Legendárny koncert na víkend: Americko-arménska úderka System of a Down

Metalová americko-arménska úderka System of a Down je známa charizmatickým prejavom a davmi zbožňujúcich fanúšikov

 

V roku 1993 stretol v Los Angeles Serj Tankian gitaristu Darona Malakiana. Obaja v tom čase hrali v iných kapelách. Napokon však k sebe našli cestu, keď zistili, že toho majú veľa spločného. Spolu s bývalým členom, bubeníkom Ontronikom Khatchaturianom, ktorého neskôr nahradil John Dolmayan, vytvorili kapelu menom Soil. Shavo Odadijan (tiež arménskeho pôvodu) trávil veľa času so Soil a po čase bol požiadaný o to, aby sa stal ich manažérom. Neskôr sa však stal plnohodnotným členom kapely, kde hrá na basgitare. Výsledok tohto zloženia bol vznik kapely System of a Down v roku 1995.

Na jedno vystúpenie v Hollywoode (Viper Room) si Guy Oseary z Maverick Records zavolal priateľa a producenta Ricka Rubina, ktorý produkoval hudbu pre skupiny ako Slayer, Red Hot Chilli Peppers, Danzig, Johnny Cash a Beastie Boys. Rick bol taký nadšený z hudby, že získal kapele zmluvu s American Records a produkoval ich prvý album z roku 1998.

Po troch rokoch vystupovania ako predkapela na turné Slayer a účasti na Ozzfeste skupina vydala druhý album s názvom Toxicity v auguste 2001. Ten znamenal pre kapelu obrovský úspech. Vzhľadom na fakt, že sa zvyšné demá, ktoré vznikli pri nahrávaní Toxicity, dostali na internet, tretí album prišiel v novembri 2002 pod názvom Steal This Album (podľa Steal this book). Jeho predajnosť sa už ráta na desaťtisíce kópií.

Pozrite si aj: 

Legendárny koncert na víkend: Značka britpopu Suede

Legendárny koncert na víkend: Priekopníci Massive Attack

Legendárny koncert pre všetkých cvokov: Legenda bláznov Pixies

--

Tretí album sa však od predchádzajúcich líšil hlavne tým, že k nemu nebolo žiadne turné a nebyť vojny v Iraku, zrejme by nevzniklo ani video k skladbe "Boom!". Po trojročnej pauze kapela v rámci jedného kalendárneho roku vydáva dvojalbum Mezmerize/Hypnotize, s ktorým sa hneď dvakrát dostala na samý vrchol hitparády Billboardu (v ich kariére je to tretíkrát, prvýkrát sa im to podarilo s albumom Toxicity z roku 2001). Niečo podobné sa doteraz podarilo len The Beatles – v roku 1996 s kompiláciami Anthology 2 a Anthology 3 – a o dva roky neskôr raperovi DMX s jeho prvými dvoma sólovými počinmi. (wikipedia)