Oszkár Világi: Ťažká váha biznisu a vplyvný muž politiky

Muž s majetkom zhruba 140 miliónov eur podporuje roky Bugára. Podľa Gorily rozdeľoval obchody v privatizácii

"Nebyť nežnej revolúcie, asi by som teraz niekde pestoval zeleninu," povedal finančník a šéf Slovnaftu Oszkár Világi v jednom zo starších rozhovorov pre denník Pravda.

Sám seba videl pred komunizmom ako bežného notára, ktorý si chodieval privýrabať predajom karfiolu na trhu. Asi to však až taký bežný predajca karfiolu nebol. 

Po páde komunizmu, v roku 1992 založil s kolegyňou Erikou Csekes právnickú kanceláriu v Dunajskej Strede a začal sa zapájať aj do politického diania, kde sa vložil do podpory strany maďarskej menšiny.

Ako sa ukázalo, práve prepojenie s politikou prinieslo právnej kariére Világiho sľubnú budúcnosť. Hrala potom rolu v privatizácii Transpetrolu, Slovnaftu alebo banky IRB-OTP.

Počas Dzurindovej vlády bol podporovateľ Bélu Bugára v kreslách vedení až dvanástich firiem a inštitúcií ovládaných, alebo spoluvlastnených štátom.

Dozoroval napríklad v zdravotnej poisťovni Apollo, šéfoval Slovenským železniciam a po čase ovládol aj vedenie rafinérie Slovnaft, kde sedí dodnes.

Kariéru v manažérskych funkciách známych firiem začal v roku 1996. Vtedy sa stal členom predstavenstva telekomunikačnej spoločnosti Globtel. V rovnakom čase zasadol do predstavenstva Unibanky.

Medzi rokmi 1998 – 2001 bol viditeľný hlavne v politike ako člen Republikovej rady SMK – Strana Maďarskej Koalície. V tomto období sa jeho funkcia prelínala s dozorovaním v rade akciovky Allianz – Slovenská poisťovňa. Od roku 1999 do roku 2008 fungoval aj ako člen dozornej rady potravinárskej spoločnosti Tauris Danubius.

Čítajte aj:

Mýtus, alebo americký sen? Kto je Jan Telensky

Alexej Beljajev: Kráľ strojárstva začínal s Babišom. Biznisom prerastá takmer 30 rokov

Jozef Majský: Keď sú moc a peniaze viac ako spravodlivosť

--

Od roku 2009 je však známy hlavne ako šéf Slovnaftu a člen maďarskej skupiny MOL, ktorá má v európskej energetike veľké ambície.

Oszkár Világi bol v minulosti preverovaný Slovenskou informačnou službou. V roku 2007 letel s Robertom Ficom do Líbye, kde spoločne s ďalšími podporovateľmi SMERu rokoval s diktátorským režimom o možných obchodných spoluprácach. V roku 2011 nedostal bezpečnostnú previerku NBÚ, ktorú potreboval k niektorým pracovným cestám, alebo lustrovaniu štátnych dokumentov.

Podľa spisu Gorila práve Világi spoločne s vtedajším šéfom Transpetrolu Štefanom Czuczom dohodli s politickou podporou Bélu Bugára predaj vtedy ešte štátnej rafinérie Slovnaft a banky IRB.

Úryvok citátu zo spisu Gorila: "Haščák vysvetľuje Malchárkovi súčasný stav v SE: každý v predstavenstve si robí svoje obchody, Pavol Ponca podvádza vlastných ľudí, Igor Grošaft (Haščák sa s ním stretáva, dobre vychádzajú) urobil veľký obchod s elektrinou s dcérskou spoločnosťou ruskej RAO UES, OstElektra (Malchárek má dostať 500 tis. EUR z tohto obchodu). Miloš Šujanský tiež podvádza (podviedol aj Haščáka). Najväčšie podvody robí podpredseda predstavenstva Miroslav Wollner (SMK, Világi). Haščák dal Ševčíkovi príkaz stopnúť Wollnerovi všetky veci nad 30 mil. Sk. Miroslav Wollner chce tiež odstaviť Rapšíka a chce sa stať gen. riaditeľom a predsedom predstavenstva SE, a.s. Haščák sa rozhorčuje, že Wollner sa správa ako keby bol ministrom hospodárstva Világi a nie Malchárek.

Haščák má pre Malchárka pripravený zoznam 11-15 vecí v SE nad 100 mil. Sk, ktoré sa budú realizovať. Spolu ide o vyše 1 miliardu Sk. Všetky veci nad 20 mil. Sk schvaľuje dozorná rada SE. Majú v nej 5 ľudí z 12 (Ševčík, Jurica, Bubeníková, Konštiak, pridá sa aj Grošaft). Haščák má s Világim bližšie neurčenú vzájomnú dohodu v energetike, ktorá ale nefunguje a ktorú chce porušiť. Očakávajú protireakciu maďarov (Világi, Bugár) za stopnuté Wollnerove veci, ale v DR ich prehlasujú.

Haščák delí províziu z obstarávania informačného systému v SEPS za cca 165 mil. Sk, ktorý je už schválený v dozornej rade SEPS - 10 miliónov Malchárkovi, 10 miliónov Oszkárovi Világimu. Világi sa zatiaľ neprihlásil. Ak sa neprihlási celých 20 miliónov pôjde Malchárkovi. Generálny riaditeľ SEPS Ladislav Szemet je Világiho človek.

Penta nemôže dostať všetky teplárne a že v privatizácii teplární boli delenia ešte v čase, keď Malchárek nebol ministrom - TEKO (Košická tepláreň) má ísť SMK (Világi), Bratislavská tepláreň má ísť pre Penta Group, KDH má dostať niektorú z menších teplární (Martin) a pod.. Provízia za priamy dopredaj 41% balíka akcií ZSE patrí podľa dohôd SMK (Világi).“ 

Podľa Forbes je súkromný majetok Oszkára Világiho zhruba vo výške 140 miliónov eur. 

 

 

Fotozdroj: vilagi.eu, youtube.com

 

 

Páčia sa Vám články biztweetu? Podporte ho! Potrebuje Vás pre rozvoj projektu nezávislej žurnalistiky..Získate Biztweet Standard konto na celých 12 mesiacov

Odomknúť článok

Standard Biztweet Standard

  • 1 Kredit
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
Top

Biznis Biztweet Biznis

  • 5 Kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb

Golden Biztweet Golden

  • Získavate 10 kreditov
  • Prístup k exkluzívnemu obsahu
  • Objednávka služieb