Legendárny koncert na víkend: Značka britpopu Suede

V dobe, kedy medzi sebou bojovali Oasis a Blur, uspela kapela Suede. Jedna z britských legiend pomohla definovať britpop. Hráva a je koncertne úspešná dodnes.

V čase, kedy medzi sebou bojovali Oasis a Blur, uspela kapela Suede. Jedna z britských legiend pomohla definovať britpop. Hráva a je koncertne úspešná dodnes.

Suede je anglická kapela hrajúca alternatívny rock. Vznikla v Londýne v roku 1989. Jej najznámejšiu zostavu tvorili Brett Anderson (spev), Bernard Butler (gitara), Mat Osman (basgitara) a Simon Gilbert (bicie). Ich debutový album Suede sa dostalo na vrcholy hitparád a stalo sa najrýchlejšie sa predávajúcim debutovým albumom posledných takmer desiatich rokov.

Toto album tiež získalo ocenenie Mercury Music Prize a pomohlo definovať Britpop ako hudobný žáner. Avšak ďalšie album Dog Man Star (1994) sa už od toho žánru mierne vzdialilo. Hoci je často považované za vrcholné dielo Suede, jeho nahrávanie bolo plné problémov.

Nasledoval Butlerov odchod, ktorý bol zapríčinený konfliktom s Andersonom a rozdielnymi názormi zvyšku kapely na hudbu. V roku 1996, po príchode Richarda Oakes a Neila Codling, vydali Suede album Coming Up, ktoré bolo komerčne veľmi úspešné.

Pozrite si aj:

Legendárny koncert na víkend: Priekopníci Massive Attack

Legendárny koncert pre všetkých cvokov: Legenda bláznov Pixies

Legendárny koncert na víkend: Tanec aj chill s Groove Armada

--

V roku 1997 sa Anderson stal závislým na cracku a heroíne. Napriek problémom vo vnútri kapely ďalší album Head Music (1999) obsadilo vrcholy hitparád. Reakcia fanúšikov a kritikov boli zmiešané. Piate album A New Morning (2002) bolo komerčným sklamaním a kapela sa nasledujúci rok rozpadla. V roku 2010 sa dali opäť dokopy a 18. marca 2013 vydali svoje šieste album Bloodsports.