Penta chystá českú expanziu. Kúpi nové nemocnice

Po expanziách v Poľsku a na Slovensku, prichádza na rad Česko. Penta chce nakúpiť nové nemocnice

Kým predošlé obdobie patrilo expanzii na Slovensku, alebo v Poľsku, rok 2016 bude pre Pentu kľúčový najmä z hľadiska českého trhu. Ako zistil biztweet, slovensko-česká finančná skupina plánuje v Česku výrazné expanzie v oblasti zdravotníctva.

Podľa informácií biztweetu Penta finalizuje niektoré rokovania so spoločnosťou Agel finančníka Tomáša Chrenka. "Môžem potvrdiť, že tento rok Penta rozhodne vstúpi v tomto segmente na český trh. Do tej doby však nebudeme žiadne rokovania komentovať," konštatuje pre biztweet hovorca skupiny Penta Investments pre český trh Ivo Mravinac.

Spoločnosť Agel nám na naše otázky neodpovedala. Biztweetu sa podarilo zistiť aj charakter a počet plánovaných zariadení, ktoré chce Penta už začiatkom roka ovládnuť. Na rozdiel od minulých expanzií, kedy Penta nakupovala hlavne lekárne sa teraz bude jednať o nemocnice. "Český trh vidíme ako perspektívny, rokovaní sa vedie viac. V dohľadnej dobe by sme radi oznámili vstup minimálne do 3-4 nemocníc," uvádza Ivo Mravinac.

Finančná skupina Penta začiatkom roka 2016 kúpila minoritný podiel v biotechnologickej spoločnosti PrimeCell Therapeutics od väčšinového akcionára Michala Zahradníčka. V budúcnosti by Penta mohla podiel ešte navýšiť.

Nedávno tiež rozšírila svoju lekárenskú sieť Dr. Max v Poľsku. Ako informovali tamojšie médiá, dcérska firma Penty BRL Center-Polska plánuje prevziať firmy Medea Holding. Pod neho patrí 25 lekární Maxfarm na Mazovio.

Čítajte aj:

Zbrojári z Krupinej získali nové kontrakty. Sťahovanie do Čiech je pasé

Sky Europe, či Bonus club. Počet sporov o biznisové duševné vlastníctvo každý rok rastie

Foxconn a Elgas vládnu. Najrýchlejšie rastú tradičné sektory

--

V roku 2015 nakupovala Penta aj ďalšie lekárenskej siete - Apteka pod Lwem a Apteka Marzeń. Na Slovensku zas Penta spustila výstavbu vlastnej nemocnice v Michalovciach a kúpila súkromnú nemocnicu Medissimo v Bratislave. 

Na český trh vstúpila Penta v roku 2001. Podnikanie začali v Prahe riadiť Marek Dospiva a Martin Kúšik. Od roku 2005 je Penta tiež v Poľsku. Najväčším nákupom skupiny tam bola akvizícia maloobchodnej siete Žabka s 2000 obchodmi, ktorá bola uzavretá v lete 2007. V roku 2011 Penta predala Žabku private equity fondu Mid Europa Partners čo skupina označila za jeden z troch najúspešnejších projektov v celej histórii Penty. V roku 2012 vstúpila Penta akvizíciou strojárske firmy Gehring Technologies tiež na nemecký trh.

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb