Odsúdený lobista Dalík: Blízky priateľ expremiéra a ministrov

Bývalý poradca a blízky spolupracovník niekdajšieho premiéra Mirka Topolánka sa v posledných rokoch stiahol do ústrania. O majetok ale neprišiel

Bývalý poradca a blízky spolupracovník niekdajšieho premiéra Mirka Topolánka sa v posledných rokoch stiahol do ústrania. O vplyv prišiel, zámožným mužom však zostal.

Ako informoval portál HlídacíPes.org, Marek Dalík patril v čase, keď českú vládu viedol Mirek Topolánek (ODS), k najvplyvnejším postavám vtedajšieho zákulisia. V tom čase ostatne expandoval ako v realitách tak aj v podnikaní.

Posledné roky však boli pre kedysi úspešného lobistu skôr v znamení útlmu. Nasvedčujú tomu informácie z otvorených zdrojov. Jeho meno ale vrátil do hry včerajší verdikt pražského mestského súdu, ktorý klesajúci trend v Dalíkovom živote pomyselne zavŕšil.

Marek Dalík bol neprávoplatne odsúdený na päť rokov odňatia slobody a na pokutu päť miliónov korún za to, že si v roku 2007 vypýtal zhruba polmiliardový úplatok pri nákupe transportérov Pandur.

Súd je presvedčený, že Dalík nekonal len za seba, no pre koho ďalšieho mal byť úplatok určený nedokázal žalobca určiť. Dalíkov obhajca Tomáš Sokol sa na mieste odvolal, rozsudok je tak neprávoplatný.

Server HlídacíPes.org pri tejto príležitosti zmapoval podnikateľské aj realitné aktivity kedysi vplyvného lobistu, ktorý vedel "vrtieť" bývalým premiérom. A nielen ním.

Old deal

Zatiaľ čo v minulosti pôsobil Dalík v štyroch spoločnostiach, dnes je aktívny iba v jedinej z nich. Vlastní polovičný podiel v tenisovom centre Vis Teniscentrum vo Vestci pri Prahe. V minulosti síce Dalíkove firmy zarábali milióny, Vis Teniscentrum ale v roku 2014 skončila v červených číslach.

Svoje podnikateľské aktivity začal Dalík postupne utlmovať v roku 2012, kedy ho polícia obvinila v kauze Pandur. V tom istom roku sa zbavil svojho podielu vo firme Raj 7, ktorú založil po nútenom odchode z politiky s obchodníkom s jachtami Radkom Mašinom. Dalík tým prišiel aj o podiel v reštaurácii Riva Bella, ktorú spoločne prevádzkovali v pražských Holešoviciach.

Svojej kľúčovej PR agentúry New Deal Communications, ktorá stála aj u začiatkov jeho známosti s Mirkom Topolánkom, sa Dalík zbavil ako posledný, pred dvoma rokmi.

Čítajte aj: 

Oszkár Világi: Ťažká váha biznisu a vplyvný muž politiky

Mýtus, alebo americký sen? Kto je Jan Telensky

Alexej Beljajev: Kráľ strojárstva začínal s Babišom. Biznisom prerastá takmer 30 rokov

--

Vtedy tiež podľa skoršieho vyjadrenia expremiéra Topolánka uvažoval o tom, že odíde z Česka do zahraničia. Je známe, že si Dalík obľúbil talianske Toskánsko, kam opakovane jazdil, a kde bol tiež v roku 2009 s Topolánkom zachytený na dovolenke s českými lobistami a podnikateľmi.

V tej istej dobe sa tiež objavili špekulácie, či vila, v ktorej trávil dovolenku expremiér Topolánek s Dalíkom, nepatrí samotnému lobistovi. Preukázať sa však toto tvrdenie nepodarilo.

Nakoniec Dalík - aspoň podľa dostupných informácií (rozsudok bol vynesený v jeho neprítomnosti) - v Česku zostal.

Z Hradčan na Hradčany

Spolu s tým, ako sa Dalík zbavoval svojich firiem, pozmenil v posledných rokoch tiež svoje realitné portfólio. Najskôr sa zbavil horského apartmánu v hoteli Inka v Špindlerovom Mlyne, kam často jazdil aj Mirek Topolánek, či bývalý šéf Úradu vlády Jan Novák. Následne Dalík predal aj luxusný byt b pražských Hradčanoch, ktorý susedil s bytom Topolánkových (po expremiérovom rozvode byt zostal Topolánkovej prvej manželke Pavle).

Bez zaujímavosti nie je, že hoci Dalík byt na Hradčanoch predal v roku 2010 za 14,3 milióna korún, v obchodnom registri a katastre nehnuteľností ho má stále uvedený ako adresu svojho trvalého pobytu.

Súd poslal lobistu Dalíka na päť rokov do väzenia. V prípade figuruje aj Výboh

O rok neskôr potom naopak nakúpil tretinu podielu vo vile vzdialenej len pár sto metrov od pôvodného bytu. Dom vlastní spoločne s bývalým ministrom dopravy Gustávom Slamečkom a bývalú firmou Dalíkovej priateľky Heleny Benešovej PFW, od ktorej tiež podiel zakúpil.

V roku 2013 potom Dalík kúpil ďalšie nehnuteľnosť v Brne: byt v dome, kde vlastní byt tiež Petr Žaluda, bývalý riaditeľ Českých dráh. K Dalíkovým nehnuteľnostiam pribudla tiež chalupa v Bělej pod Pradědem. Historicky potom vlastní radový domček v Brne, kde bývajú jeho rodičia.

O tom, kde bude Dalík v nasledujúcich piatich rokoch bývať, ale rozhodne odvolací krajský súd. Ak by potvrdil verdikt nižšej inštancie, strávi kedysi vplyvný lobista napriek svojmu rozsiahlemu majetku päť rokov vo väzenskej cele.