Kaliňákovi ľudia: Za korupciu a zlyhanie teplé miestečko

Ani zarážajúce prípady brania úplatkov, či pracovných fiásk nestoja Kaliňákových ľudí hlavu. Upozorňuje na to tajná správa

Ovplyvňovali podľa vás minister Kaliňák a exminister Počiatek vyšetrovanie prípadu podozrení z daňových podvodov firiem Ladislava Bašternáka?
  • Áno (41 %)
  • Nie (30 %)
  • Neviem, ale už pri podozrení mali odstúpiť (28 %)

Ani zarážajúce prípady brania úplatkov, či pracovných fiásk nestoja Kaliňákových ľudí hlavu. Upozorňuje na to tajná správa.

„Hoci na oko prijal zodpovednosť za fiasko, jeho kariéra pokračuje a je úspešná,“ uvádza na margo bývalého šéfa hraničnej a cudzineckej polície Tibora Maka americký diplomat Keith Eddins. Jeho tajnú správu zverejnil Wikileaks.

Naráža na prípad z roku 2010. Cudzinecká polícia vtedy v rámci ostrého cvičenia umiestnila do batožiny Slováka pracujúceho v Írsku funkčnú výbušninu. Zhodou okolností a sériou profesionálnych pochybení však výbušninu na cvičení nezachytili a letecky sa dostala až do Dublinu. Tam nič netušiaceho Slováka zadržala protiteroristická jednotka a výbušninu zneškodnili.

Až po troch dňoch sa k výbušnine priznala slovenská polícia, ktorá predtým nechala nevinného občana podstúpiť tvrdé vypočuvania írskou políciou. Napokon za medzinárodný škandál niesol po dohode s ministrom Robertom Kaliňákom zodpovednosť jeho nominant – Tibor Mako. Ako však Keith Eddins v správe upozorňuje, kariéra bývalého šéfa ani náhodou neskončila.

Dostal prácu policajného pridelenca na veľvyslanectve v Budapešti, kde funguje dodnes. V roku 2010 sa nechválne preslávil aj procesom ohľadom autonehody, za ktorú podľa svedkov a expertov mohol.

Mako koncom roka 2009 havaroval s civilným vozidlom v Sečovciach. Ponáhľal sa na stretnutie s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Policajný šéf predbiehal kolónu stojacu pred závorami a v predbiehaní pokračoval aj na železničnom priecestí. Podľa svedkov rýchlosť vozidla mohla dosahovať 120 kilometrov za hodinu. Následne došlo k zrážke s druhým autom, ktorého vodič utrpel ťažké zranenia.

Počas vyšetrovania sa Mako sťažoval na postupy vyšetrovateľa. Riaditeľ Okresného dopravného inšpektorátu v Trebišove následne obratom poveril vyšetrovaním iného policajta.

Ďalším Kaliňákovým mužom, ktorého správa Keitha Eddinsa uvádza je šéf Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície v Sobranciach – Michal Uchnár. Ten sa podieľal na prípravách zabezpečenia slovensko-ukrajinskej hranice pred vstupom Slovenska do Schengenu.

Eddins spomína na stretnutia Uchnára s americkými diplomatmi z roku 2009. Uchnár diplomatov sprevádzal pri prehliadke hranice s Ukrajinou.

Čítajte aj: 

Pracovníci finančnej správy budú sledovaní. Aby neunikali informácie

Harabinov prípad: 1825 dní temnoty

Petrimex: Čo hovorí Babiš o vzniku Agrofertu

--

Už vtedy sa o ňom hovorilo ako o skorumpovanom policajnom šéfovi. „Prehliadka začala v sídle riaditeľstva cudzineckej polície v Sobranciach. Uchnár sprevádzal Maka. Pred rokom sa k nám dostali informácie o vyšetrovaní porušovania predpisov imigračného úradníka na východe. Spýtali sme sa na to priamo Uchnára. Stroho nám odpovedal, že v rámci vnútornej inšpekcie nikoho nezatkli a neobvinili. Ďalej sa tváril, že sa téme nechce venovať,“ uvádza v správe Keith Eddins.

Uchnár sám bol napokon v roku 2010 zatknutý, postavený mimo službu a obvinený z brania úplatku. Mal od 32 ročnej ženy prijať úplatok 2600 eur za to, že dostane prácu na východnej hranici.

Podľa informácií tajných služieb mali v tom čase niektorí policajti a úradníci na hranici s Ukrajinou platiť za to, že pracujú na svojich miestach úplatky vo výške dosahujúcej aj desať tisíc eur mesačne. Tie potom aj s úrokom získavali na úplatkoch, ktoré im dávali žiadatelia o víza, alebo pašeráci.

Smutnou slovenskou reáliou je, že aj napriek vypočutiu 108 svedkov sa korupčné procesy s Uchnárom s rôznym odôvodnením, najčastejšie pre amatérske pochybenia vyšetrovateľov prerušovali, alebo ani nezačínali. Jediným trestom Miroslava Uchnára tak bolo poslanie do civilu.

Celú tajnú správu čítajte na Wikileaks

 

 

red