Poľsko sa prekope do Nórska. Buduje plynové prepojenie aj so Slovenskom a Českom

Poľsko potrebuje dva - tri nové zdroje dodávok plynu. Tamojšia vláda sa preto rozhodla spustiť projekt Baltic Pipe

"Potrebujeme dva alebo tri zdroje dodávok plynu. Preto sa vláda rozhodla, že bude realizovať Baltic pipe," povedal na konferencii Plyn pre Poľsko 2016 Piotr Naimski, splnomocnenec vlády pre energetickú infraštruktúry.

Poliaci plánujú spustiť prepravu plynu na dne Baltského mora. Mohli by tak získať plyn zo severu. Záujem majú aj o ten nórsky, ktorý by prevážali cez Dánsko.

Ako upozornil server wnp.pl, viceprezident spoločnosti PGNiG Janusz Kowalski odhaduje, že výstavbu baltského potrubia je možné uskutočniť v rokoch 2020-2021. V roku 2022 by tak Poliaci mohli nahradiť novými dodávkami starú zmluvu s Rusmi a dodávku plynu z plynovodu Yamal. Dovozy z nového plynovodu by mohol importovať objem 7 miliárd metrov kubických plynu ročne.

Podľa Piotra Niamskeho by Poľsko mohlo rozšíriť aj kapacitu LNG terminálu v Swinoujscie. Ten už podlieha posledným technickým testom, ktoré by mali byť finalizované do konca mája. Podľa Niamskeho by kapacita mohla stúpnuť o tretinu.  

"Terminál môže hrať dôležitú úlohu pre región, v pobaltských štátoch, najmä pokiaľ ide o dodávky po mori, s využitím menších lodí," povedal na konferencii Paul Jakubowski, riaditeľ divízie vývoja OGP Gaz-System.

Čítajte aj:

Bohemia Energy rozšírila firemné štruktúry. Dosiahla obrat takmer 11 miliárd

Na Dunaji plánujú postaviť LNG terminály. Vrámci európskeho projektu

Poliaci bližšie k jadrovej elektrárni. Zúžili počet lokalít

--

Podľa odborníkov by sa vďaka LNG terminálu a podmorskému transportu mohla z Poľska stať veľmoc obchodu s plynom. Podľa Piotra Jakubowskeho, Gaz-System pracují aj na zvyšovaní kapacity medzi Poľskom a Českou republikou, či Litvou. Rozpracované je aj nové prepojenie so Slovenskom a Ukrajinou.

"LNG je dôležitý pre zabezpečenie  bezpečnosti dodávok a diverzifikáciu zdrojov plynu v EÚ. LNG je však zatiaľ výrazne  drahší ako klasický  zemný plyn. Nové prepojenie s Poľskom poskytne  Slovensku  väčšiu bezpečnosť dodávok a zároveň pomôže lepšie využiť prepravné kapacity plynovodu Bratstvo,“ povedal biztweetu predsedu Regulačnej rady Úradu pre reguláciu sieťových odvetví Slovenskej republiky Jozef Holjenčík.

 

 

Fotozdroj: CC/flickr