Nemecko ako nový domov? Babiš investuje v meste Wittenberg skoro miliardu eur

Nová továreň, nehnuteľnosti, múzeá, škola i cesty. Český vicepremiér a majiteľ Agrofertu Andrej Babiš sa rozhodol skúpiť mestečko Wittenberg, ležiace medzi Berlínom a Lipskom. Počas budúceho roka tam chce investovať takmer miliardu eur.

Nová továreň, nehnuteľnosti, múzeá, škola i cesty. Český vicepremiér a majiteľ Agrofertu Andrej Babiš sa rozhodol skúpiť mestečko Wittenberg, ležiace medzi Berlínom a Lipskom. Počas budúceho roka tam chce investovať takmer miliardu eur.

Mesto oslavujúce 500 rokov od cirkevnej reformácie je domovom pre chemickú aj pekárenskú výrobu Agrofertu. Andrej Babiš tam pred pätnástimi rokmi prevzal chemickú továreň SKW Piesteritz. Tá je spoločne so slovenským Duslom Šaľa vlajkovou loďou chemickej divízie skupiny pôvodom slovenského oligarchu.

Nemecký výrobca vyrába rovnako ako v Dusle močovinu a s ňou súvisiace produkty pre poľnohospodársku chémiu. SKW Piesteritz pritom vytvára zhruba tretinu ziskov celého Agrofertu.

Wittenberg však pre Babiša nie je iba byznysovým rajom. Český minister financií začal v meste húfne skupovať nehnuteľnosti. Nielen pre svoj podnik, ale aj ako súkromná osoba. V centre mesta odkúpil napríklad renesančné domy za približne 12 miliónov eur.

Ako uviedli tamojšie médiá, Andrej Babiš na konci októbra navštívil slávnostné otvorenie wittenbergského múzea chémie. Po boku sasko-anhaltského premiéra Reinera Haseloffa sa pochválil tým, že na múzeum prispel niekoľkými miliónmi eur. Spoločne s Rüdigerom Geserickom, obchodným šéfom SKW Piesteritz sa mali tiež baviť o tom, ktoré domy český politik nakupuje.

Babišov podnik Nemecko

SKW Piesteritz pritom vytvára zhruba tretinu ziskov celého Agrofertu.

 

Stanovisko Agrofertu potvrdzuje rozsiahle nákupy wittenberských realít. K budovám však okrem súkromných sídiel Babiša majú patriť budovy pre materskú škôlku zamestnancov, zdravotné centrum, športoviská, či vedecké centrum Science Center futurea, ktoré má vychovávať nových zamestnancov pre SKW Piesteritz.

Mestečko s 50 tisíc obyvateľmi sa stane domovom aj pre pekársku vetvu nemeckého biznisu Agrofertu. Vo Wittenbergu vyrastie nový závod pekárne Lieken. Továreň Lutherstadt Wittenberg pohltí investíciu vo výške 350 miliónov eur. Pekáreň má nahradiť päť starších závodov podniku. Agrofert zavrel alebo zatvára pekárne vo Weißenhorn, Essene, Garrel a tiež dve továrne v Hessensku v Stockstadt a Pfungstadt.

Celkové investície spojené s rozjazdom nových projektov Agrofertu vo Wittenbergu pohltia podľa odhadov asi 900 miliónov eur.

Čítajte aj:

Problém pre Babiša? Slovenský súd nerešpektuje výpovede agentov ŠtB

Štátna tlačová agentúra predáva inzerciu Babišovho vydavateľstva

Jozef Janov: Najbližšie 3 roky budú v znamení rozsiahlych investícií

--

Český vicepremiér vraj dokonca z vlastných peňazí podporí výstavbu ciest okolo nemeckého mesta. Diaľničný úsek do Wittenbergu by sa mal začať stavať po roku 2021. Štát tiež plánuje obchádzkovú komunikáciu okolo mesta so začiatkom výstavby po roku 2025. A práve tú obchádzku má podľa správ nemeckých médií Babiš podporiť.

Andrej Babiš osobne pôsobí tiež v dozornej rade SKW Piesteritz. To vyvolalo na jeseň polemiky o tom, či tým neporušuje zákon. Ten v rámci zamedzenia konfliktu záujmu nedovoľuje členovi vlády byť štatutárnym orgánom alebo členom štatutárneho orgánu, členom riadiaceho, dozorného alebo kontrolného orgánu podnikajúcej právnickej osoby.

Minuloročné výsledky Agrfertu ukázali pokles nekonsolidovaných tržieb o 11 percent na 214 miliárd korún. Skupina šéfa hnutia ANO investovala počas roka 18 miliárd korún. Chemický sektor Agrofertu napriek poklesu predaja hnojív zarobil tradične najviac. V roku 2016 sa na zisku podieľal 58 percentami.

 

 

 

Biztweet

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb