Pri Nitre zvýšia zásoby plynu. Investor získava povolenia

V rámci vládneho plánu zvýšiť energetickú sebestačnosť krajiny plánuje investor BellGass nové plynovodné prepojenie

V rámci vládneho plánu zvýšiť energetickú sebestačnosť krajiny plánuje investor BellGass nové plynovodné prepojenie.

„Zámerom navrhovanej činnosti je výstavba prepojenia kompresorovej stanice - VPS Ivanka pri Nitre – spojovacím plynovodom do podzemného zásobníka zemného plynu (PZZP) Golianovo, ktorý je zaradený do zoznamu potenciálnych nových podzemných zásobníkov zemného plynu, ktoré boli uvedené v dokumente „Stratégia energetickej bezpečnosti SR“ z roku 2008,“ uvádza v dokumente predloženom k posudzovaniu vplyvov na životné prostredie investor.

V rámci vládneho plánu zvýšiť energetickú sebestačnosť krajiny plánuje investor BellGass nové plynovodné prepojenie

 

Projekt za osem miliónov eur má spojiť plynovod so zásobníkom, ktorý bude v budúcnosti slúžiť pre rozšírenie kapacity súčasných plynových rezerv.

K príprave plánu na zvýšenie energetickej sebestačnosti zaviazala Slovensko Európska komisia. Podľa nej má krajina pripraviť preventívny akčný plán obsahujúci opatrenia potrebné na odstránenie a znižovanie zistených rizík a núdzový plán obsahujúci opatrenia, ktoré sa majú prijať na odstránenie alebo zníženie vplyvu prerušenia dodávky plynu. Ide aj o reakciu na dianie na východe Európy, kde pre rusko-ukrajinský spor hrozí prerušovanie dodávok plynu do Európy, prípadne nutnosť dodať zásoby plynu zo Západu na východ Európy.

Čítajte aj:

Eustream s rekordom. Ohrozuje ho však Putin a Fico

Poľsko sa prekope do Nórska. Buduje plynové prepojenie aj so Slovenskom a Českom

Na Dunaji plánujú postaviť LNG terminály. Vrámci európskeho projektu

-- 

Aby bolo možné golianovský zásobník naplniť je potrebné vybudovať predmetný spojovací plynovod. „Jeho lokalizácia je daná trasou medzi uvedenými zariadeniami, pričom využíva na väčšej časti svojej trasy súbežné trasovanie tranzitných plynovodov a je vedený v ich ochrannom pásme. Väčšina riešeného územia predstavuje poľnohospodársku pôdu a okolité sídla, ktorých sa však vlastné trasovanie nedotýka – je vedené mimo zastavaného územia. Obce budú dotknuté len počas výstavby súvisiacej s prepravou materiálu a techniky,“ doplňuje investor.

Nový plynovod bude trasovaný pod obcami Branč, Malý Cetín, Golianovo, Mojmírovce, Veľký Cetín a Ivanka pri Nitre.

 

Biztweet

 

Páčia sa Vám naše články? Podporte nás klikom na tento nápis! alebo platbou na IBAN CZ8920100000002100602454