Fúsi nie je film, Fúsi je človek

Fúsi nie je film, Fúsi je inšpirácia. Pre všetkých. Nestráca chuť ďalej pátrať po svojom šťastí. A keď nie po svojom, tak aspoň po šťastí ľudí okolo seba, na ktorých mu záleží

Fúsi nie je film, Fúsi je človek. Bradatý introvert milujúci Druhú svetovú, modely tankov a plastových vojačikov. Tiahne mu na štyridsať, žije s matkou a má rád tvrdú hudbu. Má jedného kamaráta, s ktorým sa občas nafajčí z marihuany, hrajú sa spolu s modelmi a je to fajn. Má jednu prácu na letisku, kde nakladá a vykladá batožinu. A občas je v nej šikanovaný kolegami, ale nebonzuje. Je panic, je veľký a je veľký dobrák. Nevie tancovať, hoci milenec jeho mamy chce, aby sa to naučil. Hlavne preto, aby mohol ďalej šukať jeho mamu na kuchynskej linke, kým bude Fúsi na tanečnej.

Tanec, ktorý mu zmení život

Fúsi nie je film, Fúsi je najuveriteľnejší charakter, aký som videl. Neviem, či preto, že mi pripomína môjho brata. Aj výzorom, aj spôsobom života, alebo kvôli minimalistickému hereckému prejavu Gunnara Jónssona. Fúsi je však úplne iný, ako všetci introverti a outsideri sveta. Nevzdáva sa, nie je spokojný s tým, čo má a chce byť šťastný. A neostáva iba pri chcení. Snaží sa byť šťastný a prekonáva sám seba.

Ide v debilnom klobúku na hodinu debilného kovbojského tanca. Aj keď na poslednú chvíľu z parketu vycúva, mal odvahu urobiť to, k čomu by som sa neodvážil ani ja – ísť na tanečnú, aj keď vie, že by vyzeral ako slon v porceláne. A tak radšej počúva na parkovisku v aute metal. Toto mu zmení život, pretože spozná ženu. Už len spoznať ženu je pre neho veľká vec. Ešte väčšou vecou je, keď ju pozve do svojej obľúbenej thajskej reštaurácie. Potom však odmietne pozvanie na kávu či čaj ku nej domov, lebo také nepije. Ale vráti sa späť. Vráti sa ako najväčší frajer a povie, že pohár mlieka si dá.

Čoho by bolo veľa aj na vola, na Fúsiho nestačí

Fúsi nie je film, Fúsi je bojovník. Bojuje proti svojmu osudu, ako najlepšie vie. A čím mu to ide lepšie, tým sa mu v živote menej darí. Lebo keď pomôžete malej susedke, zahráte sa s ňou a povozíte ju v aute, pretože nemá kamarátky a vy presne viete, aké to je, dočkáte sa podozrenia z pedofílie. Pomáhate žene z tanečnej dostať sa z depresie, tá sa s vami vyspí, má vás rada, ale po tom, čo vám navrhne, aby ste sa k nej nasťahovali a vy to urobíte, povie, že nie je pripravená.

Pozrite si aj:

Spotlight: Ide z neho napätie ako pred začiatkom boja na fronte

Červený kapitán: Až sa človek čuduje, odkiaľ zohnali toľko embéčiek

And there were none: Viac ako detektívka

--

Miesto toho, aby to Fúsiho zlomilo, on to vydrží. A nestráca chuť ďalej pátrať po svojom šťastí. A keď nie po svojom, tak aspoň po šťastí ľudí okolo seba, na ktorých mu záleží. Bolo by to celé smutné, keby to nebolo obdivuhodné. Lebo nič iné, ako obdivovať človeka, ktorý všetko berie so stoickým pokojom a snaží sa zbaviť nálepky outsidera s chuťou a nadšením, sa nedá. Fúsi nie je film, Fúsi je inšpirácia. Pre všetkých.

 

 

Tomáš Turek