Black Sabbath: legenda heavy metalu

Ozzy Osbourne a jeho partia v Británii spluvytvárali heavy metal. Dodnes je nielen vďaka starým hitom Black Sabbath jednou z najvplyvnejších kapiel tohto žánru.

 

Black Sabbath je anglická heavy metalová skupina pozostávajúca z členov: Ozzy Osbourne (spev), Tony Iommi (gitara), Terrance "Geezer" Butler (basgitara) a Bill Ward (bicie).

Jedna z dominantných heavymetalových skupín má v žánri, ktorý pomohla vytvoriť, stále významný vplyv. Podľa stanice VH1 a programu 100 Greatest Artists of Hard Rock sa umiestnila na druhom mieste, hneď za skupinou Led Zeppelin. Na tej istej stanici sa so svojou legendárnou skladbou „Iron Man“ umiestnila v programe nazvanom 40 Greatest Metal Songs na prvom mieste.

V roku 1985 sa pôvodní členovia Black Sabbath (Iommi, Butler, Osbourne a Ward) spojili, aby zahrali na benefičnom koncerte Live Aid). Odohrali tri piesne („Children Of The Grave“, „Iron Man“ a „Paranoid“).

V roku 1992 sa zostava Black Sabbath z rokov 1980 – 1982 (Iommi, Butler, Dio a Appice) znova spojila a vydala sa na turné na podporu albumu Dehumanizer.

V roku 1992 pôvodní členovia Black Sabbath odohrali tri piesne po jednom z Osbournových „posledných“ koncertov v Costa Mesa v Kalifornii.

Pozrite si aj:

Led Zeppelin: Najtvrdšia legenda histórie

Legendárny koncert na víkend: Dvojča Deep Purple White Snake

Legendárny koncert na víkend: Biblia každého južana Lynyrd Skynyrd

--

V roku 1995 sa zostava Black Sabbath z rokov 1989 – 1991 (Iommi, Powell, Martin, Murray a Nicholls) znova spojila a vydala sa na turné na podporu albumu Forbidden.

V rokoch 1997 – 1998 sa pôvodní členovia znova spojili, absolvovali turné a vydali Live 2-CD Reunion. V rokoch 1999, 2001, 2004 a 2005 sa znova spojili a vystúpili na Osbournovom Ozzfeste. Turné absolvovali aj tento rok a ich dobrá kondícia napovedá, že to nebude zďaleka posledný krát. (wikipedia)

 

 

Biz