Problém pre Babiša? Slovenský súd nerešpektuje výpovede agentov ŠtB

Andrej Babiš a boj o očistenie jeho mena môžu mať vážny problém. Súd na Slovensku označil výpovede bývalých príslušníkov ŠtB za nevierohodné. Práve na nich pritom stojí Babišovo tvrdenie, že s ŠtB nespolupracoval

Andrej Babiš a boj o očistenie jeho mena môžu mať vážny problém. Súd na Slovensku označil výpovede bývalých príslušníkov ŠtB za nevierohodné. Práve na nich pritom stojí Babišovo tvrdenie, že s ŠtB nespolupracoval.

Ako uvádza Ústav pamäti národa, krajský súd v Bratislave označil za nezákonné výpovede bývalých príslušníkov niekdajšej československej tajnej polície ŠtB, ktorí neboli zbavení mlčanlivosti. Verdikt môže znamenať obrat v sporoch, ktorým táto inštitúcia čelí, vrátane sporu s terajším českým ministrom financií a oligarchom Andrejom Babišom.

Zdôvodnenie súd použil v jednom z prípadov, v ktorom ÚPN čelí žalobe ohľadom oprávnenosti vedenie osoby čoby agenta ŠtB v archívnych dokumentoch. Podľa ÚPN okresný súd oprel svoje rozhodnutie o výpovedi bývalých príslušníkov ŠtB, ktorí neboli zbavení mlčanlivosti. Krajský súd, ktorý to označil za vážne procesné pochybenie a za nezákonne získané dôkazy, rozhodnutie súdu prvého stupňa zrušil.

Andrej Babiš

Andrej Babiš a boj o očistenie jeho mena môžu mať vážny problém

 

"Očakávam, že rozhodnutie zásadným spôsobom ovplyvnia celú sériu ďalších súdnych sporov, ktorým Ústav pamäti národa čelí. Pevne verím, že na základe silných argumentov dosiahneme spravodlivého rozhodnutia aj v spore s Andrejom Babišom," povedal šéf ÚPN Ondrej Krajňák.

Na základe námietky, že niekdajší príslušníci ŠtB neboli zbavení mlčanlivosti, chce ÚPN zvrátiť verdikt slovenských súdov, podľa ktorého je Babiš neoprávnene evidovaný vo zväzkoch ŠtB. ÚPN preto podal k slovenskému najvyššiemu súdu mimoriadny opravný prostriedok. Podľa informácií Biztweetu by mal úrad rozhodnutie súdu poznať ešte tento rok.

Práve výpovede bývalých príslušníkov komunistickej tajnej polície boli kľúčové v celom procese, v ktorom Babiš na okresnom aj krajskom súde uspel. "Tu ide o trpkú pravdu o našej temnej komunistickej minulosti. Z tohto uhla pohľadu aj pristupujeme ku všetkým sporom, ktoré majú tendenciu spochybňovať archívy bývalej komunistickej ŠtB a pravdivosť informácií, ktoré sa v nich nachádzajú.

Čtěte také: 

Štátna tlačová agentúra predáva inzerciu Babišovho vydavateľstva

Biztweet pripravuje dokumentárnu sériu o vzniku Agrofertu

Šéf ÚPN Krajňák: Nemôžeme pripustiť, aby nám tu ľudia spätí s komunizmom prepisovali dejiny

--

Nemôžeme pripustiť, aby nám tu ľudia spätí s komunizmom a jeho zločinmi prepisovali dejiny, a zo seba robili obete a zo skutočných obetí podvodníkov. Lebo ak by sme dopustili, že v archíve bývalej ŠtB sú vymyslené údaje, potom obete sú zrejme tiež vymyslené, podobne ako zločiny, ktoré na nich boli páchané za komunizmu, a preto by mali vrátiť odškodné, ktoré za to po novembri 89 dostali," povedal pre Biztweet Ondrej Krajňák.

O ďalších konfliktoch záujmu ministra financií Andreja Babiša sa môžete dočítať v publikácii "Z Bureše Babišem", na ktorú Biztweet potrebuje vašu pomoc. Za finančný príspevok sa vám odvďačí samotnou publikáciou, alebo inou službou.

 

 

Biztweet

 

Páčia sa Vám naše články? Podporte nás platbou na IBAN CZ8920100000002100602454