Pavol Krúpa: Finančník s čuchom na slabiny súpera

Volajú ho nájazdník. Zakladateľ Arca Capital Pavol Krúpa je známy množstvom rozbehnutých obchodov. Príčinou je jeho chuť riskovať a čuch na príležitosti

Volajú ho nájazdník. Zakladateľ Arca Capital Pavol Krúpa je známy množstvom rozbehnutých obchodov. Príčinou je jeho chuť riskovať a čuch na príležitosti.

Nie je to žiadny maratónec, ale dobrý šprintér. Pavol Krúpa sa rád prezentuje ako energický mladík, ktorý chce projekty rozbiehať rýchlo a nebojí sa naložiť si ich viac naraz.

Svedčia o tom neustále nové správy o jeho akvizíciach. Veď stačí sa pozrieť na tie aktuálne – začal krúžiť okolo ťažiarskeho gigantu OKD Zdeňka Bakalu, obúval sa do obchodov s akciami O2 skupiny PPF Petra Kellnera a vidieť ho aj v konkurze kontroverznej fabriky Slovakia Steel Mills.

„Ako hovorí slávny kanadský hokejista Wayne Gretzky – každá nevystrelená strela je nepodarená. V tomto poňatí je nepodarený každý obchod, ktorý sme mohli urobiť, ale neurobili sme ho, a pritom sme mohli na ňom zarobiť,“ povedal v minulosti pre Trend.

Nazvať to možno rôzne – čuch na príležitosti, investičný inštinkt. Pravdou však ostáva, že Krúpov investičný recept žiadnu významnú alchýmiu neobsahuje. Nájazdníkom ho nazývajú aj preto, že svoj biznis točí okolo oslabených súperov. Jeho akvizície smerujú stále k podnikom, ktoré sú na kolenách, ich majitelia sa dostali do zlej situácie, zlej pozície na trhu, alebo štátnej nevôle. 

Využíva to, že akcionári, od ktorých akcie kupuje nie sú v dobrej pozícii. Je ich teda ľahké k predaju prinútiť a znížiť nákupnú cenu podielu na minimum. Známe sú aj Krúpove aktivity v konkurzných konaniach. Skupuje takisto kontroverzné pohľadávky majiteľov, ktorým sa ich z rôznych príčin nedarí vymáhať.

Podľa vlastných slov začal zarábať peniaze už počas štúdia v Bratislave. Predával finančné a poisťovacie produkty. Od polovice 90-ych rokov vraj začal obchodovať s cennými papiermi a neskôr založil investičnú spoločnosť.

Vlajkovou loďou podnikania Pavla Krúpu je Arca Capital, ktorá vznikla v roku 2003. Ide o private equity skupinu pôsobiacu v regióne strednej a východnej Európy. Zastúpenia má v Bratislave, Prahe, Londýne a v Kyjeve.

Dlhoročným spoločníkom Pavla Krúpu je jeho kamarát z vysokoškolských čias Peter Krištofovič. Ten sa venuje poradenskej činnosti a mediálnej prezentácii. Krúpa a Arca v nej vynikajú. S novinármi nekomunikujú. Vo veľkých médiách majú vytipovaných spriaznených novinárov, ktorým podsúvajú exkluzívne informácie o činnosti skupiny. O Arce preto v médiách možno nájsť len to, čo finančníci chceli verejnosti prezentovať.

Čítajte aj:

Ladislav Rehák: Bývalý agent, hviezda bulváru a mocný muž minulosti

Odsúdený lobista Dalík: Blízky priateľ expremiéra a ministrov

Oszkár Világi: Ťažká váha biznisu a vplyvný muž politiky

--

Krúpa zažil najvýznamnejšie úpechy v 90-ych rokoch. Bol vtedy šéfom predstavenstva spoločnosti B Invest Holding (predtým VÚB Invest Holding).

Preslávil sa aj zapojením do podozrivého obchodu s Moravia Energo. Bývalému premiérovi Českej republiky Stanislavovi Grossovi vtedy pomohol z energetickej firmy vytiahnuť podiel tesne pred tým, než skrachovala. Hovorí sa, že šlo o plánovaný tunel spojený s krachom a Gross dostal o plánovanom páde echo. 

„V absolútnych číslach to bol predaj areálu BCT v Bratislave známemu developerovi v čase realitného boomu. Ak to počítame cez IRR, tak medzi najvýnosnejšie patril toľko diskutovaný obchod Moravia Energo alebo Natura či predaj minoritného balíka Zentivy Hlohovec,“ spomenul obchod s Moravia Energo ako jeden z najvýznamnejších úspechov aj v rozhovore s Trendom.

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb