Rozpočet na slovenské predsedníctvo EÚ je 70 miliónov. Skončia u zamestnancov a prenajímateľov

Slováci nechcú na predsedníctvo v Rade Európskej únie minúť viac ako 70 miliónov eur. Hlavnými výdavkami budú zamestnanci a nájom. Pracovnú zmluvu dostane takmer 400 ľudí

Slovensko sa chystá na začiatok svojho predsedníctva v Rade Európskej únie. Napriek výsledkom volieb a zmiešaným náladám v spoločnosti plánuje hrať počas predsedníctva rolu seriózneho a predvídateľného partnera. Na to, aby všetko klapalo ako má je nutná kvalitná administratívna podpora a organizácia na špičkovej úrovni.

Po nepresvedčivej mediálnej kampani, spojenej napríklad s kontroverzným nehodnotným a predraženým logom, ktoré sa stalo terčom žartov odborníkov chce v samotnej funkcii organizátora európskeho diania krajina na rozcestí uspieť.

Čo sa týka výdajovej stránky sa však Slováci držia pri zemi. Rozpočet takmer 4,5-ročnej prípravy a samotného výkonu predsedníctva Slovenska by podľa kompetentných nemal prekročiť 70 miliónov eur. Ako dodávajú, bude to najmenej v rámci regiónu V4.

Prvé predsedníctvo Slovenskej republiky začne 1.júla tohto roku. „Slovensko dostáva z pokladnice EÚ viac ako 1,67 miliardy eur každý rok, pričom len raz za 14 rokov vráti Únii v podobe prípravy a výkonu predsedníctva veľmi malý zlomok zo sumy, ktorú opakovane dostáva od EÚ. Predsedníctvo v Rade Európskej únie teda znamená podstatne viac ako len financie na jeho prípravu a výkon,“ opisuje hodnotu predsedníctva hovorca ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Peter Stano.

Slovensko už od príprav hovorí hlavne o príležitosti prehovoriť z pozície malej krajiny do riešenia súčasnej migračnej krízy. Je pravdou, že názory súčasnej vlády budú inými krajinami vnímané omnoho citlivejšie ako pri bežných rokovaniach.

„Najvýznamnejšou položkou celkového rozpočtu na výkon predsedníckej funkcie Slovenska v Rade EÚ sú náklady na ľudské zdroje, teda expertov, diplomatov, pracovníkov zabezpečujúcich prípravy a samotný výkon predsedníctva,“ pokračuje Stano.

Rozpočet slovenského predsedníctva zahŕňa personálne zabezpečenie predsedníctva, výdavky na vzdelávanie a odbornú prípravu, logistiku a bezpečnosť, kultúrno-spoločenskú prezentáciu či výdavky na administratívno-technické zabezpečenie.

Čítajte aj:

RTVS vybrala minulý rok 75 miliónov. Mika žiada zdraženie koncesionárskych poplatkov

Kotlebu pustil do parlamentu Fico. Slovensko hľadá hodnotovú identitu

Slováci vytvorili špeciálnu jednotku. Je pripravená pomáhať NATO

--

„V súvislosti s predsedníctvom boli posilnené ústredné orgány štátnej správy a ostatné orgány štátnej správy doma i v zahraničí. Z rozpočtu predsedníctva bude financovaných celkom 374 zamestnancov. Náš rezort diplomacie sa v súvislosti s prípravou a výkonom predsedníctva v Rade EÚ dočasne posilní o 76 nových zamestnancov. Väčšina zamestnancov už svoje povinnosti v súvislosti s predsedníctvom vykonáva. Sú prijímaní na dobu určitú, spravidla do konca SK PRES,  do 31.12.2016 a náplňou ich práce je predovšetkým vykonávanie podporných koordinačných a expertných činností pre účely predsedníctva v Rade EÚ,“ hovorí Peter Stano.

Ako hovorca ministerstva pokračuje, v rámci predsedníctva príde na Slovensko takmer 25 tisíc delegátov a hostí z členských krajín EÚ i z ostatného zahraničia, ktorí musia mať primerané podmienky na prácu, administratívne zabezpečenie, tlmočenie, musí im byť poskytnuté ubytovanie a strava.  Zároveň sa treba postarať o prepravu týchto ľudí a o ich bezpečnosť. Toto všetko musí v duchu európskej praxe zabezpečiť Slovensko, tak ako to pred nami robili všetky ostatné predsednícke krajiny.

„Rozpočet tiež zahŕňa náklady na prenájom novej, väčšej budovy nášho Stáleho zastúpenia v Bruseli, ktoré musí byť pre potreby predsedníctva posilnené, ďalej na výdavky na vzdelávanie a odbornú prípravu našich expertov, ktorí budú predsedať pracovným skupinám alebo sa inak podieľať na výkone predsedníctva; na špecializovanú webstránku predsedníctva, tak ako ju vždy zriaďujú všetky predsednícke krajiny,“ menuje ďalšie povinnosti Peter Stano.

Slovenské predsedníctvo prízvukuje, že gro peňazí ostane na Slovensku. Bude sa snažiť zapojiť hlavne slovenské firmy a mimovládne organizácie.

„Rokovania s potenciálnymi sponzormi, ako aj časť verejných obstarávaní, ešte prebiehajú. Už uzatvorené zmluvy s dodávateľmi niektorých služieb sú verejne prístupné a zverejnené v Centrálnom registri zmlúv,“ konštatuje ministerstvo zahraničia.