Branislav Prieložný: Spoluzakladateľ Istrokapitalu spomína na minulosť

V rebríčkoch najbohatších Slovákov pravidelne figuruje meno Branislava Prieložného. Sláva finančníka je však viac minulosťou. Súčasnosť ho obkolesuje kontroverziami.

V rebríčkoch najbohatších Slovákov pravidelne figuruje meno Branislava Prieložného. Sláva finančníka je však viac minulosťou. Súčasnosť ho obkolesuje kontroverziami.

Podľa verzie samotného Prieložného začínal finančník v 90ych rokoch ako stovky iných. Skupoval kupónové knižky a pozeral, ktorá štátna firma by mala nejakú hodnotu, či ako sa k nej čo najľahšie dostať.

Prelom nastal v roku 1996, kedy vznikla skupina Istrokapital. Prieložný ju spoluzakladal s Máriom Hoffmannom, Radovanom Vítekom a Antonom Siekelom. Developer Vítek dnes patrí medzi najbohatších Čechov. V roku 2004 si odsedel dva mesiace v base, počas vyšetrovania, kedy ho polícia podozrievala z účasti v medzinárodnom kupliarskom gangu, ktorý organizoval prostitúciu. Siekel je aktívny v mnohých sektoroch. Nerád sa však prezentuje, funguje hlavne ako tichý investor, ktorý však ovláda skutočne mocné impérium.

S Hoffmannom Prieložný podniká mnoho projektov dodnes. Posledným výrazným bola oceliareň Slovakia Steel Mills v Strážskom. Firma však po dvoch rokoch skrachovala, zanechala obrovské dlhy a úrady vyšetrujú, či nešlo o zámerný podvod majiteľov.

Ďalším spoločným projektom je firma Ekofin Slovakia. Tradičnými partnermi Prieložného sú aj Zoroslav Kollár, v Ekofine funguje aj dcéra Jozefa Majského Eva.

Istrokapital iste patril a patrí k najsilnejším finančným skupinám na Slovensku. Bodoval už za Mečiara a silný je aj dnes. Po jej vzniku skupina pohltila také giganty ako Doprastav, Inžinierske stavby Košice, Poštovú banka či Prvú penzijnú správcovskú spoločnosť.

Posledná menovaná spoločnosť privádza k ďalšiemu zaujímavému spojeniu – s finančnou skupinou J&T. Okrem spoločných projektov v minulosti sa v roku 2003 Istrokapital aj kapitálovo previazal s J&T Finance Group – získal 24 percent akcií skupiny. To už však šlo o projekt Mario Hoffmanna bez Prieložného. Ovládol Poštovú banku, aby ju následne údajne neúspešnými investičnými projektmi nútene vrátil do rúk J&T a Patrika Tkáča.

Ako pripomenuli Hospodárske noviny, Branislav Prieložný bol aj známym športovcov. Jazdil na boboch a Slovensko dokonca reprezentoval na dvoch Olympijských hrách.

Čítajte aj:

 

Ivan Chrenko: Druhý najbohatší Slovák nechce patriť medzi oligarchov

Vinár, alebo finančník? Eduard Šebo má radšej súčasnosť než minulosť

Pavol Krúpa: Finančník s čuchom na slabiny súpera

--

Prieložného dom sa nachádza vo vinohradníckej oblasti Ahoj na rozlohe 1,7 hektára. Na pozemku má tenisový kurt s umelým povrchom, 25-metrový bazén, lezeckú stenu, posilňovňa, saunu či vírivku. K osem a pol tisíca štvorcových metrov sa podľa HN miliardár Prieložný dostal v roku 2003, keď v tejto lokalite kúpil malú chatku s obrovskými záhradami. V priebehu piatich rokov tak prírodu nahradil rozsiahly komplex obytných budov a športovísk.

Branislav Prieložný ovdovel, keď jeho manželka Mária podľahla následkom autonehody v roku 2001. Svoju bezpečnosť Prieložný úzkostlivo chráni. Jeho dom stráži SBS, areál disponuje viacerými profesionálnymi zabezpečovacími zariadeniami a autá, na ktorých sa vozí Prieložného rodina sú posilnené opancierovaním.

O tom, že má miliardár blízko nielen k politikom, ale aj športovým oligarchom svedčí fakt, že zasadol na stoličku člena Výkonného výboru. Istý čas vlastnil aj futbalový Tatran Prešov. Po prvých úspechoch a veľkolepých plánoch však klub prenechal ďalšiemu finančníkovi Miroslavovi Remetovi.

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb