Spotlight: Ide z neho napätie ako pred začiatkom boja na fronte

Na ututlaných prípadoch je najzaujímavejšie ich rozmotávanie a najdesivejšie sú potom ich rozmery a chápadlá, ktoré siahajú tam, kde by sme si to nikdy nečakali

„You are under the spotlight“ je taká milá frázička, ktorou niekomu naznačíte, nech si dáva pozor na to, čo robí, pretože je pod dohľadom. A práve Spotlight je špeciálne oddelenie štyroch investigatívcov v novinách Boston Globe. Je to presne to oddelenie, o ktorom sníva každé mienkotvorné médium na Slovensku, ale keďže nie sú peniaze, tak hĺbkové reportáže sú už len výnimkou. Spotlight je oddelenie, ktoré na prípravu jedného článku dostane pokojne aj niekoľko mesiacov, dôležité je jedine to, aby to bolo overené, kvalitne spracované a hlavne veľké.

Vo veľkom meste sa vždy deje niečo veľké

Poctivá žurnalistika je „taková mravenčí práce“, hodiny strávené v archíve, dni hľadania súvislostí, týždne naháňania svedkov, ktorým sa nechce hovoriť. Niekto by povedal „veď nuda“, určite, pre niekoho možno. No ja som ten pocit nemal ani sekundu. Na ututlaných prípadoch je najzaujímavejšie ich rozmotávanie a najdesivejšie sú potom ich rozmery a chápadlá, ktoré siahajú tam, kde by sme si to nikdy nečakali.

A to sa presne stalo, keď nový šéfredaktor, mimochodom Žid, prišiel do Boston Globe, ktoré odoberá až 52 percent Kresťanov a dal návrh, že Spotlight by sa mohol zaoberať zneužívaním detí kňazmi. Téma pre cirkev najcitlivejšia a zároveň obrovská snaha ututlať každý detail, pretože dôveru v túto inštitúciu škandály so zneužívaním medzi veriacimi nezvyšujú. Prekvapivo. Ale podľa toho spoznáte nezávislú žurnalistiku – pôjde do toho bez ohľadu na vonkajšie aj vnútorné tlaky, ktoré budú na úrovni niekoľkých kilopascalov.

Skutočný príbeh podaný skutočne

Hoci sa film odohráva z drvivej časti v kanceláriách, ide z neho napätie ako pred začiatkom boja na fronte. Boj to vlastne je, štyria bojovníci za pravdu tiahnu proti jednému z najmocnejších súperov, ktorý dokáže, aby „sa“ spisy stratili, aby svedkovia nevypovedali, aby súdy rozhodovali tak, ako potrebuje katolícky Boston. Ak Jánošíka zložil hrach, čo sa potom stane so štyrmi žurnalistami na čele s Michaelom Keatonom, ktorým pod nohy hodili pol hory posvätených polien.

 

Stále som čakal, kedy potečie prvá krv, kedy padne prvá konkrétna vyhrážka, ale to sa nestalo. Až potom som pochopil, že oveľa účinnejšie ako šíriť strach, je spôsobovať prieťahy. Pretože ak jedného zavraždíte, postavia sa za neho dvaja noví, keď však niekoho sústavne znechucujete, novým sa pridávať nechce. Preto treba byť ako Edison, ktorý sa nevzdal ani po 30-tisíc neúspešných pokusoch pri výrobe prvej žiarovky. A dokáže to Spotlight, ktorý sa snaží dosvedčiť, že len v Bostone bolo okolo 90 kňazov, ktorí zneužívali deti, krytých najvyššími cirkevnými hodnostármi?

Pozrite si aj:

Červený kapitán: Až sa človek čuduje, odkiaľ zohnali toľko embéčiek

And there were none: Viac ako detektívka

Revenant: Uvidíme, či na Oscaroch Leovi zamrzne úsmev

 

 

 

Tomáš Turek