Babišov biznis so Slovenskom. Za Ficovej vlády si prišiel na miliardy

Spoločnosti Agrofertu nie sú úspešnými žiadateľmi o dotácie len v Českej republike. Podnikanie so štátnou podporou kvitne ministrovi financií Českej republiky a najbohatšiemu Slovákovi Andrejovi Babišovi tiež pod Tatrami

Spoločnosti Agrofertu nie sú úspešnými žiadateľmi o dotácie len v Českej republike. Podnikanie so štátnou podporou kvitne ministrovi financií Českej republiky a najbohatšiemu Slovákovi Andrejovi Babišovi tiež pod Tatrami.

Podnikanie Andreja Babiša a skupiny Agrofert je už roky previazané so štátnou a európskou finančnou podporou. Holding čerpá štedrú dotačnú podporu nielen v Českej republike, ale aj iných krajinách.

Veľmi úspešný je na Slovensku. Počas poslednej Ficovej vlády sa mu podarilo siahnuť na miliardy korún tamojšej štátnej pomoci. Môže za to najmä najvyššia štátna dotácia, ktorú, kedy Slovenská republika súkromnej spoločnosti poskytla.

Siahla si na ňu chemická spoločnosť Duslo Šaľa. Tá získala 58 miliónov eur (vyše 1,5 miliardy korún) vo forme daňových úľav. Úľavu kritizovala vtedajšia slovenská opozícia. Vadilo jej, že o nej Ficova vláda rozhodla napriek tomu, že je Duslo Šaľa v dobrej ekonomickej kondícii.

Firma je rok čo rok v zelených číslach, napriek tomu chcela na modernizáciu peniaze štátu. Tie navyše odklepol minister hospodárstva Pavol Pavlis v rekordne rýchlom a utajenom režime. Pavol Pavlis okrem toho v minulosti podnikal s Andrejom Babišom pri vývoze priemyselného hnojiva. Premiér Robert Fico v tomto konflikte záujmov problém nevidel. Ani v tom, že sa Pavlis stal ministrom len pár dní pred schválením dotácie, ktorú predošlý minister Tomáš Malatinský Agrofertu prideliť odmietal.

Ďalšie výrazné zdroje tečú do kasy Agrofertu najmä zo sektora poľnohospodárstva a potravinárstva. Priamu finančnú podporu čerpali počas posledných štyroch rokov dve firmy z holdingu Agrofert.

Poľnohospodárska platobná agentúra eviduje ako prijímateľa priamej pomoci spoločnosť Oseva Slovakia. Počas poslednej Ficovej vlády získala spoločnosť jednotkové platby na poľnohospodársku plochu, poľnohospodárske postupy pomáhajúce ochrane životného prostredia, alebo takzvané platby finančnej disciplíny vo výške 595 tisíc eur. Druhou dotovanou firmou je firma ACHP Leviciach tá však dosiahla len na tisícky eur.

Čítajte aj:

Petrimex: Zrodenie Agrofertu spojkami Šidalom a Propperom

Súd zastavil konkurzné konanie Glance House. Banka prišla s riešením

CEFC, ktorá fúzuje s J&T a zaujíma sa o Tatry má neznámych majiteľov

--

Agrofert na slovenskom prevádzkuje významné chemickej spoločnosti, najväčší pekáreň, alebo významné poľnohospodárske firmy. Dotované sú aj firmy z výskumu.

Skupina dosiahla podľa posledných verejných výsledkov konsolidovaný zisk 6,14 miliardy korún. Konsolidované tržby skupiny boli 166,8 miliardy korún. V číslach sú zahrnuté výsledky 222 firiem koncernu, 34 spoločností nebolo zaradených z dôvodu nevýznamnosti.

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb