, že migranti v Česku končia na úrade práce, mýlia sa. Podľa údajov ministerstva práce je v rovnakom sledovanom období na úradoch práce evidovaných 5 977 týchto osôb, z nich potom necelých 17% (1 010 osôb) poberalo podporu v nezamestnanosti. V českom prípade tak možno povedať, že sociálny systém využíva 0,4 percenta migrantov v Česku.

Podľa januárových údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu sa na Slovensku nachádza 41 232 cudzincov z krajín mimo Európskej únie. 11036 ľudí z tejto skupiny pracuje pod Tatrami legálne. Bohužiaľ značná časť je zamestnávateľmi vykorisťovaná a len zlomok z nich žiada o pomoc v nezamestnanosti úrad práce. Ten ich totiž výrazne motivovať nedokáže.

Čítajte aj:

Migranti nemajú šancu. Sociálny systém sme položili sami

Boris Kollár pre biztweet: Pár desiatok extrémistov zvládneme, ale tento nájazd nie

George Soros: Bleskozvod xenofóbov

Prvou dávkou, na ktorú môže mať migrant nárok je dávka v hmotnej núdzi. Pohybuje sa v rozmedzí 61 až 216 eur mesačne. Priemerne sa vlani poskytovala vo výške 124 eur. Druhou dávkou sú prídavky na deti. Ak ste verili, že mnohopočetné rodiny - či už rómske alebo akékoľvek iné - vysávajú sociálny systém, je na čase podať si ruky s realitou. Dávka poskytovaná na 4 a viac detí totiž tvorí len 3,3 percenta všetkých poskytovaných prídavkov. To je v praxi necelých 40-tisíc eur ročne.

 

Biztweet

Podporte nás platbou na IBAN CZ8920100000002100602454, alebo kúpou predplatného