Martin Kúšik: Zlaté jablko na strome Penty z nej spravilo ťažkú váhu v Česku

Muž, ktorý Pentu opustil bol jej základným pilierom. V Česku by bez neho finančníci hrali iba druhú ligu

Martin Kúšik bol jedným zo základných pilierov finančnej skupiny Penta Investments. Hoci o svojich predkoch nerozpráva, je evidentné, že tak ako vždy aj v jeho prípade stojí za jeho kariérou dobré zázemie. Čuch na investičný potenciál mu však odoprieť nemožno

Keď si odmyslíme infantílny popis toho, ako s podnikaním začínal v rámci rodinného kvetinárstva, nájdeme zárodok zrodu finančníka na prestížnych školách.

Absolvoval Karlovu univerzitu v Prahe a Universidad Complutense v Madride, kde študoval právo a ekonómiu. V životopise už vynecháva podstatnú fázu jeho kariéry, a to nedokončené štúdium v najtvrdšom sovietskom režime - v Rusku. Jeho spolužiakmi z gymnázia boli podobne situovaní ľudia - Slavomír Haščák a Juraj Herko. Chodili spolu na banskobystrické gymnázium, ktoré bolo akousi prípravkou dobrých kádrov, „komunistických kapitalistov“, či štátnej exekutívy.

Prakticky automaticky šli všetci traja z Banskej Bystrice na štúdium v Moskovskom inštitúte medzinárodných vzťahov.  Kúšik však na rozdiel od kolegov štúdium nedokončil. Podľa vlastných slov doplatil na strýka, ktorý bol v Amerike.

Po návrate z Ruska netrvalo dlho a finančnícke znalosti, ktoré v tých časoch nemali iní ľudia žiadnu možnosť získať, využila skupinka podnikavcov k založeniu dnes už jednej z najsilnejších finančných skupín na Slovensku aj v Českej republike.

Spolu s Haščákom, Markom Dospivom, Herkom a Jozefom Oravkinom Kúšik založil finančnú skupinu Penta. Rast bol následne rýchly. Výnimoční ľudia, ktorých výnimočnosť spočívala v tom, že na rozdiel od nútene robotníckeho a agrárneho obyvateľstva vedeli čo vlastne ekonomika, hospodárenie, či potenciál je a vedeli po akých podnikoch sa obzerať.

Čítajte aj:

Branislav Prieložný: Spoluzakladateľ Istrokapitalu spomína na minulosť

Ivan Chrenko: Druhý najbohatší Slovák nechce patriť medzi oligarchov

Vinár, alebo finančník? Eduard Šebo má radšej súčasnosť než minulosť

--

Okamžite šli do strategických firiem s veľkým počtom zamestnancov, alebo naopak do padajúcich podnikov, ktoré mali výrazné postavenie na trhu len nevydržali šok z prechodu na trhové hospodárstvo. Penta sprivatizovala, alebo získala časť podielov vo firmách ako Elektrovod, Drôtovňa Hlohovec, VSŽ Košice, či Sanitas.

Nie všetky projekty Penty v jej začiatkoch však boli aspoň podľa biznisovej logiky a morálky košér. Napríklad Drôtovňa Hlohovec­ skrachovala pomerne krátko po tom, čo Penta odpredala svoj podiel novému investorovi. Údajne pritom vedela o skrytých dlhoch a úskaliach nového výrobného programu, ktorý firma chystala.

Pohodový nebol ani projekt v košických železiarňach. Zatiaľ čo finančníci na projekte nasávali začiatočný kapitál, pričom šlo o stovky miliónov korún ročne, kontrola hospodárenia VSŽ chýbala. Svedčia o tom ďalšie dokázané tunely a tvrdenia manažérov VSŽ. Ak by ste na začiatku 90-ych rokov vystavili faktúru VSŽ, jednoducho by vám ju zaplatila nehľadiac na to, či vás vlastne pozná.

Pravdou však ostáva, že Kúšik s prvými pomerne typickými československými projektami nemal veľa spoločného. Jeho schopnosti ukázal v pomerne nových projektoch, ktoré však z Penty spravili absolútne silnejší kaliber, ktorý človek v československom biznise musí akceptovať. Na starosť dostal české projekty.

Sotjí napríklad za nenápadnou kúpou internetového projektu MobilKom, ktorý prevádzkuje mobilného operátora U:fon, alebo strategickou kúpou Severomoravských vodovodov a kanalizácií, ktorá priniesla Pente status partnera, bez ktorého to jednoducho nejde. Firma je druhou najväčšou vodárenskou spoločnosťou v Českej republike. V roku 2006 ju finančníci predali španielskej vodárenskej spoločnosti FCC.

Ako uvádza vo svojom životopise, Kúšik zodpovedal aj za akvizíciu stávkovej kancelárie Fortuna. Tá patrí medzi najväčšie retailové projekty Penty. Kúšik stojí aj za kúpou známej siete lekární Dr.Max, ktorá je v súčasnosti najvýznamnejšou lekárnickou sieťou s pôsobnosťou na českom, slovenskom a poľskom trhu.

V roku 2013 Pentu opustil. Pohodovo. Ako odstupné má postupne dostať takmer 390 miliónov euro. A to už dlhodobo figuruje medzi najbohatšími Slovákmi. Založil vlastnú investičnú skupinu. Odyssey 44 nazýva rodinnou firmou.

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb