Ministerstvo: Prepúšťanie nie je chybou U.S.Steel Košice

Postupné prepúšťanie nie je chybou košických oceliarní. U.S.Steel memorandum neporušuje a koná podľa trhovej situácie. Hodnotí postupné prepúšťanie v Košiciach ministerstvo hospodárstva

Postupné prepúšťanie nie je chybou košických oceliarní. U.S.Steel memorandum neporušuje a koná podľa trhovej situácie. Hodnotí postupné prepúšťanie v Košiciach ministerstvo hospodárstva.

„V ťažkej situácii  U.S. Steel Košice udržuje výrobu a znižovanie zamestnanosti v tejto spoločnosti zďaleka nedosahuje takých hodnôt ako napr. znižovanie produktivity práce vyplývajúce z výrazného poklesu tržieb. Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky v rámci svojej pôsobnosti zabezpečuje možné opatrenia na zamedzenie straty konkurencieschopnosti výroby ocele v Slovenskej republike,“ konštatuje hovorca ministerstva hospodárstva Maroš Stano.

Košické železiarne prepúšťajú 29 zamestnancov mesačne. Podľa odborárov bude pokračovať aj v budúcnosti. Prepúšťanie v košickej fabrike vzbudzuje polemiky. Je totiž na hrane porušenia memoranda s vládou. Štát v roku 2013 poskytol U.S.Steel Košice podporu. Na oplátku sa mala firma zaviazať, že do roku 2018 nebude znižovať počty zamestnancov. Znenie podpísanej dohody však bolo tak všeobecné, že pokiaľ firma nevyhlási hromadné prepúšťanie, memorandum de facto neporuší.

Hromadné prepúšťanie by nastalo pri prepustení viac ako 30 zamestnancov za mesiac. Firma však v marci oznámila prepustenie 29 zamestnancov. Práve takýto počet výpovedí sa podľa niektorých názorov očakáva každý mesiac po dobu jedného roka. Firma sa vraj plánuje prepúšťaním zbaviť zhruba 400 pracovníkov. Ďalším zamestnancom ponúka dobrovoľný odchod so štedrým odstupným.

Čítajte aj:

Ministerstvo hospodárstva: Krachy dotovaných firiem na východe nie sú vinou štátu

Kaliňákovi sa do Kotlebu nechce. Hliadky vo vlakoch ignoruje

Vláda to s národnými dopravcami myslí vážne. Založí štátne podniky

--

„Výkonnosť U.S. Steel Košice je ovplyvnená krízou globálneho charakteru, ktorá vznikla v dôsledku nadmerných kapacít výroby ocele vo svete. Nadmerné kapacity sú sústredené najmä v Číne, ktorá zabezpečuje cca. polovicu z celkového množstva ocele na svetovom trhu, pričom spomalenie rozvoja čínskeho hospodárstva výrazne prispelo k poklesu domáceho dopytu po oceli. Nadväzne na to bola čínska produkcia presmerovaná na svetové trhy, kde konkuruje hlavne nízkou cenou, ktorá je dôsledkom dotácií, ktoré čínska vláda poskytuje výrobcom ocele z dôvodu, aby sa vyhla zatváraniu prevádzok, ktoré by sprevádzal masívny rast nezamestnanosti. Navyše environmentálne požiadavky na technológiu výroby ocele v Číne sú výrazne nižšie ako napríklad v EÚ, čo taktiež prispieva k znižovaniu výrobných nákladov a umožňuje nekalú hospodársku súťaž v neprospech výrobcov najmä v EÚ. Dôsledkom toho je zatváranie výrob ocele vo Veľkej Británii a prakticky stratovosť výroby aj v ďalších krajinách EÚ,“ vysvetľuje ministerstvo hospodárstva, prečo U.S.Steelu Košice prepúšťanie nezazlieva.

 

 Fotozdroj: CC/wikimedia