Milión eur pre Borbélyho. Úrady dávajú verejné peniaze SBS spájanej s mafiou

Mafia zo Slovenska koncom 90-ych rokov nevymizla. Kto si to myslí, žije vo veľkom omyle. Mafia iba zmúdrela

Mafia zo Slovenska koncom 90-ych rokov nevymizla. Kto si to myslí, žije vo veľkom omyle. Mafia iba zmúdrela.

Dôkazom je jedna z najznámejších „mafiánskych“ SBS služieb DKFB. SBSka je známa ako bezpečnostná služba mafiánskeho klanu sýkorovcov. Tí ovládali podsvetie na západnom Slovensku viac ako desať rokov a dodnes majú v Bratislave silnú pozíciu.

Štátne a samosprávne úrady však zdá sa nemajú s touto súkromnou bezpečnostnou službou žiaden problém. Svedčí o tom fakt, že vo verejnom obstarávaní získala za posledných päť rokov viac ako milión eur. Zakázky získavajú DKFB aj DKFB Plus, ktoré sú majetkovo aj personálne prepojené.

Na fungovanie SBS služby dohliada Ingrid Čechová, spolumajiteľka firmy, ktorá inkasovalá aj peniaze reštauračných zariadení, ktoré podliehali poplatkom Sýkorovcov.

Má ísť o blízku spolupracovníčku Františka Borbélyho, ktorého meno nesie samotná spoločnosť (Detektívna kancelária Františka Borbélyho).

Borbélyho pdsúdili zo zločinu založenia a podporovania zločineckej skupiny, za drogovú trestnú činnosť i za hrubý nátlak. Odpykáva si sedemročný trest odňatia slobody v ústave so stredným stupňom stráženia. Ide o jedného z bossov sýkorovcov - jeho firmy prevádzkujú herne a reštaurácie.

Pracovníci DKFB usmrtili zákazníka v bratislavskom nákupnom centre v roku 2013, pričom svedkovia hovorili o predošlých vyhrážkach smrťou. Tá istá agentúra vyberala podľa obžaloby výpalné v bare U Matúša.

Čítajte aj:

Wikileaks: Harabin výrazne zhoršil situáciu v slovenskej justícii. Fico s Mečiarom to podporujú

Savov prišiel o zakázku v Bratislave. Na letisku si už neškrtne

Americká firma žiadala ambasádu o pomoc pri snahe získať akcie Transpetrolu

Petrimex: Ako šťuka zhltla Istrochem

--

„Podľa dostupných informácií za posledné obdobie Prezídium Policajného zboru žiaden podnet na konanie uvedených spoločností v rozpore so zákonom o poskytovaní služieb v oblasti súkromnej bezpečnosti neeviduje,“ konštatuje Michal Slivka hovorca Prezídia Policajného zboru.

„Kto môže byť páchateľom trestného činu, teda či môžu byť páchateľom trestného činu aj SBS, ako právnické osoby, upravuje Trestný zákon vo svojej všeobecnej časti,“ dodáva Slivka.

Podľa portálu znasichdani, získal jeden zo spoločníkov Borbélyho SBSky Slavomír Bubanec od štátu za tri roky 342 tisíc eur. Ingrid Čechová ako kľúčová predchodkyňa je napojená na verejné zakázky v objeme 957 tisíc eur za tri roky.

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb