Ministerstvo hospodárstva: Krachy dotovaných firiem na východe nie sú vinou štátu

Za fiaskami na východe sú externé vplyvy. Štát chce v hladových dolinách podporovať menšie projekty. Tvrdí to rezort hospodárstva

RCC Prakovce, Slovakia Steel Mills Strážske, I.C.A. Jacis Svidník, či Panasonic Krompachy. To je len zopár z podnikateľských projektov, ktoré v posledných rokoch na východe Slovenska skrachovali. Okrem nevydareného podnikateľského zámeru ich spája aj ďalšia vec – podniky získali finančnú pomoc štátu.

Napriek nevydareným projektom vláda neľutuje, že projekty podporila. Za krach môžu podľa vlády nepredvídateľné externé vplyvy.

„Všetci prijímatelia investičnej pomoci, ktorým bola schválená investičná pomoc, predložili investičný zámer, ktorý spĺňal všetky zákonné podmienky. Niektorí prijímatelia investičnej pomoci sa však v priebehu realizácie investičných zámerov dostali pod vplyvom nepredvídateľného ekonomického či politického vývoja do problémov s umiestnením svojich výrobkov na trhoch. Týka sa to napríklad spoločnosti RCC Prakovce, ktorá musela zastaviť výrobu pre zavedenie sankcií Európskej únie voči Rusku. Ministerstvo hospodárstva SR sa prioritne snaží eliminovať riziká spojené s investičnou pomocou pre investorov, a preto sú takéto prípady medzi množstvom úspešných investičných zámerov zriedkavé a vysoko prevažujú investičné zámery, ktoré sú prospešné pre región, zamestnanosť a životnú úroveň obyvateľov,“ argumentuje hovorca ministerstva hospodárstva Maroš Stano.

Čítajte aj:

Kaliňákovi sa do Kotlebu nechce. Hliadky vo vlakoch ignoruje

Vláda to s národnými dopravcami myslí vážne. Založí štátne podniky

Vláda sľubuje pomoc obci Dvorianky. Dočasne spomalí rýchlosť

--

Krachy podporených projektov nie sú podľa rezortu hospodárstva časté. Ministerstvo akcentuje radšej úspešné podporené podniky. „Vláda Slovenskej republiky v poslednom období, od začiatku roku 2015, podporila schválením investičnej pomoci desať investičných zámerov v regióne východného Slovenska. Všetky investičné zámery sú do dnešného dňa realizované v súlade s investičným zámerom a znamenajú vysoký prínos pre región. Za všetky z oblasti priemyselnej výroby by sme spomenuli spoločnosť Oerlikon Balzers Coating Slovakia, s.r.o., ktorá na Slovensko, do Veľkej Idy,  priniesla špičkový technologický proces poťahovania kovov. Podporené taktiež boli dve technologické centrá – CEMM THOME SK, spol. s r.o. v Prešove  a BSH Drives & Pumps  s.r.o. v Michalovciach. Práve investície v oblasti výskumu a vývoja  technológií považujeme za projekty s najvyššou pridanou hodnotou a potenciálom do perspektívnej budúcnosti Slovenska,“ hovorí Maroš Stano.

Práve na podporu technologických centier alebo centier zdieľaných služieb na východe Slovenska sa chce v budúcnosti vláda dotačne zamerať.